Fiat Punto MK2 2003. 1.2 - puno pitanja; ulje/svjetla/muzika/itd.

Autor aleeen, 06 Rujan 2012, 22:57:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

aleeen

Pozdrav svima ljudi! Novi sam na ovome forumu, u forume se još nekako i kužim ali pak u aute ama baš ništa... Dobio sam na korištenje za nadolazeću zimu a i ljeto Fiat Punto MK2 2003. godište sa 140 000 kilometara. Relacija od 10. pa sve do 6. mjeseca sljedeće godine biti će Poreč - Rijeka i to 3-4 puta tjedno, što bi značilo oko 3000 kilometara mjesečno što i nije malo... Uz ta česta putovanja, odnosno odlaske na faks i predavanja dolaze mi i nekakvi troškovi, pa sam nekako u skladu s time i zamislio ovu temu, gdje bi postao sve što me zanima i što bi trebao "riješiti", odnosno popraviti i dovesti malo u red... da ne duljim previše, prva stvar koju bi trebao napraviti jeste;

1) zamjeniti ulje i filter

- eto, zadnje sipano ulje kod zamjene je ono od Mobila 1 10W-40 polusintetičko, mislim da je X1 ili tako nešto (mislim da je Super 2000 ali nemojte me uzeti za riječ, znam da je taj 10W-40 i stoji X1 oznaka na pakovanju)... promjena ulja i filtera bila je na 127 000 kilometara, sada već ima nešto preko 140 000 kilometara i polako se bliži zamjena ulja i filtera...

... puno stvari mi se mota po glavi... koje i kakvo ulje staviti? Å¡ta preporučujete? a Å¡ta preporučuje proizvoÄ'ač? Å¡ta bi bilo najbolje? prvo, zbog hladnog kretanja i startanja, mislio sam na zamjeniti staviti neko full sintetičko, 5W-40 - ali koje? koliko je to pametno? od kojeg proizvoaÄ'ača - skupu seleniu ili neÅ¡to jeftinije? do sada, punto je radio na 10W-40, znači nije pametno mijenjati to nikako? joÅ¡ jedna VAŽNA STVAR - punto troÅ¡i nekih 5,6,7 decilitara ulja na 1000 kilometara, ima dosta pojačanu potroÅ¡nju ulja - stariji ljudi mi govore da stavim najveće smeće, neko mineralno gusto poÅ¡to puno troÅ¡i i to je to, da će ga manje potroÅ¡iti bla bla... ali stvar je u tome da ja to ne želim, jer i nije baÅ¡ da me zaboli za tu maÅ¡inu, želim da me služi i to kako spada... gore sam naveo koje "specifikacije" koliko ima kilometara i koliko ću prelaziti mjesečno, te temperaturu okoline, znači zima Poreč i hladna Rijeka i hladan start... Å¡ta sada? sintetika full? hoće je joÅ¡ viÅ¡e troÅ¡iti ta pomalo i istroÅ¡ena maÅ¡ina? neće riknuti na full sintetici? koja je preporuka? full sintetika je super za hladan start koliko čitam na internetu, a zaÅ¡to onda ne bi stavio neko gušće mineralno? ili polustintetiku? Å¡ta je preporučeno za fiat punto mk2 2003.? selenia gold, 20k?

to bi bilo prvo pitanje zasada a ja čekam nestrpljivo odgovore :) ako treba pokoja još informacija, samo recite :) hvala!

colexxl

ulje selenia i točka, a auto ti NE SMIJE trošiti toliko ulja, btw prvo dobro pregledaj (pretraži) teme na forumu jer sigurno već imaš o tome nešto napisano

M.P.

da. selenia i zdravo. a potrošnja ulja je puno prevelika, i to neće rješit stavljanje drugog ulja. motor triba osvježit, pogotovo zbog toliko planiranih kilometara

Josip_hgt

moja preporuka ti je da ostaneš na mobilu...ja točim 5/40 mobil 3000..zadovoljan sam i s potrošnjom i cijenom... što se tiče potrošnje, ako se malo oštrije voziš, razvrtavaš ga preko 3000 na hladno, nije čudno da ti tolko troši.. 5,6,7 dcl na 1000 je malo možda previše.. ali, lakše s gasom, i bit će ok..jedino ak su karike ili gumice ventila potrošene, e onda te ne spašava ni hpx....

aleeen

na koji nacin bi valjalo osvjeziti motor?  generalka?  polugeneralka?  stvarno trosi malo previse ulja... jos jedno pitanje.. ako je dosada sipan taj mobil 1 10w40 i ja na zamjeni ulja i filtera stavim seleniu k 5w40, dali postoji mogucnost da masina zariba posto je prelazak sa polusintetickog na sinteticko(posto ima i takvih tekstova na netu)  ili da se ja drzim ovoga sta je islo do sada unutra?  dali ce to ulje dobro podnositi hladan start u rijeci?  po meni, 10w40 ne bi trebao imati problema?

eLaCiD

Prema Fiatovom tvorničkom manualu potrošnja ulja 0,5 l na 1000 km je ok, Gornja granica je 0,7 l / 1000 km.

autoservis-edo

Kad mjenjas ulje i filter mozes bez problema prec sa polusintetike na sintetiku,a taj kaj je pisao da ce auto zaribati ako se to napravi onda on ima znanja o autima i motorima ko ja o operaciji mozga. I smanji malo taj interval izmjene ulja,napisao si da sad imas 13000 km i da ti se blizi izmjena ulja,mjenjaj ti ulje na 10000 pa onda prati kolko ce ti ga trositi.

stipe

da, kao sto je receno, stavi seleniu i mjenjaj ulje na 10.000km...
kad prominis ulje, onda lipo zapisi kilometrazu i prati potrosnju ulja...

sto je sa potrosnjom goriva?

cicili

uzmi u obzir da je 5w40 rijede ulje i postoji mogucnost da ga jos vise potrosi.  :D ja bi na tvom mjestu ostao na 10w40 po mogucnosti selenia i mjenjaj sto cesce.(9-10 tkm) jer u to auto idu 3l ulja i stvarno smatram da 300kn za servis nije puno izdvoit. 

koliko gazis to auto?  ;D mozda je i to uzrok povecane potrosnje ulja...

dinko1981

Ok bitno je da ima ulja, a ostale stvari koje te mogu ostavit u kvaru na pola puta tipa remenje, španeri, pumpa vode, svjećice, kočnice... Sve bi to trebalo provjerit i po potrebi zamjenit pogotovo kad će se radit duge relacije a auto ima xxxxxx km, nebi bilo ugodno a ni jeftino(autocesta) ostat negdje u kvaru. Dakle moja topla preporuka detaljan pregled auta.

topolino

Napravis veliki servis i zamijenis gumice ventila, ako nemoras skidati glavu motora. Usput pregledaj dali ti gdje curi ulje na semerinzima ili brtvama. Selenija 20K ili mobil super 2000 nema neke razlike, servisni interval 10 000 km. Prati potrosnju ulja, ako ti potrosnja padne mozes na sljedecoj izmjeni probati sa 5w40
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

aleeen

hvala puno ljudi na toliko puno odgovora i korisnih savjeta!

@stipe - nisam primjetio da troši benzin više ili manje od ostalih auta koje vozim/sam vozio, znači sve u granicama normale

@cicili - poslušati ću savjet i ostati na 10w40, čim dobijem plaću i napravim sve šta namjeravam uzeti ću seleniu gold a sa strane sam kupio 20k tako da će mi to služiti za nadolijevanje,,, ja ga baš i nisam puno vozio, cura ga je vozila cijelo ljeto na relaciji poreč - umag, umag - poreč, po njenim pričama, vozila je oko 90-100 kmh

@dinko1981 i @topolino - koliko bi jedan takav kompletni servis mogao koštati?

- i još jedno usputno pitanje; kupio sam od nekog lika preko njuškala za 40 kuna seleniu 20k (onu alfa romeo verziju) jednu litru - pitao sam ga i rekao mi je, normalno, da je ulje 100% original? kako mogu ja znati da je stvarno original? (mada je i on sam rekao da je prije imao alfu i da nije štedio na održavanju)

EDITIRAM: trebao bi i kupiti i filter zraka za punto, dali sve to ima u trgoautu? joÅ¡ jedno pitanje - koji filter ulja odabrati? kolika je cijena? doÄ'em u trgoauto, kažem dobar dan, trebao bi uljni filter za fiat punta i to je to?

zculig8

Što se tiće filtera, da, to je to. U principu svi filteri koji su na tržištu su otprilike isti i izdrže jednu izmjenu. Nakon toga bacaš i stavljaš drugi. Smanji interval na 10000 km , stavi Seleniu 20k i bit će sve ok.
Da li si kupio original na njuškalu, možda jesi ako je čovjeku ostala litra od Alfe. Mislim da se ne isplati kopirati ambalažu, tisak zbog ulja, mada su prevare svakodnevne.
Možda je ta litra opala iz kamiona kad je on prolazio , pa je čovjek uzeo, šta će :) :rofl
Kad bi ĹÄ,,etanje bilo zdravo, poĹÄ,,tar nebi nikad umro

kiky776

Citat: aleeen  u 07 Rujan 2012, 16:24:22
poslušati ću savjet i ostati na 10w40, čim dobijem plaću i napravim sve šta namjeravam uzeti ću seleniu gold a sa strane sam kupio 20k tako da će mi to služiti za nadolijevanje,,, ja ga baš i nisam puno vozio, cura ga je

stavit ćeš u auto gold i dolijevat 20k ? to i nema baš smisla ...
Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

ceker

pokusaj jednu izmjenu sa seleniom hpx gusto ulje i smanjuje potrosnju ulja..
neas turbo, e to ti nevalja mahune..!