Marea Weekend - zadnji brisać

Autor alister, 18 Kolovoz 2013, 10:21:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

allenp

#15
hvala ti ali kod mene je nešto drugačija situacija.
http://i61.tinypic.com/2iu55bk.jpg

http://i57.tinypic.com/j59eh3.jp

na jednoj žici je napon baterije i ona je stalno uključena dok je kontakt uključen, cca 12.4V.

na drugoj žici je nekih 0.5V.

na trećoj žici je nekih 11.6V i ta radi kad je uključen brisač, kad nije onda je i na njoj neki mali napon.

kad spojim motorić direktno bez one elektronike na ovu prvu sa 12.4 i ovu drugu sa 0.5 onda motorić radi ispravno.

problem je što radi cijelo vrijeme i kad je uključen i kad je isključen brisač, dok god ima kontakta.

kad spojim motorić na ovu žicu od 11.6V i ovu od 0.5V onda ne radi ni kad je uključen ni kad je isključen brisač. isto je i za posljednju kombinaciju kad spojim na 11.6 i 12.4  - logično...


Probao sam pod šeraf koji drži motorić brisača na vratima gepeka zavući još jednu žicu, koja bi bila kao neka masa, ali ni onda ne radi motorić, čak ni kad ga spojim sa ovom žicom s kojom je inače radio, jer je napon tada nešto slabiji.

znači li to da motorić može radi samo sa naponima preko 12.V, a ovaj od 11.6V mu je preslab?

otkud onih 0.5V na trećoj žici?

Å¡to da sad radim?

vlatko11

Neka te ne zabrinjava ovih 0,5V, to je mrtav napon,nula,masa.
Moja je da ideš sistemom eliminacije,da probaš od nekog posudit drugi motor i relej intervala. Mislim da je bjeli na ploči osigurača.
Za početak probaj izvadit taj bjeli relej,ako je on u banani nebi trebao radit brisač.
A i rastavi onu bjelu kutijicu na samom mororiću,tamo imaÅ¡ jedan ugraÄ'eni relej,možda je zaljepio kontakte i izvadi tu elektroniku van i onda ćeÅ¡ moći vidjet klizne kontakte na motoru i elektronici pa se i s njima pozabavi.

allenp

prvo, ne mogu nažalost posudit ni motorić ni relej, ne znam nikog s mareom a i da znam čisto sumnjam da bi mi dao da mu rastavljam auto.

motor kao motor je ispravan, kad se spoji direktno na akumulator ili ove dvije žice konektora na gepeku - radi normalno u oba smjera.

ono što nije ispravno je vjerojatno bijela kutijica sa tiskanom pločicom koja upravlja pauzom i vraćanjem u početni položaj nakon što se ugasi brisač, ali bez toga i mogu.

a za relej ne znam, ne znam ni koji je ni kako ga provjeriti.

nisam shvatio, kako misliš da ako izvadim bijeli releaj i ako onda ne radi brisač da je relej u banani?
zar ne bi trebao ne radit brisač ako nema releja i zar ne bi to trebao biti znak da je relej dobar a ne loš?
koja je uopće funkcija releja kod osigurača?

allenp

koji je onda relej brisača, ne mogu nigdje na internetu naći broj ili oznaku ili popis releja za  mareu sve neke lijeve stranice ili samo popis osigurača bez releja.

pomoć!

vlatko11

U ovoj temi imaš kako izgleda relej za intervale brisača. Slike su od Tipa ali je relej isti.
http://fiatisti.hr/forum/index.php?topic=29637.0
Nadam se da ćeš se snaći.
Imače,na motor imaš uvjek dolaz+napona i masu,a druga masa je impulsna.
Sama konstrukcija motora je sa kliznim kontaktima preko kojih motor dobiva struju.Jedan kontakt je konstantan a drugi ima prekid i kad doÄ'e motor u položaj prekida on stane.I tu upada u igru impulsni relej koji da prolaz struji da se motor ponovno pokrene nakon čega motor opet preko kliznog kontakta sam sebe drži dok opet nedoÄ'e na mjesto prekida i iako sve u krug ponovno.

allenp

mislim da me nisi shvatio otpočetka, jer nemam problem sa brisačima nego sa zadnjim brisačem.
zadnji brisač nema relej intervala nego samo jednu brzinu.

kako sam saznao na drugom mjestu, relej zadnjeg brisača se nalazi u samom kućištu motora brisača u plastičnoj bijeloj kutiji sa pločicom s elektronikom.

e sad, kako meni motor normalno radi na direktnom spoju s akumulatorom, kao što mi normalno radi i kad se spoji preko ove plus žice što je konstatna na naponu, zaključio sam da je motor ispravan ali elektronika nije...

meÄ'utim, kad pokuÅ¡am spojiti motor direktno na ovu impulsnu žicu i masu, ne radi.
kao što ne radi ni bilo koja druga kombinacija žica.

evo ovako, na 3 žice sam mjerio napone:

prva žica je 12.4V (to je ova sa uvijek plus naponom od akumulatora koja se ne prekida)
druga žica je 11.6V, to je ona što se prekida kad se prekidač na volanu okrene da se ugasi zadnji brisač.
treća žica je 0.5V, to je pretpostavljam masa.


Jedina kombinacija koja uključi motorić brisača sa ove 3 žice gore je:
12.4V i 0.5V.

