off: koji je plin u gradskoj instalaciji metan ili propan butan.

Autor ceker, 18 Listopad 2010, 22:18:23

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ceker

znam da je smjesno, i da ce bit off-a ko u prici i ismijavanja al ajde.

nigdje nemogu nac tocan podatak koji plin se nalazi u gradskom plinovodu, metan ili propan butan ili neki treći.?

al dajte ljudi odg. samo oni koji znaju.!
neas turbo, e to ti nevalja mahune..!


zvrk

tako je...

ugrubo....LPG ti je mješavina propana i butana, a CNG ili LNG ti je mješavina metana u visokom postotku (80%-98%) i ostalih plinova kao npr. etana, dušika, ugljičnog dioksida itd. (ili poznatog kao zemni plin.)

LPG - cca 111 oktana
CNG - cca 120 oktana

ceker

Citat: zzip  u 18 Listopad 2010, 23:12:05
zemni plin...

google ti je frend... :ok:

http://www.plinara-zagreb.hr/vise_o_plinu.aspx


zip zahvaljujem se, bio na njihovoj stranici ali nisam napiknuo ovaj dio.. :S

znaci teoretski bi auto radio na taj mix.?
neas turbo, e to ti nevalja mahune..!

mikeg20

Naravno, samo plinski sustavi metana CNG u autu su nešto drugačiji, tlak im je oko 200 bara.
U onim plinskim bocama ti je propan-butan, otprilike ista mješavina kakva je u LPG-u za auto

zzip

Citat: ceker  u 19 Listopad 2010, 11:44:03
Citat: zzip  u 18 Listopad 2010, 23:12:05
zemni plin...

google ti je frend... :ok:

http://www.plinara-zagreb.hr/vise_o_plinu.aspx


zip zahvaljujem se, bio na njihovoj stranici ali nisam napiknuo ovaj dio.. :S

znaci teoretski bi auto radio na taj mix.?

teoretski da... praktično ne... :DD

već je negdje bila tema o tome... mislim na lpg forumu... :DD

ceker

pitam zato jer jos prije par godina me uvjeravao jedan čika da je on u auteka tocil pumpu tj. kazal mi je doma pumpu neku i koja je bila prikopcana na gradski plinovod i on ga punil i vozil se..?

i veli da ga puni koji put na benzinskoj i da mu ide isto..

znaci farbal je.
neas turbo, e to ti nevalja mahune..!

zvrk

moguće je...

ima Å¡ema da si doma pretačeÅ¡, ali pumpa mora biti dobra (cca 4000â,¬) jer kak mike veli...pritisak je 200-250 bara...i imaÅ¡ jednu jedinu cng punionicu i ta je na radničkoj...

busevi ti voze na taj metan...

boce su puno veće od lpg boca (3-4 velike boce poput onih za varenje), i potrošnja u litrama je mislim nešto veća od lpg-a ali je zato cijena po litri duplo manja, pa je ušteda veća nego kad se voziš na lpg..

zato se većinom ugraÄ'uje u veća vozila...mislim da fiat doblo ima serijski cng motor ali samo u italiji...

ja sam sebi mislio uzeti taj ali se trebao posebno naručivati iz italije i bilo je preskupo...ali bi imao tvornički predviÄ'en motor za cng....


p.s.
Sad sam našao cijenu zemnog plina za aute (Prodajna cijena (5,95 kn/kg))


_________________________________
Vozila na plin
   
Ukapljeni naftni plin kao gorivo u motorima s unutraÅ¡njim izgaranjem za pogon vozila pojavio se prvi puta 1920 godine u SAD-u. Ukupan broj takvih vozila danas se kreće oko 4 milijuna.Od tog broja četvrtina otpada na Italiju, a po pola milijuna na Poljsku i Nizozemsku. Uporaba plina ima brojne ekoloÅ¡ke, ali i ekonomske prednosti nad benzinskim i dizel gorivima. Mogućnost nastajanja prizemnog ozona smanjena je za viÅ¡e od 50%, emisija duÅ¡ičnih oksida i ugljičnog monoksida za 80 % dok su emisije sumpornih spojeva, benzola ,aldehida i krutih čestica (čaÄ'i) gotovo zanemarive.Jedini nedostatak vozila na ukapljeni naftni plin jest njegova relativna gustoća. Kako je teži od zraka sakuplja se uz podove gdje može stvoriti eksplozivnu smjesu . Upravo zbog toga se takva vozila u velikom broju zemalja ne smiju parkirati u podzemnim i zatvorenim garažama.

Taj je podatak naveo proizvoÄ'ače vozila da se u posljednje vrijeme viÅ¡e orijentiraju na proizvodnju vozila koji koriste prirodni plin. Značajne zalihe tog energenta na svjetskoj razini i njegova kvaliteta u odnosu na okoliÅ¡ čini ga gorivom budućnosti. Osim toga lakÅ¡i je od zraka pa istječe u atmosferu čime je onemogućeno taloženje plina i stvaranje eksplozivne smjese. IspuÅ¡ni plinovi nastali izgaranjem smjese stlačenog prirodnog plina (SPP) i zraka u plinskom motoru, ne sadrže čestice olova i sumpora. Time se direktno utječe na smanjenje njihove koncentracije u atmosferi, odnosno smanjuje se rizik trovanja nastalih taloženjem čestica olova i pojave “kiselih kiÅ¡a” uzrokovane česticama sumpora. Kako prirodni plin po svemu navedenom predstavlja “čist” energent, nije nužna uobičajena izmjena motornog ulja kao kod ostalih energenata za pogon vozila, te je i radni vijek motora dulji. Sam rad motora je mirniji čime se utječe na smanjenje buke.

Razvojem tehnologije punjenja plina omogućeno je punjenje i kod kuće, potpuno neovisno i transparentno što donosi dodatnu prednost kada se radi o uvjetima življenja i uštedi vremena.

Francuski proizvoÄ'ač Citroen pokrenuo je serijsku proizvodnju svog modela C3 na prirodni plin. UgraÄ'eni motor 1.4i razvija snagu od 48 Kw(68 KS) na 5500 okr/min i 110 Nm na 3400 okr/min. Plin se ubrizgava izravno u cilindar preko četiri specifična ubrizgivača. Ovo viÅ¡estruko sekvencijalno ubrizgavanje omogućuje bolju potroÅ¡nju, osiguravajući pri tome dobre vozne performanse. Vozilo radi prvenstveno na plin, a kada se potroÅ¡i zaliha plina automatski se prelazi na benzin.

Mercedes je proizveo vozilo E 200 NGT na prirodni plin. Motor je zapremnine od 1.8 litara i razvija snagu od 120 Kw (165 KS), zakretni moment 240 Nm, maksimalna brzina je 227 Km/h, ubrzanje 10.8 sek, a s rezervoarom plina može prijeći 300 Km.

U posljednje vrijeme sve viÅ¡e proizvoÄ'ača upuÅ¡ta se u proizvodnju vozila na prirodni plin ( Fiat Multipla Blupower, Volvo S80. Honda, Opel, Ford…) Ovaj svojevrsni trend ima za posljedicu i izgradnju sve gušće mreže punionica prirodnog plina kojih u Europi ima oko 2000. U autobusnom prijevozu približno 35000 autobusa koristi PP a pretpostavlja se kako ima oko 3.7 milijuna vozila na PP u svijetu. NajviÅ¡e u Argentini 1 280 000 i Brazilu 705000. Tvornički proizvedena vozila na PP proizvode se u dvije verzije:

- monofuel bez rezervoara za benzin i motor je podešen za PP
- bifuel koji koristi minimalan rezervoar za benzin (10 do 15 litara). Teretna vozila i autobusi s dizel motorom koriste tvornički ili naknadno pregraÄ'en dizel motor na Otto ciklus i koriste isključivo PP ili smjesu PP do 90 %, a dizel do 40 % (dualfuel verzija).
______________________________________________
c/p    http://www.plinara-zagreb.hr/vozila_na_plin.aspx

mikeg20

Imaš Maree i Multiple 1.6 bipower sa serijala CNG-om, imaju mali spremnik benzina i te cilindrične boce.
Gledal sam jednu Mareu od taxista, imala je na vurama origigi lcd pokazivač razine plina.
Da ima za kupiti pumpi za točenje, al su skupe-kak veli zvrk

ceker

onda me je farbal. znam jednog decka kaj ima proplin spremnik doma pa si toci i mislim da mi je bil prical proslu godinu da mu oni mjesaju po naruÄ'bi omjer.. nekaj mi prical da je stavil manje propana jer on ubiti rezlutira vecom temp. izgaranja ili tak nkj. nebi Å¡tel bzvz. lupat. i ima malu pumpu na struju kaj si puni doma..

a ovaj je govoril isto kak i ovaj sam da ima rucnu pumpu i sve oke...

ekipa fala puno.

i jedno pitanjce: kaj nebi metan bil dobar za čunere ili turbo konverzije jer vidim da ima cc-a 120 oktana kaj je budimo realni 30vise nego kaj nam prodaju u benzinu.

neas turbo, e to ti nevalja mahune..!

zzip

aj sad tutleku (meni) pojasnite...

ukapljeni plin??
cng?

ma ja se redovito gubim u svemu tome... :lol

mikeg20

Ovo je nekaj drugo, proplinov spremnik ima u sebi plin koji je isti ko i u boci, koji nije ni blizu isti ko ovaj u mreži, i koji je isti ko plin u autu-dakle u tom spremniku je mješavina propan butana i da to možeš preko pumpe točiti u auto.

Istina i LPG ima više oktana, al ak ga podesiš da maximum izvučeš iz plina, nebu radio na benzin, a na benzin mora raditi da ugrije isparivač da prebaciš na plin.
Ima tu još i ono o manjoj "ogrijevnoj" vrijednosti plina prema benzinu

CNG je zemni plin, metan koji se crpi iz zemlje kao sirovina, LPG je mješavina propan-butan koju točiš u Punta, a nastaje kao otpad kod crpljenja i obrade nafte, otud mu i naziv ukapljeni naftni plin, skraćeno na rVacki UNP ili po naški na engleskom LPG