Fiat Punto MK2 2003. 1.2 - puno pitanja; ulje/svjetla/muzika/itd.

Autor aleeen, 06 Rujan 2012, 22:57:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 13 Gosti pregledava ovu temu.

aleeen

malo sam se prisrao previse... pretjerujem, pogledao sam malo bolje i uopce se ne radi o balonima, vec doduse o nekakvim udubljenjima na sva cetiri gume, i to debljine ili sirine, kako god, maksimalno najmanjeg prsta, slicno je ali nije nikakvo izbicenje, evo da ne *** previse, imam idebticnu situaciju kao i ovaj lik, cak je i slike stavio, pa ja ne moram :D

http://cbc.rs/showthread.php/17735-Michelin-gume-udubljenje-na-obodu-gume

moram reci samo da tlak u gumama non stop kontroliram, drzim ga na 2.2 kako mi je vulkanizer i reko i to je to

vlatko11

Da kažem nešto "pametno" preko zime, tj zimska guma može biti i uža.Jer ti je onda specifična masa po centimetru kvadratnom veća tako da ti guma lakše "tone ili reže" kroz snjeg ili sa većom kilažom pritišće na led i s tim lakše dolazi do tvrde površine. Pogledaj samo negdje slike reli automobila sa zimskih relija. Dok za ljeto da su širje bolje jer ti onda paše da je dodirna površina gume i ceste veća a samim tim i prijanjanje.Naravno nesmije se pretjerat jer onda na mokroj cesti lakše dolazi do akvaplaninga.
Ova udubljenja na gumama,imao moj kum takvih problema sa Dunlop gumama.Nemožeš vjerovat u godinu dana dva puta reklamirao i dobivao nove. Znači promjenio tri seta guma i na svima bilo isto.Čovjeku dopi.. i nije više reklamirao nego se nastavio vozit na njima još 5 godina normalno. Nikad nije dobio objašnjenje zašto se to dešava i kako.

XXX-Man

tako i moje Save imaju udubljenja...one prije njih imale isto...
nisam se time nikad zamarao, smatram to nebitnim
http://www.facebook.com/servis.racunala.pisarovina
>Servis elektronike, raÃ,,unala, mobitela, elektroinstalacijski radovi 098/9408075<

aleeen

hvala, ovaj post me smirio :D joÅ¡ jedan u nizu koji tvrdi da si sitnicama  :lud razbijam glavu?  :D ...bolje prevencija nego intervencija... sljedeća stvar mi je centriranje trapa, jako me smeta to deranje vanjskih rubova na zadnjim i prednjim gumama... primjetio sam (tek sada) otkako vozim (učim iz dana u dan) da volan kada vozim ravno držim malo ukoÅ¡eno u desno, čitao sam na netu da je to joÅ¡ jedan mogući povod za centriranje trapa, vidjeti ćemo :)

...nakon koliko se antifriz mijenja? ja imam neki zeleni antifriz i rekao mi je majstor da je sada na -25, ja kupio za 17 kn u plodinama tester antifriza za onim plutajućim plovkom i pokazivao mi -7??? I tokom mog "mjerenja" slučajno sam ga malo jače cimnuo i pukao (staklena epruveta), odmah ga bacio u smeće i to je to...

Dalibor

XXX-Man

to s volanom ti se isto rješava na centriranju...

ti testeri su samo za ukras...al ajde neki i mjere točno, naravno ako si se uopće držao specifikacija...ima odreÄ'ena temperatura tekućine na kojoj se mjeri (neznam točno koja pa neću govorit bezveze)
http://www.facebook.com/servis.racunala.pisarovina
>Servis elektronike, raÃ,,unala, mobitela, elektroinstalacijski radovi 098/9408075<

aleeen

evo novih problema po punta... već je i prije teže verglao, pa se bila baterija ispraznila pa smo uzeli fiamm diamond od 40ah i sada je valjda ona ok... prije kada sam kod dva automehaničara vozio punta, nevezano za ovo, pitao sam ih zašto teže pali i da pogledaju alternator, ležajeve, klinasti remen i bateriju, rekli su mi sve da je ok što se tiče toga, ali vjerovatno kada tako teško vergla (i ponekad se zaustavi na par sekundi pa se živi useremo i imamo osjećaj da ćemo odletjeti u zrak :D ) napokon upali i oba mehaničara su rekla da je to anlaser, tj. elektroporetač, jedan od njih mi je rekao da treba rastaviti i da se nikad neće točno znati (šta je izgorilo, valjda je tako rekao) dok ne rikne sve kompletno...

...e sada, otprije 2-3 dana unazad novi simptomi, okrenemo ključ u autu, pogotovo na prvo paljenje, to je nezaobilazno, i napravi neki zvuk sličan mučenju svinja :D "vuuuuuuuuuuuuuuuuuu" pustim ključ jer se živ userem koliko je glasno i okrenem opet a on opet vergla i čuje se "vuuuuuuuuuu", tada i zna upaliti i kad se upali kao da još sekundu, dvije kasnije se još čuje to "vuuuuuu" verglanje i onda prestane samo od sebe, dali je to stvarno elektropokretač? šta bi to moglo biti? stvarno nemam pojma kako da slovima opišem taj zvuk glasnog cviljenja, dernjave, vrištanja, baš najtočnije se čuje "vuuuuuuuuuu" (i kao osjećaj da klizi nešto po nečemu)... naravno da djeluje i to strašno i kao da će se auto zapaliti svakog trena, pa sam smislio taktiku da kada svaki put to napravi da ne verglam dalje, nego jednostavno izvadim ključ iz brave ponovo vratim i kresnem?? pomagajte ljudi! nemam pojma kako bi to, taj zvuk drugačije opisao, kao da se pale turbine nekog aviona i da kreće :D

aleeen

ljudi, ponovo dižem svoju temu iz naftalina;

zanima me;

1) kako znate koje je godište, odnosno godina proizvodnje vašeg punta? mislim da u prometnoj i knjižici vozila piše godina prve registracije a to je 2003. dok mi je jedan lik rekao da je ovaj moj 2002.? mislim da je pogledao na vjetrobransko staklo?

2) dali se može kontrolirati razina ulja u mjenjaču i kako to radim? koje ulje stavljam unutra i dali ga smijem miješati? npr. automehaničar mi je stavio neko a ja ne znam koje i kupim neko drugo? smiju se miješati ili ne? kako se to radi? dali ja kao običan smrtnik i neznalica mogu sam to napraviti?

3) gdje se u puntu nalazi filter kabine i kada se on treba mijenjati?

4) kako da znam, neki "home test" verzija da su amortizeri sasvim u redu, da ih još ne treba mijenjati?

5) na prednjem lijevom kotaču prije par mjeseci mijenjali smo homokinetički zglob, meÄ'utim, joÅ¡ uvijek kada ga vozim i krećem iz prve ili vozim po neravnoj cesti punoj rupa čuju se čudni udarci TOK TOK TOK, lupetanje neko, kao da udara željezo u željezo, biti će neki ležaj ili zglob, Å¡ta bi to moglo biti? i to samo na prednjoj strani, odnosno prva dva kotača? nemam pojma?

HVALA!

cicili

filter kabine ti je kod nogu suvozaca. dva mala sarafica ga drza 6 ili tako nesto i izvuces van sa plasticnim kucistem.

markohemarko

Citat: aleeen  u 26 Prosinac 2012, 19:18:57
evo novih problema po punta... već je i prije teže verglao, pa se bila baterija ispraznila pa smo uzeli fiamm diamond od 40ah i sada je valjda ona ok... prije kada sam kod dva automehaničara vozio punta, nevezano za ovo, pitao sam ih zašto teže pali i da pogledaju alternator, ležajeve, klinasti remen i bateriju, rekli su mi sve da je ok što se tiče toga, ali vjerovatno kada tako teško vergla (i ponekad se zaustavi na par sekundi pa se živi useremo i imamo osjećaj da ćemo odletjeti u zrak :D ) napokon upali i oba mehaničara su rekla da je to anlaser, tj. elektroporetač, jedan od njih mi je rekao da treba rastaviti i da se nikad neće točno znati (šta je izgorilo, valjda je tako rekao) dok ne rikne sve kompletno...

...e sada, otprije 2-3 dana unazad novi simptomi, okrenemo ključ u autu, pogotovo na prvo paljenje, to je nezaobilazno, i napravi neki zvuk sličan mučenju svinja :D "vuuuuuuuuuuuuuuuuuu" pustim ključ jer se živ userem koliko je glasno i okrenem opet a on opet vergla i čuje se "vuuuuuuuuuu", tada i zna upaliti i kad se upali kao da još sekundu, dvije kasnije se još čuje to "vuuuuuu" verglanje i onda prestane samo od sebe, dali je to stvarno elektropokretač? šta bi to moglo biti? stvarno nemam pojma kako da slovima opišem taj zvuk glasnog cviljenja, dernjave, vrištanja, baš najtočnije se čuje "vuuuuuuuuuu" (i kao osjećaj da klizi nešto po nečemu)... naravno da djeluje i to strašno i kao da će se auto zapaliti svakog trena, pa sam smislio taktiku da kada svaki put to napravi da ne verglam dalje, nego jednostavno izvadim ključ iz brave ponovo vratim i kresnem?? pomagajte ljudi! nemam pojma kako bi to, taj zvuk drugačije opisao, kao da se pale turbine nekog aviona i da kreće :D

Po ovoj priči kaj si rekao, automat na anlaseru šteka, anlaser trebaš reparirati kod električara.

markohemarko

1. U prometnoj osim datuma prve registracije piše godina proizvodnje vozila.

2. ulje u getribi se može provjeriti, čep za nadoljevanje je na bočnoj strani getribe, ima veliki imbus 12, ulje mora biti u razini tog Å¡rafa. Drugim rječima to je maximum. Unutra točiÅ¡ ulje 75w90, slobodno dotočiÅ¡ ulje drugog proizvoÄ'ača.

3. cicili ti je odgovorio.

4. u vožnji - kada voziÅ¡, osjećaÅ¡ se kao na čambu niz nabujalu rijeku. Na mjestu- pritisni rukom prema dolje sve krajeve auta i vidi kako amortizer amortizira ljuljanje, ako se mnogo ljulja i ne zaustavlja, amotrizer je loÅ¡. TakoÄ'er pogledaÅ¡ amortizer i vidiÅ¡ dali je procurilo ulje iz njega.

5. Može biti svaÅ¡ta, neću pogaÄ'ati, treba pregledati prednji ovjes.

:papa:

aleeen

Citat: cicili  u 17 Lipanj 2013, 15:49:27
filter kabine ti je kod nogu suvozaca. dva mala sarafica ga drza 6 ili tako nesto i izvuces van sa plasticnim kucistem.

hvala cicili, pronašao sam ga, sutra ću ga baš probati skinuti, tj. našao sam ta dva šarafa, kada se to mijenja? koliko je cijena toga, pretpostavljam samo par kn?

Citat: markohemarko  u 17 Lipanj 2013, 18:38:29
Po ovoj priči kaj si rekao, automat na anlaseru šteka, anlaser trebaš reparirati kod električara.

alternator zamijenjen drugim a elektropokretač skinut i rastavljen, sve je bilo ok, četkice isto, samo počišćen dobro i radi kao urica.

Citat: markohemarko  u 17 Lipanj 2013, 18:52:41
1. U prometnoj osim datuma prve registracije piše godina proizvodnje vozila.

2. ulje u getribi se može provjeriti, čep za nadoljevanje je na bočnoj strani getribe, ima veliki imbus 12, ulje mora biti u razini tog Å¡rafa. Drugim rječima to je maximum. Unutra točiÅ¡ ulje 75w90, slobodno dotočiÅ¡ ulje drugog proizvoÄ'ača.

3. cicili ti je odgovorio.

4. u vožnji - kada voziÅ¡, osjećaÅ¡ se kao na čambu niz nabujalu rijeku. Na mjestu- pritisni rukom prema dolje sve krajeve auta i vidi kako amortizer amortizira ljuljanje, ako se mnogo ljulja i ne zaustavlja, amotrizer je loÅ¡. TakoÄ'er pogledaÅ¡ amortizer i vidiÅ¡ dali je procurilo ulje iz njega.

5. Može biti svaÅ¡ta, neću pogaÄ'ati, treba pregledati prednji ovjes.

:papa:

di točno piše? ja ne kužim taj jezik, dali je to "u prometu od?" tamo mi piše 2003. isto tako, jedino lijepo na polici osiguranja piše godina proizvodnje 2003. - kratko i jasno.

Å¡ta je getriba? :D ima slika kako izgleda taj imbus 12? :D dali se to može jednostavno "doma od gore" pogledati i kontrolirati ili mi treba kanal za to ili dizalica za podignuti auto? koliko koÅ¡ta to ulje? znači doÄ'em u trgovinu autodjelova i kažem ulje za mjenjač? dali tog ulja može biti previÅ¡e?

fiat bravo

u prometu od je godina proizvodnje

getriba ti je mjenjač

ulje možeš sam kontolirati,ali nevjerujem da možeš od gore,treba se zavuči da se odvrne taj imbus

cijenu ulja neznam napamet,odeš u autodijelove i tražiš ulje za mjenjač,a previše ga nemože biti
jer će curiti na taj šaraf kad bude dosta
...SAD Ã,,†E SAMO Ĺ TO NIJE...

aleeen

Citat: fiat bravo  u 18 Lipanj 2013, 00:14:03
u prometu od je godina proizvodnje

getriba ti je mjenjač

ulje možeš sam kontolirati,ali nevjerujem da možeš od gore,treba se zavuči da se odvrne taj imbus

cijenu ulja neznam napamet,odeš u autodijelove i tražiš ulje za mjenjač,a previše ga nemože biti
jer će curiti na taj šaraf kad bude dosta

hvala puno! ovo vezano za godinu proizvodnje je upravo izazvalo svaÄ'u :D svi mi govore da je 2003. a ja kao debil tvrdio 2002. jer mi je jedan tobože wannabe poznavatelj auta tako rekao ?!?!?!?!

hvala još jednom!

postoji neka slika točno di stoji taj imbus za ulje na mjenjaču? dali je vidljiv od gore, čim se otvori hauba i di je točnije pozicioniran?

još jedno pitanje sada - primjetio sam da na prednjem braniku, odnosno di je registracija - tablica, ispod, di je kao plastična "rešetka", točnije da pokažem sliku; http://static.kupindoslike.com/Prednji-branik-FIAT-PUNTO-II_slika_O_2147935.jpg

znači ovih 5 pravokutnika po dva reda primjetio sam nekakvo pišanje, tu je odmah nasuprot radijator, postoji nekakva šansa da je tu nešto propišalo i da antifriz curi vani, tj. da ga baca ovdje, na branik :D ??? ili nema šanse da tu budu vidljivi znakovi curenja, znači da tripujem i popizdio sam totalno ;D ??? ima kakve šanse za to ili se pas / mačka popišali? :D čudno mi je to, pošto se od podneva do sada nije to osušilo, sada sam obrisao i vidjeti ću sutra ujutro dali će opet biti mokro? kako znati?

franjo-fritz

Ako ti curi antifriz na podu,pločniku bi vidio lokvu,vode....na sajbama upravilu piše godina unazad .u nekim temama imaš opis i slike kako provjeriti,promjeniti ulje u getribi.potraži malo po temama.
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks