Fiat Punto MK2 2003. 1.2 - puno pitanja; ulje/svjetla/muzika/itd.

Autor aleeen, 06 Rujan 2012, 22:57:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

cicili

Mairon

Ah cuj aleen tak ti je to, auto je luksuz. Kad se zareda uz takve stvari i drugi popravci, potrošnih materijala onda je frka. S gumama si jeftino prošao, bit ćeš zadovoljan. Za akumulator mogo si bolje proći, 500 kn mi se čini previše. Za 450 kn prije 2 god sam kupio bosh novi iz dučana, 56 ah. A imaš i jeftinih marki za cca 300 kn nabaviš solidan akumulator po centrima. Al ak si već kupio, jbg.

aleeen

hehe, gume i montazu sam ja obavio, na svoju ruku i racun, recimo to tako :D bateriju sam ja mijenjao danas popodne, ali nisam je ja platio ni kupio, recimo da ju je vlasnik vozila kupio, bila je skoro petsto, pa je dobio neki popustic i zavrsio na 450 kn.... e sada kad smo bili u trgovini reko sam liku da je punto dvojka 2002. godiste i dao nam je FIAMM DIAMOND bateriju i rekao da bas takva je za puntace, i taman vidio na naljepnici 40ah a na toploj je bilo 45ah i ja mu to kazem, lik se bavio u filozofiju bla bla bla to je kapacitet baterije (to je kao nevazno valjda) i ono sta se gleda je "snaga" koja je ista, odnosno na jednoj i drugoj 300 ili 330 amlera valjda, to je valjda bilo ONO bitnije, kako sam i rekao, vlasnik je kupovao, ja samo slijepi i gluhi svjedok...

cicili

ma 40Ah je ja mislim original ali ne skodi na tom autu niti 50-55. meni je org jos ja mislim na autu koja je 40 ili 45 ali sam bio probao stavit od frenda 55 Ah i auto je puno bolje radio tj nije bilo padanja okretaja kod paljenja nekog potrosaca i sl sto sa ovom baterijom koja je vec pred izdisajem imam. a i kad oslabi baterija od 55ah nakon godina i dalje ima snage pokretaj taj motoric pa ti samim tim i duze traje ali ko ziv ko mrtav do sljedece baterije u autu.  :D

vlatko11

Ha,cuj sa akumulatorima i nije baš tak ni jednostavno. Postoji cjela mala nauka o tome. Ako imaš slabiji može postojat mogućnost da ga alternator sprži, ako je prevelik (mislim na kapacitet ah) onda ga opet alternator nemože u potpunosti popunjavat i tak to. No sve se to ne dešava trenutno a i nemora im ništa biti. Slobodno ideš na tolerancju 10% + ili - od originala. Ali nemoj opet zaboravit i da inžinjeri koji su smislili taj auto i odredili kojekakve kapacitete i snage pojedinih sustava nisu neuke budale, znaju zašto je to baš tako.

cicili

ali oni nisu predvidjeli moju muziku u autu.  :D

ma nece mu bit nista ako skoci sa 45 na 55 a sigurno ce duze baterija trajat.

vlatko11

Vjerojatno neće biti ništa 99%. To je provjereno. Samo bude morao uklonit ono plastično kućište oko akumulatora da mu stane.

cicili

ma dobro on je vec kupio novi aku ali kazem da je bolje stavit malo jaci ipak. meni je puno bolje bilo sa jacim  bilo kad sam u jednom trenutku probao.

Mairon

Ja u puntu 1.2 imam 60 ah aku. Bio je kad sam ga kupio u autu. Frend kaže da nije dobro imat tak jak aku za taj benzinac. Sad neznam, ne vidim nikakve probleme.

aleeen

Jel zna koliko je Ah tvornički za puntača? U ovom je bilo prije 45Ah dok je sada 40Ah. Nisam siguran nikako, ali pretpostavljam da se radi vjerovatno o tvorničkoj "postavci" od 45Ah. Našao sam jednu zanimljivu stvar, jeste da je forum.hr ali da se pročitati :D

Citat:Čuj, uvjek računaš po slijedećim parametrima a to su gorivo i kubikaža:

Benzinci:

<=900 ccm 35 Ah
900-1400 ccm 45Ah
1400-1800 ccm 55 ah
1800 < ccm 65Ah

Dizli

<=1000 ccm 45 / 55 ah
100-1400 ccm 55 /65 Ah
1600- 1900 ccm 75 / 90 Ah
2000 < ccm 90 /100+Ah

~ http://www.forum.hr/showthread.php?t=468236

Ako je stvarno original, a to čekam da netko potvrdi, od 45Ah, vjerovatno ću uzeti par Ah viÅ¡e (znači onu od 50Ah, ali kako je gore napisano, vjerovatno je fizički veća pa bi to mogao biti problem (isto tako, meni je bio problem ugurati onu od 44Ah Deta Germany, dok onu toplu od 45Ah, nije, mada je najljepÅ¡e sjela ova Fiamm Diamond od 40Ah.) - ali do sljedeće izmjene baterije, baÅ¡, ko živ ko mrtav.  :D

2) Skontao sam da sada po ovim većim hladnoćama dok se ne ugrije (valjda  :82:) kada dam viÅ¡e gasa u drugoj auto Å¡kripi, to znam često susretati po cesti kod starijih auta, Å¡ta bi to moglo biti i zaÅ¡to to Å¡kripi?  :82:

3) Čitao sam jučer malo po netu o zimskim gumama, cjelogodišnjim i slično, naišao sam na zanimljivu stvar, na ovim mojim gumama novim piše M+S (koje ljudi baš i ne vole) ali iznad malo je pahuljica snijega u planini i čitao sam na jednom srpskom sajtu da se onda radi o 100%-tnoj zimskoj gumi (a tako sam i čitao baš za Dayton DW500 na netu, tako da sam 100% siguran), no, isto tako, kada piše na gumama Mud & Snow a nema tog znaka, pahuljice i planine najčešće se radi o cjelogodišnjim gumama...

evo linka; http://www.4gume.com/o-gumama/ms-oznaka-na-auto-gumama/

Citat:Dakle, oznaka M+S ne znači da je guma obavezno zimska, može biti zimska guma ili guma za sve sezone.

Kada kupite gumu sa oznakom M+S i simbolom planina/snežna pahuljica možete biti sigurni da ste kupili zaista zimsku gumu.

Å ta vi mislite o tome?

Mairon

Remen ti to škripi, ili natezač. Nešto u tom smislu. Tak je meni bilo po zimi u marei. Ti si uzeo zimske gume. Ove cjelogodišnje su neki kompromis, no nisu dobre previše ni za snijeg, ni za vruće ljeto.

vlatko11

Ovo M+S ti znači-Mud & Snow.
Za cjelogodišnju gumu trebali bi biti simboli pahuljice,planine,kapljice i sunce.
Ako baÅ¡ nemoraÅ¡ nemoj uzimat cjelogodiÅ¡nje. Nisu neÅ¡to ni po ljeti ni po zimi.To ti je kompromis izmeÄ'u svega, pa onda......

aleeen

ma čitao sam da postoje neke pomutnje u vezi tog M+S...

sada baš čitam; "M+S marking on the sidewall means "Mud & Snow". All winter tyres carry this mark, but the reverse is not true. All tyres carrying this mark are not winter tyres."

(uz to googlanjem sam naišao informacije da su moje samo zimske gume, jedan dokaz bi to bio, drugi dokaz je da njima veliko stoji WINTER i treći da sam fizički izgled gume je bez kakvog "cjelogodišnjeg" izgleda...

...moram priznati da kad sam ih kupio, bilo me strah da nisu cjelogodišnje pošto takve i nisu baš cijenjene :)

...drugo pitanje; dali i na vašim gumama (zimskim) uz snowflake i mountain stoji oznaka M+S, kako gore i piše? ( izvor; http://www.rezulteo-tyres.co.uk/breaking-news/are-m-s-tyres-winter-tyres-1627 )

"The only label that attests to measured winter capacities is a pictogram representing a snowflake on a mountain background. It was developed by American and Canadian manufacturers."

aleeen

ljudi, kada dam kontakt, upale se sve one lampice koje jesu na kontrolnoj ploči i naravno (neke), skoro sve - se ugase nakon par sekundi, ali ostanu svjetliti tri stvarčice - crvena baterija, odmah pored crveno ulje i žuti motor, engine ili Å¡ta li je već... zaÅ¡to? to je normalno? bude i vama to tako ili?  :82:

cicili

ako se pogase nakon paljenja motora onda je sve normalno. ulje znam da mora svijetlit jer oznacava pritisak ulja a ako motor ne radi normalno da ga nema pa svijetli. ove ostale bas i neznam zasto su upaljene za vrijeme samog kontakta ali kad se upali motor sve se trebaju pogasit.