Sisački srednjoškolci proizvode automobil budućnosti!

Autor zvrk, 25 Listopad 2012, 20:42:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk

Sisački su srednjoškolci dobili milijun kuna iz europskih fondova. S novcem će napraviti prvi hrvatski elektrosolarni automobil.

Uskoro bi trebao biti proizveden prvi hrvatski elektrosolarni automobil. 'Radimo ga jer je to budućnost', kaže Tin Novak iz sisačke Tehničke škole.


No, budućnost ne stiže iz jedne od hrvatskih tvornica, već iz sisačke srednje škole! Već dva mjeseca mladi inovatori ne odvajaju se od svojih maketa, koje će uskoro postati komadi lima. 'Ovo je prednji kraj, ovdje će biti tri solarne ploče, na svakoj strani, ovdje će biti vozač, tu su dva kotača, nazad jedan', opisuje nam Tin Novak

Projekt financiran od strane Europske unije težak je više od milijun kuna. 'Interes učenika je ogroman. Solarna vozila tipa solarni brod, avion, će biti temelj gospodarstva svih zemalja', uvjeren je profesor u sisačkoj Tehničkoj školi Stevče Arsoski.

A zasad su joÅ¡ vrhunac učeničke kreativnosti i zalaganja. Osim Å¡to ne Å¡teti okoliÅ¡u, ovaj automobil sve odraÄ'uje u vožnji. 'Može prikupljati energiju odmah dok se vozimo, ako je vani sunčano, a imamo ploče koje prikupljaju energiju kad je i oblačno', objaÅ¡njava Tin.

Svoj automobil provozat će Siskom u rujnu sljedeće godine. A nakon toga, nadaju se, i po nekoj od svjetskih pisti.

Video možete pogledati ovdje

runer

za godiĹÄ,,nji odmor http://kordic.freshcreator.com/

crev1986