Električni auti, da ili ne?!

Autor Redakcija portala, 02 Lipanj 2010, 22:45:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Redakcija portala

Evo deset osnovnih razloga zbog kojih postoje velike šanse kako vaš sljedeći automobil neće imati elektromotor i baterije.

Usprkos rastućoj popularnosti i neospornom ekoloÅ¡kom faktoru, automobili koji posjeduju električni motor, baterije i utičnicu, bilo da su potpuno električni (Tesla Roadster), oni produljenog dosega (Chevrolet Volt, Fisker Karma) ili hibridni čije ćete baterije moći puniti na utičnici (Toyota Prius Plug-In Hybrid), neće tako skoro istisnuti one konvencionalne, pogonjene isključivo agregatima s unutarnjim izgaranjem. Mnogi predviÄ'aju kako se to neće dogoditi niti u narednih dvadesetak godina, a neki procjenjuju i duže. ViÅ¡e je razloga zbog kojih je tomu tako, a portal Earth2Tech donosi osnovnih deset, koji vas odbijaju od kupovine jednog takvog automobila.

1. Cijena - hibridni automobili čije ćete baterije moći puniti na utičnici, zatim automobili produljenog dosega, odnosno oni koji su pokretani isključivo elektromotorom, a onaj konvencionalni funkcionira kao generator, te pogotovo oni potpuno električni, ni uz pomoć najizdašnijih subvencija (u SAD-u 7500 dolara) nisu jeftini, niti će to uskoro biti.

2. Živite u stanu - iz čega proizlaze komplikacije vezane uz punjenje baterije vaÅ¡eg automobila. Nekoliko je mogućih situacija, a prevelika udaljenost izmeÄ'u utičnice i automobila i nepostojanje priključka na parkingu ispred zgrade, oni su osnovni. Ukoliko priključak postoji, a radi se o Smartlet stanici, potrebno je imati otvoren račun kod davatelja usluge i identifikacijsku karticu pomoću koje ćete joj pristupiti i pomoću koje se vodi evidencija o troÅ¡kovima. Vlasnici kuća sa garažom ovakih problema neće imati jer će sustav za punjenje biti ugraÄ'en unutar objekta i spojen na kućno brojilo.

3. Očekujete rapidan skok cijene goriva - nema sumnje, tako nešto će se zaista dogoditi, no ne u kratkom vremenu i u tolikim postocima da ćete se sljedeće jutro probuditi sa čvrstom odlukom o kupnji električnog automobila.

4. Kupili ste popularni hibrid - vaš netom kupljeni automobil odlično će vas služiti do trenutka kada skupi plug-in modeli stignu na tržište, a kada i stignu, neće ih biti tako jednostavno kupiti jer ste nedavno izdvojili pozamašnu svotu novca za još uvijek ne tako jeftine hibride kao što su Toyota Prius ili Honda Insight.

5. Ne živite u Kaliforniji - ili nekoj drugoj ekoloÅ¡ki osvjeÅ¡tenoj državi (Francuska i Njemačka) na čije će tržiÅ¡te meÄ'u prvima stići najnoviji elektrificirani automobili. Takve države već ulažu značajna sredstva u razvoj popratne infrastukture i pripremaju izdaÅ¡ne subvencije pri kupovini istih.

6. Želite vozilo s istinskih nula emisija - ovdje ne mislimo samo na njegov pogon, već i način na koji se dobiva struja za punjenje njegovih baterija. Ukoliko želite "čistu" struju, struju dobivenu iz obnovljivih izvora energije, primjerice solarnih ili vjetro elektrana, to bi takoÄ'er mogao biti problem.

7. Želite vozilo domaće proizvodnje - ovo je poprilično težak zalogaj s obzirom da se radi o skupoj tehnologiji koja se ne razvija na svakome uglu. Više ćete sreće imati ukoliko živite u zemljama razvijene autoindustrije.

8. Očekujete veliku autonomiju - nakon velike osjetljivosti, duljine punjenja, ukupne mase, dimenzija i cijene, jedna od poznatijih boljki baterija koje se nalaze u elektrificiranim automobilima svakako je i njihov kapacitet. Bez obzira da li je to PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), EREV (Extended Range Electric Vehicle) ili EV (Electric Vehicle), usporeÄ'ivati autonomiju na jednom punjenju baterije s autonomijom konvencionalnog automobila u većini ovih slučajeva nema smisla. Ona je najčešće osjetno kraća.

9. Duge liste čekanja - usprkos relativno malenim produkcijskim brojkama i paprenoj cijeni, postoji velika mogućnost kako ćete zbog popularnosti odreÄ'enog elektrificiranog vozila zaglaviti na podugoj listi čekanja. Slična situacija dogodila se mnogima, a oni koji su bacili oko na Tesla Roadster i Mini E (lizing), samo su neki od njih.

10. Ne interesira vas kupovina - rastući sustav rentanja, kako električnih automobila, tako i bicikala (Amsterdam), zatim sve gušća mreža javnog transporta i praktične aplikacije koje će vam olakšati korištenje navedenih usluga, rješenja su kojima pribjegavaju mnoge metropole.

Mišljenja??

Max Abarth

ja bi dodao 11. ako smijem  ;)

onoga trenutka kada se svjest hrvata okrene elektroautomobilima
tada će naša elektra struju za punjaće automobila sigurno na neku caku oporezovati
i naplačivati po posebnoj tarifi koja će biti neznatno manja od cijene samog goriva danas
kao Å¡to se desilo sa LPG-om ;)

alen

ja čekam da alfa izbaci elektro-auto... :lol

kaj se mene tiče, ja jasno i glasno velim DA električnim vozilima!

FileFixer

Ja čekam da naÄ'em tokara koji ima barem glodalicu i tokarski stroj, a želi svoj rad uložiti u projekt. :ok: To će biti dokaz da se može i bez ikakvog napajanja izvana dobiti struja i pogon. :nod: I znam čovjeka koji radi na projektu Hrvatskog električnog automobila i 50% cijene ide na baterije čije patente drže naftne kompanije. baÅ¡ je lijep ovaj svijet. :nod: :ok:

Evo par linkova koji dokazuju da je besplatna energija svima dostupna...
http://www.fdp.nu/perendev/

http://johnbedini.net/

http://www.rexresearch.com/evgray/1gray.htm

I evo jedan prigodni video spot...
http://www.youtube.com/watch?v=ETxmCCsMoD0

To je moje mišljenje o svemu. :ok:

                          E=mC^2 +/-3dB

Tony

Nema se tu sta puno komentirat. Visoko kvalitetni elektricni auti s dugom autonomijom te povoljnom cijenom ce doc kad tad. Al dok oni dodu struja ce visestruko poskupit. Pa vidite da svako malo dizu cijene struje. A da ne kazem da vrlo jednostavno s uvodenjem nekog poreza sve moze pasti u vodu.

File je s ovom pjesmom sve reko.

mikeg20

Električni auti će doći kad će to odgovarati par ljudi.
Smanjenje Co2 na ispuhu je biznis, gledao sam i čitao o tome i ima smisla.

ProizvoÄ'ači bilo čega (tvornice, auti, itd) će imati godiÅ¡nji limit koliko smiju proizvesti CO2.
Neki će se sjetiti biti "savjesni" i upotrijebiti čistu energiju (napajanja iz vjetroelektrana, solarnih čelija, električni auti itd) i imat će puno manje proizvedenog CO2 nego Å¡to smiju-i naravno, neproizvedenu koičinu CO2 "prodati" onima kojima je trenutni limit premali-eto burza CO2 i zarade-zaraÄ'uju svi u lancu-onaj koji je prodao, onaj koji posreduje i onaj koji kupuje.

Zeleni će biti zadovolji što su postavljeni limiti i stvarna proizvodnja CO2 je limitirana, al na limitiranju je opet veliki biznis

zzip

I Srbi su napravili svoj električni automobil. Za razliku od ‘našeg’ modela XD, kojeg je Dok-Ing dizajnirao i napravio ispočetka, istočni su susjedi preradili Zastavu 10 i napravili prototip svojeg prvog elektromobila.

Srpski je elektromobil napravljen u Kragujevcu, a stvorio ga je Å¡esteročlani Tim eksperata Zastave, uz financijsku podrÅ¡ku Regionalne privredne komore Kragujevca. Automobil će biti ponuÄ'en Ministarstvu ekologije za koriÅ¡tenje u zelenim zonama, odnosno parkovima prirode i turističkim naseljima.

- Automobil je proÅ¡ao sva testiranja na MaÅ¡inskom fakultetu u Kragujevcu, dobio certifikate i početkom mjeseca je registriran, pa se smije koristiti u javnom prometu â€" rekao je Zoran Radojević, predsjednik skupÅ¡tine Tima menadžera i generalni direktor Zastava vozila.

Prvi srpski elektromobil razvija brzinu do 120 km/h. S jednim punjenjem akumulatora ima voznu autonomiju od 100 kilometara. U automobil su ugraÄ'ene litijske baterije kineskog proizvoÄ'ača. Iako se hvale da je riječ o kineskoj tvrtki svjetskog značaja, koja je spremna nastaviti suradnju na daljnjem razvoju električnog pogona za automobile, Kragujevčani ne žele reći o kojoj je tvrtki riječ. Hm, to miriÅ¡e na neku muljažu. S obzirom na broj Kineza u Srbiji, možda im je baterije prodao vlasnik nekog Å¡tanda.




mikeg20

Eto, svaka im čast, imaju očito pametnije ljud od nas, a o plotici da ne pričamo.
Koliko bi koštala Zastava 10 bez motora i svega kaj na e-autu ne treba, možda 3-4 000 ojra, ubaciš 10 000 ojra elektrifikacije i za 15-20 000 ojra imaš 10 000 ojra jeftiniji i upotrebljiviji auto od XD-a

FileFixer

XD nije skup auto da ga naša država želi sufinancirati. :nod:

                          E=mC^2 +/-3dB

gandalf

zaboravili ste zelenu kockicu i samoborski betmobil :)

mikeg20


FileFixer


                          E=mC^2 +/-3dB

gandalf

mike, daj onu sliku sa Kvočkom u motornom prostoru :)

SSniknejm

Rimac je rekao jednu dobru stvar, a to je da nema smisla se nadmetat sa velikima. U ovom slucaju, moram se sloziti da se radi o jakim lobijima koji odlucuju o pustanju elektro vozila u masovnu proizvodnju.

Dok kod preinaka vozila u elektricna, o tome ce se pricati u skorijoj buducnosti. Buduci da ce to biti izolirani slucajevi, a ne masovna proizvodnja, biti ce kruha u tome. A nadajmo se i za one koji odluce investirat u takvu preinaku