Legalizacija autoplinskih uređaja od 15. 7. samo uz račun

Autor zvrk, 11 Srpanj 2012, 17:55:37

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk

U Hrvatskoj trenutačno postoji više od 65.000 registriranih vozila na autoplin, dok se procjenjuje da na našim cestama vozi još oko 6.000 neregistriranih vozila na UNP



NeovlaÅ¡tena ili ilegalna ugradnja plinskih ureÄ'aja u automobile bit će onemogućena od 15. srpnja jer će od toga dana svi ovlaÅ¡teni serviseri u Hrvatskoj, uz uobičajenu tehničku dokumentaciju, vlasnicima motornih vozila morati priložiti i odgovarajući račun za obavljenu uslugu ugradnje plinskih ureÄ'aja i opreme. U suprotnom u stanicama za tehnički pregled vozila (STP) neće se moći registrirati vozilo na plin, odnosno legalizirati ugradnja plinskih ureÄ'aja, izvijestili su iz  Hrvatske UNP-udruge u svezi s kvalitetnijom zaÅ¡titom vozača kao korisnika usluge (potroÅ¡ača), suzbijanja rada na crno te sprečavanja ilegalne ugradnje plinskih ureÄ'aja i opreme u automobile pokretane autoplinom i metanom.

U Hrvatskoj trenutačno postoji više od 65.000 registriranih vozila na autoplin, dok se procjenjuje da na našim cestama vozi još oko 6.000 neregistriranih vozila na UNP.

Cilj je do kraja ove godine u potpunosti urediti i stručno ojačati hrvatsko tržiÅ¡te autoplinom i metanom kao konačnu pripremu za ulazak na jedinstveno tržiÅ¡te EU, na kojem je ilegalna ugradnja plinskih ureÄ'aja nepoznat pojam.

UNP udruga po prvi je put službeno objavila i podatke o inspekcijskom nadzoru na ovlaštenim servisima.

U prvih Å¡est mjeseci ove godine Služba inspekcije cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture obavila je 123 inspekcijska nadzora nad servisnim radionicama za ugradnju i održavanje plinskih ureÄ'aja i opreme za pogon motornih vozila plinom na području cijele Republike Hrvatske.

UtvrÄ'eno je da su 33 radionice prestale postojati, 10 radionica poslovalo je na adresi različitoj od one iz rjeÅ¡enja koje izdaje nadležno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a 9 radionica nije imalo zaposlenog ovlaÅ¡tenog servisera. O tim su nepravilnostima obavijeÅ¡teni Uprava cestovnog prometa, Centar za vozila Hrvatske i Državni inspektorat.

_____________
Piše: ašr/VLM



Pa ja sam dobio račun kad sam ugradio plin prije 2-3 godine...i mislim da su me to tražili kad sam atestirao....jedino možda nije bilo obavezno, a sada je....  :neznam:

ivanm

po meni je normalno da moraš imat račun od ovlaštenih servisera, po tome bi si ja sam mogao ugraditi doma plin i to nikako nebi bilo po atestu..
po meni bi trebao imati i račun prije tehničkog svake godine (ili svake druge) da si sistem uredno servisirao..

zvrk

Tako je....to bi trebalo biti pod "normalno", tako da ne kužim kaj sad tek uvode ta pravila  :neznam:

colexxl

hm, sve je to ok, ali račun od servisa im ja nebih dao, to je kao za bojler koji svake godine servisiram pa mi svejedno jednom godišnje uleti lik iz tvrtke dimnjak i pobere 65 kn jer mora pregledati jeli sve ok, a uzme onu malu stvar koja "njuši" plinove i preleti s njom oko bojlera i to je to, a to isto radi serviser kad završi sa izmjenom dijelova i čišćenjem, tako da su neke stvari malo pretjerane što se tiče davanja, tj. samo su porez na budale..svakako treba održavati vozilo i takav sustav na njemu, ali kad pogledaš kakve su sve naknade izmislili i uveli, pogotovo za plin za razliku od drugih zemalja, onda je jasno da ovoj banana-državi nije stalo ni do čega osim zarade..

zvrk

Ma ovdje nije ništa sporno...

Normalno je da kad ugradiš plin, da dobiješ od majstora račun za obavljenu uslugu, papire za atest i garanciju.

Sa svim tim papirima pristupiš atestu i stvar je gotova.

Redovno ga servisiraš i održavaš, i pratiš da kad istekne 10god. da si kupiš novu bocu i to je to.

Ali da ih zanima samo lova...to je nesumnjivo istina. Auto na plin bi trebao koštati manje na regi nego auti na benzin i dizel, ali to kod nas nije slučaj.

Nadalje, to Å¡to država namjerava dati nekakve popuste za ljude koji se voze na plin je opet totalna glupost, jer te popuste tj. benificije mogu ostvariti samo novi auti koji imaju serijski ugraÄ'en plin...
Jer kao samo ti auti imaju od tvornice brojke o smanjenom zagaÄ'enju.....jer će se benificije dijeliti po tom principu...tko manje zagaÄ'uje taj će manje platiti...

Kao da je teško napraviti testiranje (kao npr. eko test na tehničkom) koji će izmjeriti te brojke...i dobiješ potvrdu s kojom ostvariš ta prava....ali NE....toga se nisu sjetili...

Pa vi meni recite koliko točno (u brojkama ili postocima) ima automobila na plin u HR koji imaju serijski ugraÄ'en plin?

Znači, ne ona fora kad kupiÅ¡ Daciu, pa ti Auto Tim ugradi plin.....već npr. kupiÅ¡ Fiat Dobloa koji ima ugraÄ'en LPG u tvornici.....

Ja neznam točnu brojku, ali vjerojatno je u malom postotku....jer koliko znam trenutno u HR ima oko 60-ak tisuća atestiranih auta na plin....pa mislim da su ovi sa tvorničkim plinom ispod brojke 1000....a to sam i puno rekao....


goran86

Upravo zbog takvih sra..a ja ne mislim atestirat plin....

svugdje dobivaš poticaje ekologija ovo ono,a kod nas te ljepo za to oderu...

MARENGO

Treba gledati veću sliku...Ovo je još jedan od načina kako bi država kontrolirala porezne obveznike.Još jedan račun , poput Konzumovih, ako imaš karticu za bodove,pa lijepo po oibu vidiš koliko je tko novaca potrošio.
Na kraju godine usporede prihode i rashode :tip: i onda ti zakucaju na vrata pa te pitaju :"Od kud tebi pare za PLIN,za NAMIRNICE,...kad si zaradio samo cca. 100000 kn godišnje ,a trošiš 150000??" Sigurno je neki rad na crno u pitanju koji nisi prijavio i za koji NISI platio porez državi!
Briga njih za ATESTE , P O R E Z je pitanje broj 1 !!!
Još malo pa ćemo u Ameriku po tom pitanju , a ne u Evropu! :tres: