Fiat Punto MK2 2003. 1.2 - puno pitanja; ulje/svjetla/muzika/itd.

Autor aleeen, 06 Rujan 2012, 22:57:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

vlatko11

Ha,čuj odnjet mehaničaru? Znam ih puno koji se nežele zezat sa takvim stvarima jer te nemogu "oderat" a koji to i uzme radit vjerojatno neće znat koliko uzet. Možda proÄ'eÅ¡ sa onim-ostavi za kavu,možda i kako kažeÅ¡ 100 kn a nedaj bože i viÅ¡e. Malo strpljenja i volje pa napraviÅ¡ sam i joÅ¡ za tih 100 kn koliko računaÅ¡ dat majstoru odvedeÅ¡ djevojku na večeru. Zgodnije,zar ne? :partytime

aleeen

hvala vlatko... svakako je to bolja solucija... ali ja sam totalni antitalenat za takve "sitnicarske " poslice s prstima, ekspresno se izivciram... no svakako cu pokusat to napravit :)

1) doso mi je tonijev kit, montirao sam ga i malo porihvatavo sarafice... izgleda da sam na najvisu poziciju namjestio farove, jedan kombi mi je u voznji iz suprotnog smjera blendao a vidio sam da su i ostali vozaci dosta usporavali na cesti zbog mene premda mi nisu blendali... hm... kako sada namjestiti na najoptimalniju visinu far?  sta se mene tice, moze ostati i ovako ali izgleda da vozacima iz suprotnoga smjera to bas i ne pase... i ipak ne zelim biti neki hardcore seljo sa belim svetlima koje svjetle u nebo i narodnjacima da treste... jel se i vama desava to po cesti, blendanje i usporavanje vozila iz suprotnoga smjera?

2) kada bi ovakav auto sa xenon kitom odveo na tehnicki da mi oni momci tamo porihtaju farove jer izgleda da nije najpametnije da budu najvise postavljeni, dali bi mi mogli sta kenjati ili oduzeti prometnu zbog toga kita unutra?  eto, bacio sam bombu i ostao ziv ali ja stvarno nemam pojma sta bi mi mogli reci i napraviti tamo :D hoce mi ih oni porihtati ili poslati doma da vratim halogenke?

3) lijevi balast sam ugurao u onu kutiju di stoji baterija :D da bude fiksan i ne lamace lijevo desno, koliko je to ok i pametno rijesenje?  desni balas sam zakacio vezicama za onu plastiku, mislim da je to nekakav nosac radijatora... koliko je to pak pametno?  tamo je dosta toplo i balast se poprilicno ugrije?  to je greska ili?

Tony

1) ocito su ti farovi previsoko, spustit farove na saraf iznad fara, uglavnom je imbus, ja to od oka rihtam :)

2) njihova duznost nije stelanje farova, to je jedino njihova dobra volja, ak nemas nekog poznatog bolje ne idi jer ce ti pocet pametovat

3) balasate je pozeljno staviti sto dalje od motora, prema blatobranima i izbjegavati neke full uske tijesne prostore

aleeen

Citat: Tony  u 18 Rujan 2012, 21:59:11
1) ocito su ti farovi previsoko, spustit farove na saraf iznad fara, uglavnom je imbus, ja to od oka rihtam :)

2) njihova duznost nije stelanje farova, to je jedino njihova dobra volja, ak nemas nekog poznatog bolje ne idi jer ce ti pocet pametovat

3) balasate je pozeljno staviti sto dalje od motora, prema blatobranima i izbjegavati neke full uske tijesne prostore

1) poprilicno je zeznuto to... kako znati kada su dignuti na onu najvisu mogucu razinu a da opet ne smetaju ljudima?  ja imam iznad farova one malo nazubljene sarafice, neke sivkaste boje, plasticno, to je valjda umjesto tvojih imbusa? kada sarafim desni far onda vidim na asfaltu, posto sam auto parkirao na blagu nizbrdicu, kako se svjetlost podize ili spusta... ALI kada vrtim saraf kratkoga svjetla lijevog fara, bilo lijevo ili desno, pomaka nema, nit se svjetlost spusta niti dize, zasto tako?

2) ovo znaci otpada (mada sam mislio stavit obicne halogenke pa ic narihtat ali naravno da nije isti snop kada je xenon i halogenka tako da nema smisla narihtavat na jedno i koristit drugo?

3) dali to znaci da ce rad balasta biti onemogucen i da ce riknuti prije ili je to cista preporuka?  sta sa onim kutijicama na kojima 23000V pise, njih treba isto fiksirati, ne smiju ni oni lamatato?

Tony

1) ja kao sto rekoh rihtam od oka, ocito ti je jedan far u banani kad se nis ne desava

2) ubiti snop i rez bi trebao biti isti jer je leca, samo je razlika u jacini, pitanje je dal ce ti uopce htjet rihtat i kak ce ti narihtat

3) balast se sam po sebi dosta grije, jos ak ga stavis blizu motora/ispusne grane dodatno ce se grijat, sto nikako ne moze biti dobro, tako da je preporuka stavit sto dalje od motora. balast i ta kutijica (starter) ne moraju biti full fiksno pricvrsceni, balast moze visit na vezicama, a taj starter nebitno kak stoji

aleeen

Citat: Tony  u 18 Rujan 2012, 22:33:45
1) ja kao sto rekoh rihtam od oka, ocito ti je jedan far u banani kad se nis ne desava

2) ubiti snop i rez bi trebao biti isti jer je leca, samo je razlika u jacini, pitanje je dal ce ti uopce htjet rihtat i kak ce ti narihtat

3) balast se sam po sebi dosta grije, jos ak ga stavis blizu motora/ispusne grane dodatno ce se grijat, sto nikako ne moze biti dobro, tako da je preporuka stavit sto dalje od motora. balast i ta kutijica (starter) ne moraju biti full fiksno pricvrsceni, balast moze visit na vezicama, a taj starter nebitno kak stoji

eto... uz malene doze Å¡arma :D :D :D uspio sam profesionalno namjestiti farove :D nisam htio "nenajavljeno" doći na tehnički pa sam zvao lika na telefon :D malo smo razgovarali pa ne pa da pa ovo pa ono pa mi je rekao ipak doÄ'i :D

ja došao, namjestio lik farove, još sam i sam gledao, na onim lećama i kompjuteru kojeg vuće po onim šinama, od onog plusića + ravna crna pa gore koso ide :D pitao sam ga zašto kad okrećem šaraf za dugi far mi se spušta i kratko ili i diže i kaže da kad se to naštimava se ne naštimava pojedinačno, nego oba, sve u kompletu, da se uštima ta parabola (?)

domacc

Što uzeti za osvjetljenje unutrašnjosti - centralno svjetlo? Ide li li 40 ili 42mm?

1.

2.

3.

Ili imate prijedlog neÅ¡to četvrto...  :82: :good:

aleeen

Pošalji mi link sa ebaya odakle naručuješ ovakve stvarčice, ja bi si isto u puntu zamjenio s takvim nečim...

...još jedno pitanje za tonyja a i ostale koji se razumiju u stvar :)

- koja je generalno razlika izmeÄ'u temperature boje na xenon kitovima? tony kaže da 4300 kelvina uzimaju ljudi koji nemaju leće u farovima i da "najjače" svijetli, tj. da najbolje osvjetljuje ako sam dobro shvatio?

- zašto svi onda generalno ne uzimaju 4300-5000 kelvina nego se po cesti susreću i 8000 do 10000 kelvina? to bi onda po gore rečenome trebalo jako malo osvjetljavati cestu ispred auta, dakle, jedini razlog je estetski izgled ili? to baš i nema nekog prevelikog smisla, donekle ima, svatko želi da mu auto OK izgleda, ali šta će mi estetika ako "visoke" temperature boje slabije svjetle?

THANKS!

stipe

4300 je bijela boja
6000 je lagano plavkasta, to je ono sto najcesce uzimaju ljudi...
sve preko je preljubicasto, preplavo

a sto se tice osvjetljenja, ja nisam primjetio razliku. imao sam i 4300, a sad imam i na autu i na motoru 6000, meni je to sve isti kukumar...

Mairon

džabe stavljate xenone u puntače kada nisu legalni više. Niti se puštaju takva vozila na tehničkom pregledu. Moglo se do ove godine proći nekažnjeno. Sad uskoro će krenut lov na xenone ilegalne Hid kitove. Treba biti atestirano sve, nivelacija elektronska, pranje farova, kad bi se atestiralo možda bi prošlo. Inaće od sad pa nadalje samo tvornički xenon je prolazni xenon.

aleeen

Citat: mairon87  u 25 Rujan 2012, 16:50:40
džabe stavljate xenone u puntače kada nisu legalni više. Niti se puštaju takva vozila na tehničkom pregledu. Moglo se do ove godine proći nekažnjeno. Sad uskoro će krenut lov na xenone ilegalne Hid kitove. Treba biti atestirano sve, nivelacija elektronska, pranje farova, kad bi se atestiralo možda bi prošlo. Inaće od sad pa nadalje samo tvornički xenon je prolazni xenon.

daj mi taj zakon - di sve to piÅ¡e lijepo unutra  :)

kiky776

Citat: mairon87  u 25 Rujan 2012, 16:50:40

to uskoro je vjerojatno za par godina, gdje u prometnoj piše dali imaš original xenone ? kako oni mogu znati na tehničkom dali imaš original ili ne ?
Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

aleeen

1) "legalni" - šta god to tebi značilo, koliko ja znam, nisu nikada ni "bili" - a i posjedovanje trave je ilegalno pa se ljudi bave time i dalje :D

2) ja sam neki dan bio na tehničkom i lik mi je uštimao visinu farova na onim zrcalima/ogledalima sa xenon kitom :D

3) ova godina traje već 9 mjeseci i ne pamtim da su nekoga kaznili zbog xenon kita u autu, kako ni ove godine, tako ni prošlih (jasno je da se ne smije imati plavo svjetlo na autu?)

4) još jednom, koja baba iz sela ti je to rekla? :D

5) šta ako stavim xenon kit koji je 4300 kelvina? to je vrlo "slično" običnoj halogenki?

P.S. punto ima leću i to puno bolje izgleda na njemu nego na nekim drugim autima sa "reflektorima" pa makar bili skuplji (po mome mišljenju)

Tony

Na autu se nesmije nista mjenjati tj. naknadno stavljati pa tako ni xenon i to traje od uvijek.
Usprkos tome ljudi masovno stavljaju vec felge, gume, spojlere, aftermarket farove, xenon itd.

Na tehnickom ako naletis na pacijenta uvijek ce te hebat za nesto.

Ali sad nedavno se kao neki baja sjetio kako namaknut pare s obzirom da je kriza pa kao zabranio stavljanje xenona u aute, mislim to nije nista novo, to je oduvijek tako, ali sad kao da to bude stroze da se vise para namakne.

Realno i bez imalo pretjerivanja gledajuci kome ti smetas s nastelanim xenonom u leci, kratko i jasno nikome, ali tamo netko je odlucio da ipak smetas. Meni osobno puno cesce zna zasmetat ne nastelani halogeni far, nego netko ko ima xenon. Na jedan sta mi zasmeta s xenonom, njih 100 mi zasmeta s halogenim farom. Sta je s tim? To ocito nitko ne gleda ni provjerava.

Sto se tice orginal xenona, ja sam prije imao kineski xenon u leci i nikad mi nitko nije blicao, sad imam orginal xenon i zna mi blicat ekipa.

Sto se tice boja, istina je da 4300k xenon najjace svijetli, a 5000-6000k najljepse izgleda i svijetli u leci po mom ukusu i svijetli nesto mrvicu slabije od 4300k. Sve preko 6000k, ide prema plavom i ljubicastom i jako slabo svijetli. E sad ukusi i potrebe su razliciti, pa netko stavlja i 12000k jer se njemu to svida.

aleeen

Citat: Tony  u 25 Rujan 2012, 18:00:02
Na autu se nesmije nista mjenjati tj. naknadno stavljati pa tako ni xenon i to traje od uvijek.
Usprkos tome ljudi masovno stavljaju vec felge, gume, spojlere, aftermarket farove, xenon itd.

Na tehnickom ako naletis na pacijenta uvijek ce te hebat za nesto.

Ali sad nedavno se kao neki baja sjetio kako namaknut pare s obzirom da je kriza pa kao zabranio stavljanje xenona u aute, mislim to nije nista novo, to je oduvijek tako, ali sad kao da to bude stroze da se vise para namakne.

Realno i bez imalo pretjerivanja gledajuci kome ti smetas s nastelanim xenonom u leci, kratko i jasno nikome, ali tamo netko je odlucio da ipak smetas. Meni osobno puno cesce zna zasmetat ne nastelani halogeni far, nego netko ko ima xenon. Na jedan sta mi zasmeta s xenonom, njih 100 mi zasmeta s halogenim farom. Sta je s tim? To ocito nitko ne gleda ni provjerava.

Sto se tice orginal xenona, ja sam prije imao kineski xenon u leci i nikad mi nitko nije blicao, sad imam orginal xenon i zna mi blicat ekipa.

Sto se tice boja, istina je da 4300k xenon najjace svijetli, a 5000-6000k najljepse izgleda i svijetli u leci po mom ukusu i svijetli nesto mrvicu slabije od 4300k. Sve preko 6000k, ide prema plavom i ljubicastom i jako slabo svijetli. E sad ukusi i potrebe su razliciti, pa netko stavlja i 12000k jer se njemu to svida.

koliko je ljudi kažnjeno zbog xenon kita u autima?