Kad spojim motorić direktno na 11.6V i 0.5V ili 0.5V i 11.6V, on ne radi.
Kad spojim motorić direktno na 12.4V i 11.6V ili 11.6V i 12.4V on ne radi.



Dok je brisač normalno bio spojen na konektor s 3 žice preko elektronike radio je tako da se pomaknuo 5-10cm po staklu, zatim stao i stajao par sekundi, pa se opet pomaknuo jednako daleko kao  prvi put pa opet jednako kao i prvi put stajao i tako stalno. U oba smjera jednako ponaÅ¡anje.

Po tom Å¡to se pomicao u pravilnim vremenskim razmacima i jednakim daljinama bez zapinjanja, mislio sam da je problem u elektronici....

vlatko11

Sistem rada je isti za prednji i zadnji brisač.
Raskopaj ti samo motorić. Moglo bi bit da je problem u kliznim kontaktima. I dobro posmotri štampane veze na pločici elektronike.
Inače na onom prvom linku na temu je zadnji brisač u pitanju.

allenp

onda stvarno ne znam gdje bi bio taj relej zadnjeg brisača jer ga na popisu nema ili nisam našao, gledao sam manual od maree i sve releje i osigurače i konektore.
http://www.fiat-bg.com/Downloads/Books/Marea_Workshop_Manual/Volume%203/Electrical%20Equipment/16.99%20Range.pdf

allenp

#23
Evo kraja moje a nadam se da će ovo skratiti i nečiju tuÄ'u agoniju!!

Uspio sam popraviti brisač.

Evo postupka i treba ga se držati inače može biti posljedica i potrganih kutijica ili tiskanih pločica itd:

1) skinuti brisač sa stakla pa stražnju plastiku sa vrata gepeka ispod koje je motorić brisača, te skinuti tri šerafa koja drže motorić i normalno konektor s motorića ištekati

2) sad kad je motorić na stolu odspojiti s njega dvije žice, s vrha osovine gdje je navoj  na koji dolazi brisač, ima jedan seger osigurač, na dnu tj na spoju s plastičnom cijevi kroz koju dolazi osovina:

http://i58.tinypic.com/2dv1kbo.jpg

3) skinuti seger i podložnu pločicu ispod njega, skinuti poklopac sa magneti marelli kutije u kojoj je mehanizam brisača, drži se na 4 Å¡erafa, nakon čega treba pažljivo čekićem izbijati osovinu van tj od strane brisača (od strane navoja) prema dolje kroz plastičnu cijev tako da mehanizam s zupčanicima oblika polumjeseca izaÄ'e dolje.

http://i62.tinypic.com/2gucoid.jpg

4) obavezno s wd-40 počistiti tu osovinu i podmazati je masti, kao i cijev iznutra, zupčanike namastiti.

5) u kutiji izvaditi bijeli plastični zupčanik ispod kojeg se nalaze 3 klizna kontakta. kontakte provjeriti, poravnati, stisnuti prema dolje tj da budu okomitiji nego jesu da bi bolje prianjali na zupčanikov kontakt. kontakt tj pločicu na zupčaniku očistiti i odmastiti.

http://i60.tinypic.com/2u5rpki.jpg

6) skinuti bijelu kutiju s elektroičkom pločicom, jednostavno se pomakom u stranu sklizne s metalnog kućišta, ne drže je nikakvi vijci jedino jedna plastična capica.

http://i62.tinypic.com/aujxab.jpg

7) skinuti poklopac s kutije s elektronikom te odlemiti tri lema koji drže tri klizna kontakta van te kutije (ona na koji dolazi zupčanik)

http://i57.tinypic.com/15oi8as.jpg

8.) sada se pločica može slobodno izvući van bijele kutije, s donje strane pločice je relej na kojem treba počistiti kontakte i provjeriti ima li spoja na njima.

http://i60.tinypic.com/dnoah4.jpg

9)Odrezati par mm Å¡iroku trakicu Å¡mirgl papira i zavući je meÄ'u kontakte s jedne pa s druge strane releja dok se ne poÅ¡mirglaju kako spada. Znači postoje 4 kontakta, na srednjem pomičnom limiću po jedan sa svake strane (dvije točkice koje prianjaju na druga dva kontakta), te na kućiÅ¡tu releja sa svake strane po jedan, kad se relej ne nalazi na naponu kontakt na limiću se naslanja na jednu stranu kućiÅ¡ta na jedan kontakt, a kad se relej uključi onda se limić pomakne na drugu stranu i na drugoj strani dotakne drugi kontakt.

nakon što ih se počisti šmiglom, provjeriti vodljivost pištalicom na multimetru, jednu sondu spojiti na kućište releja, drugu na kontakt koji se ispituje, nakon toga ručno prebaciti relej u drugu poziciju i opet multimetrom ispitati ima li kontakt -ovo je vrlo važno jer meni nije imao kontakt u opuštenom položaju i ja sam ručno savinuo limić releja da bude u kontaktu i da pištalica zapišti!!

http://i59.tinypic.com/zy60lx.jpg

10) Sada je postupak gotov, relej ispravno radi i kontakti čisti, klizni kontakti presavijeni i čisti, kao i limić na zupčaniku, sve dobro namastiti (ali ne klizne kontakte i limić!!) sastaviti i probati!!!

Sretno i puno strpljenja!!!