Bravo 1.6 - Varira kazaljka temperature motora

Autor luka78, 10 Svibanj 2014, 10:00:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

luka78

Pozdrav,

Malo sam trapavo napisao naslov, ali radi se o sledecem. Brava 1.6 16V, plin, temperatura motora pocne normalno rasti kada se upali auto i kazaljka se ponekad (ne uvijek ali u 80% slucajeva) popne skoro do druge tackice iznad sredine (gdje je normalno) i tu malo varira. Zatim naglo padne do tackice ispod sredine i onda se polako popne tamo i gdje treba biti, na sredini i onda radi sve normalno. Sve to traje jedno 4-5 minuta voznje. Posto imam plin koji je nastiman da se automatski prebaci kada temperatura dostigne 40 stepeni, primjetio sam da sistem ne prebacuje na plin kada kazaljka ode iznad normalnog podeoka, vec kada se spusti i pocne penjati onda se prebaci na plin. Znaci ne postigne se tih 40 stepeni iako temperatura pokazuje da je mnogo visa od normalne. Inace sve radi normalno. Pretpostavljam termostat. Sta mislite?

Pozz

fiat bravo

...SAD Ã,,†E SAMO Ĺ TO NIJE...

luka78

Ma ozracivao sam, na crijevu, je li tako ima onaj kao plasticni vijak? I pustim da krene tecnost. Ali i dalje se desava. Radio pri max zagrijanom motoru.

franjo-fritz

Ništa čudno sad sam promjenio na jednom bravu termostat sve ozracio i isto tako varira.iznad polovice pali vent..pa se spusti na pola pa malo gore .dole...glavno Da nejde u crveno
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

luka78

Danas sam nesto radio na autu i cujem kao da voda klokoce u sistemu hladjenja. Skontam, nije ozracen. Zovem majstora, on mi kaze da se on samoozracuje, da ja tu nemam sta raditi?
Nego, de vi meni napisite kako da ga tacno ozracim. Brava 1.6. 16V, nema klimu.

Hvala

the-rider

Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

luka78

Jah, pa zato i pitam vas ovdje ;-). Ne zezaj, nego pisi kako da ozracim ;-).

the-rider

Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

luka78

Pregledao sam ali nemam bas cijeli postupak nigdje opisan. Po redu. Da li otvorim grijanje u kabini itd...

Pokusao procedurom:
Upalim auto na hladno
Pustim da se tempertura digne dok ne ukljuci ventilator
Otvorim grijanje u kabini
Odvrnem vijak na crijevu iza motora, i nista se ne desava nekoliko min
Zatvorim vijak na crijevu, odvrnem vijak na hladnjaku i isto par min nista se ne desava, ne izlazi tekucina.

Primjetio sam:
Gornje crijevo nije vrelo ali je vruce, donje je hladno
Crijeva nisu tvrda
Temperatura se dize skoro do predzadnje crvene tackice
Dim iz ispuha je bezbojan

chrisRi

Uzmi bocu od cole i odrezi dno.Grlo stavi u ekspanzionu posudu.Otvori grijanje i odvrni oba dva ventila(kiler i cijev).Upali auto i neka radi na minimumu.Pazi da ti je tekucina u boci uvijek visa od onog ventila na cijevi.Kad ti otvori termostat(obje cjevi tople)i voda bez zraka izlazi na ventile zacepi onaj na kileru.Sad uzmi koncentrat antifriza i naljevaj 2 litre.Zatvori drugi ventil i gotovo.Pusti da ti upali i ugasi 2 puta ventilator u leru.Prat temperaturu ne smije varirati.

luka78

Znaci sa postojecom tekucinom u sistemu da to uradim? Kao sto rekoh, temperatura skoro ode u crveno, a donja cijev je hladna? Znaci zagrijace se obe cijevi ako otvorim ekspanzionu posudu i stavim flasu od kole?

Hvala ti

chrisRi

Ako ti je jedna cijev hladna na toplom motoru riknuo ti je termostat ili imas zracni dzep u sistemu.Boca ti sluzi da voda koju naljevas bude majvisa tocka,visa od onog ventilica.Mozda ti je najbolje da das to nekom da ti pogleda ako ne kuzis.

luka78

Nisam mogao ozraciti sistem zbog plinske instalacije nankojoj nema mogucnost ozrake, pa se tu drzao dzep vazduha. Ispustila se tekucina pa ponovo nasula, sada je sve ok. Hvala

djuzahgt

Ako dobro vidim na kraju si ispustio svu tecnost i opet nasuo?
Meni se desava da kazaljka dodje do pola pa onda padne odjednom skoro do kraja, pa digne do pola, stalno varira gore-dole.

luka78

Citat: djuzahgt  u 14 Srpanj 2014, 21:13:32
Ako dobro vidim na kraju si ispustio svu tecnost i opet nasuo?
Meni se desava da kazaljka dodje do pola pa onda padne odjednom skoro do kraja, pa digne do pola, stalno varira gore-dole.

Moguce je da je ozraka kao i kod mene ;-). Meni su od toga stradali semerinzi pa sam ih mijenjao, dobro sam prosao. Pripazi se.