Brava 1.6 - kompresija

Autor KKIIKKII, 15 Travanj 2012, 17:49:26

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

KKIIKKII

Jučer sam mjerio kompresiju, auto ima 290 tkm ,rezultat

13.9
13.2
13,4
12.5

da li je razlika izmeÄ'u prvog i četvrtog cilindra prevelika (1.4 bara) , Å¡to je oko 10 % ?

koliko iznosi minimalna kompresija za ovaj auto ?
1998 god **** 348000 km ****

tutto

Malo odstupa ali nije neka panika.... Vjerojatno vetili više ne drže najbolje...... Kak ti radi na leru?
Bitno da ne idu ispod nekih 11 i da su podjednaki. Da imaš situaciju 10.5, 12.5, 13.5, 14.5 onda je to već malo veće odstupanje, ali ti si još u granicama.
Izmjeri još jednom da budeš ziher za dobiveni rezultat.....

KKIIKKII

mjerenje je bilo sa hladnim motorom, pa mislim da bi kompresija bila i neš veća da je motor bio topli,

inače motor radi mirno, nema nekih podrhtavanja

na mjerenje sam se odlučio jer se iz motora čuje nekakvo lupkanje i to iznad 2000 okretaja pa nadalje,

dal je moguće da zbog hidropodizaća može gubiti kompresiju?

tutto

Zbog hidropodizača ne, ali zbog loših ventila - da. Ili zbog lošeg cilinda, komp. karike.
Lupkaju ti vjerojatno podizači a može lupkati i bregasta. Možda je koji podizač zaglavio ili se nije napunio uljem pa malo klepeta. Koje ulje koristiš i prije koliko km si mjenjao ulje....

U principu bi kompresija trebali biti manja na toplijem motoru zbog rijeÄ'eg ulja u cilindrima i slabijeg dihtanja izmeÄ'u karike i cilindra, iako kad se motor dobro zagrije materijal se Å¡iri pa sve bolje dihta (karika, klip, cilindar). Imao sam slučajeva da su auti dimili ko lokomotive (litru ulja na 200 km cca. a karike na skoro 1.00 mm zazora), a kad ih se dobro isforsira po autoputu - prestanu skroz dimit , a imao sam i obrnutih slučajeva tako da...... U biti su svi sa loÅ¡om kompresijom najgore su radili i najviÅ¡e dimili u području nekakve radne temp. ali komp. nikad nisam mjerio toplo-hladno, uvijek samo jedno, tako da ne mogu tvrdit, ali trebala bi biti malo veća kod hladnog motora.

Inače kompr. se ne mjeri zbog lupkanja i ako motor dobro radi i ne troši ulje...... Iako može trošit ulja zbog loših uljnih karika a kompresiju imati u najnormalnim okvirima. Kompresija se mjeri kad motor ne radi dobro pa sumnjaš na jedan cilindar, loše pali, nema snage,...... a sve su druge sumnje otkolonio.... Ili čisto iz znatiželje hoćeš provjerit u kakvom je stanju motor iako to ponekad ne mora biti nikakav pokazatelj - pogotovo na benzincu.

KKIIKKII

ma u pravu si, bila je to čista znatiželja, jer auto ima 290 tkm, pa reko ajd da vidim, u kakvom je stanju,

to klepetanje se pojavilo prije mjesec dana, pa sam probao staviti ulje seleniu hpx, 20w-50, i lupkanje se smanjilo, ali sam ga prije par dana ispustio , jer se bojim da je ulje pregusti, pa da nebi napravio veću štetu od ove koja je sad

unutra je sad selenia 20k

tutto

Vjerojatno ti je nešto sa hidropodizačima čim reagira na gušće ulje i vjerojatno bi trebalo kojeg i promjenit. 20-50 je pregusto ulje za nju a i općenito za aute. To je više za dizele, da ne velim kamione i mineralno je, a ne polusintetika koja tebi treba.
10w40 najbolje, ili recimo 5w40 pa i 15w40 može proć ali 20w50..... Pa di si to našao uopće ?

KKIIKKII

ma ima ga di oćeÅ¡, piÅ¡e da je raÄ'eno na polusintetskoj bazi,

ak stavim 5w40, hoće li se onda još jače čuti klepet

tutto

Probaj pa ćeÅ¡ vidjet. Ako se smirilo sa ovim gušćim onda bi sa rijeÄ'im trebalo biti obrnuto  :D, iako je u toj mehanici često teorija jedno a praksa drugo. 5W40 je svakako nazovimo rijeÄ'e (tečnije) ulje i pri visokim i pri niskim temp. od tog 20w50 pa će se podizači lakÅ¡e punit, ali ako ne drže dobro, lakÅ¡e će i curit van iz njih od ovog gušćeg....(ako je problem uopće u podizačima). Sad sam tek skužio da je to isto bila Selenija  :facepalm:
Kako ti je bilo kad si vratio Seleniju 20k unutra ?

franjo-fritz

to ako je do hidro podizača nečeÅ¡ rijeÅ¡it uljem, možda ublažiti al ne i rijeÅ¡iti problem, jedino , ureÄ'enjem ventila i čiščenjem ili po potrebi zamjenom hidropodizača
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

KKIIKKII

evo danas ponovno izmjerio kompresiju, al sa vručim motorom

14,3
14,0
14,5
13,9

četvrti cilindar koji je na hladno pokazivao 12,5 sad ima 13,9
a prvi koji je pokaziva 13,9 , ostao je na 13,9 :zbunj

oba mjerenja su izvršena po dva puta, kako bi se pogreška smanjila

fangio

Malo je stari topic ali gledam po netu da je kompresija za fiat 1.6 16 kompresija 10.5:1 (podatak sa autodate pa neznam da li je točan)... ti si izmjerio znatno viÅ¡u kompresiju od tvornički deklarirane pa sad neznam  kolika je onda deklarirana tvornička kompresija za 1.6 16v?
vozim sve i svaĹÄ,,ta na razliÃ,,ite naÃ,,ine,....

ivica683

fangio mislim da si pomješao dva pojma
-jedno je omjer kompresije koji je bezdimenzionalna veličina odnosno broj
-kompresija koju mjeriš kompresiometrom je pritisak koji je izražen u barima(ili nekoj drugoj mjernoj jedinici)

topolino

10,5 je koliko se puta smanji prostor u cilindru u GMT, naspram DMT. Tlak u cilindru mora biti oko 14 bara hladan motor
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

fangio

Moguće da sam pomješo jer nisam nigdje našo da je kompresija novog motora cca XX nego sam samo pored izraza kompresija našao omjer 10.5:1 gdje sam mislio da je prvi broj kompresija...

Znači ne postoji tvornički podatak kolika je komresija 1.6 motora.... ili je ovo cca 14bar tvornički podatak?
vozim sve i svaĹÄ,,ta na razliÃ,,ite naÃ,,ine,....

ivica683

podaci koji piÅ¡u u knjižici o održavanju vozila i sve Å¡to naÄ'eÅ¡ na internetu i sl. o specifikacijama auta odnosno maÅ¡ine se odnosi na omjer kompresije.
Točne podatke o kompresiji izražene u barima nemam pojma gdje možeš nači ali ako na tom motoru imaš
izmjerenu vrijednost 14 bara na svim cilindrima to je OK.
Ako su izmjerene vrijednosti na cilindrima u granici 10% izmeÄ'u največe i najmanje izmjerene kompresije ,to je OK.