Benzin budućnosti - 2 dio

Autor zvrk, 06 Prosinac 2012, 23:01:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

zvrk

Amerikanci otkrili manje Å¡tetnu zamjenu za naftu?



Znanstvenici s Princetona objavili su da bi SAD mogao eliminirati svoju potrebu za naftom koristeći kombinaciju ugljena, prirodnog plina i biogoriva, piše Science Codex.

Uz ekonomske prednosti i osiguravanje nacionalne sigurnosti plan bi mogao imati i pozitivan učinak na okoliš. Znanstvenici tvrde da bi SAD kroz nekoliko desetljeća mogao smanjiti i do 50 posto ispuštanje ugljikova dioksida iz vozila koristeći biogorivo kako bi se proizvela tekuća goriva.

Transportni sustav jednostavno bi se prilagodio na sintetička goriva, jer se ona mogu direktno koristiti u motorima automobila i gotovo su identična kao goriva dobivena iz sirove nafte. To ih stavlja ispred trenutačno dostupnih biogoriva, kao Å¡to je etanol, koji moraju biti mijeÅ¡ani s plinom ili je za njih potrebno izraÄ'ivati nove motore.

Voditelj tima s Princetona Chrustodoulos Floundas u nekoliko je članaka iznio razne scenarije po kojima bi vozila u SAD-u bila pogonjena sintetičkim gorivima.

â€" Cilj je proizvesti učinkovito gorivo, ali i smanjiti emisije CO2 za 50 posto â€" kazao je Floundas te dodao da nije pitanje samo može li se to učiniti, nego može li se to učiniti na ekonomski učinkovit način.

Za prebacivanje na sintetička goriva potrebno od 30 do 40 godina


â€" Odgovor je potvrdan u oba slučaja â€" kaže Floundas, ali i dodaje da to neće biti ni lagano ni brzo. Smatra da bi SAD-u trebalo od 30 do 40 godina kako bi uveo vožnju na sintetička goriva. Smatra da bi to stajalo oko 1100 milijardi dolara za cijeli sustav.

Floundasov suradnik Vern Weekman rekao je da su troškovi glavni razlog zbog kojeg industrija još nije prihvatila sintetička goriva. No, rast cijena nafte i poboljšanja u učinkovitosti sintetičkih goriva učinili su proces mnogo prihvatljivijim nego je bio ranije.

Tim je otkrio da se iz biljaka za proizvodnju sintetičkog goriva mogu dobiti benzin, dizel i gorivo za zrakoplove po vrlo konkurentnim cijenama, ovisno o cijenama nafte i vrste sirovine koja se koristi za proizvodnju sintetičkog goriva. Oko dvije trećine sirove nafte koja se koristi u SAD odlazi u transportni sustav. SAD sada uvozi oko 45 posto svojih potreba za sirovom naftom godišnje.

Njemačka razvijala tu tehnologiju 20-ih godina

Za proizvodnju goriva koristili bi metodu koja je razvijana 20-ih godina 20. stoljeća u Njemačkoj, a nazvana je procesom Fischer-Tropsch. Ona objašnjava način na koji se ugljen pretvara u tekuće gorivo. Jezgra plana je tehnologija koja koristi toplinu i kemiju kako bi se proizveo benzin i ostala tekuća goriva iz sirovina bogatih ugljikom kao što su ugljen pa sve do nekih trava.

_________
vecernji.hr

FileFixer

A da ja recimo stavim u auto električni motor i ugradim nešto slično Teslinom "Black box-u", jel bi to prošlo na svjetskoj razini pošto je CO2 u zraku 0%, a cijena goriva je 0$? Eto spasa za čovječanstvo. :)
Ja sam siguran da će oni sve izmisliti na bazi ugljena, plina, vodika, urana, kemije, specijalnih gnojiva i svega onoga šta se ne može dobiti mukte i kod kuče, a i ono šta se može dobiti mukte i kod kuče će za ateste koštati ko suho zlato ili će postojati nekakve zakonske odredbe koje zabranjuju to jer "nije sigurno" i sl.
Priča u svakom slučaju ostaje ista kao i do sada... Uzmi lovu i bježi. :ok:

                          E=mC^2 +/-3dB

speedy-zg

@the fixer
pogaÄ'aÅ¡ da to nebi Å¡ljakalo
jer masonerija nebi imala niti centa zarade od toga
a vjerujem da kad bi to javno predstavio, u roku keks bi ti se mislim pokvario abs na nekoj brzini od 250km/h
hoču reći tako bi pisalo u nekom od izvještaja
elektromobile neče dozvoliti sve dok god neče imati potupnu kontrolu nad tim
i ono glavno, zaradu
jer elektromobile su napravili odavno

zvrk

Mislim da je bespredmetno raspravljati o tome da će biti jeftine ili besplatne energije u budućnosti.
Normalno da neće...ipak je to najveći biznis na svijetu.

Da sutra izmisle perpetum mobile, odmah bi uveli neki porez.

Tako da je to sigurno.

Jedino što mi možemo, je nadati se da će biti neki motor ili gorivo koje će se moći atestirati i voziti sa manje troškova nego do sad. I to će vjerojatno biti u jako malom broju. I uvijek će biti nekih nedostataka.


topolino

zašto jeftino kad može skupo. osnovna vodilja iz svijeta kapitala
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

FileFixer

Za k im kapital i sve pare svijeta kad ćemo svi završiti 2 metra pod zemljom. jedina je razlika šta po mom grobu neče pljuvati i klevetati. Sad nek plate sebi sreču i slobodu kad mogu. Neka izmisle svo gorivo na svijetu i neka ga naplate koliko god mogu i neka spase čovječanstvo od štatijaznam ćega sve, ali život i slobodu nitko ne prodaje. :ok:

                          E=mC^2 +/-3dB

topolino

Samo jednom se zivi, sve je ostalo varka. Zato uzivaj dok i kako mozes i nezali za nikim i nicim :D
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD: