Fiat Marea 2.4 TD EGR Problem

Autor angel121, 13 Svibanj 2014, 10:52:50

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

angel121

Pozdrav. Smatram da imam problema s EGR-om,nakon duže vožnje auto se odjednom samo ulijeni i slabo vuce ... Nakon ciscenja EGR ventila skuzio sam da ne zatvara do kraja kako bi trebao,sada se rjeÄ'e ulijeni ,ali je iritantno ... Sad me zanima dal paÅ¡e EGR od kojeg sličnog modela,koliko doÄ'e novi i di se može jeftino nabavit i dal se isplati uzet neki polovni.?

the-rider

Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

vlatko11

To ti najjednostavnije. Zatvori,odnosno blindiraj ulaz u egr.

angel121

Da je bar tako jednostavno...Oni koji su vozili taj model znaju da se EGR ne smije blokirat jer radi probleme... Kad ga blokiram jedva upali hladan,ne vuce kako treba,nikako ne radi ,koma. Nakon čiščenja radi perfektno ,al doÄ'e mu tu i tamo da nakon malo duže vožnje na nižim okretajima postane lijen i neide preko. Onda mu trebeba stisnut kvačilo dodati do kraja gas i onda opet normalno radi... Sad ne znam jel bas egr ventil zeza ili elektro ventil koji ga regulira...

vlatko11

???  Na mojoj pokojnoj marei je bio blokiran i radilo sve ok.

sven80

Ako je sve radilo ok kod 2.4 td sa blokiranim EGR znači da sve nije bilo ok, odnosno da je iz nekog drugog razloga, odnosno kvara, ECU bio  safe modu i zanemario rad EGr-a.
Treba pogledati u leru da li ima vakuma na cijevčici koja podiže EGR. Ako ima, a EGR se ne podiže, što se vidi okom, onda je do njega. Ako nema treba provjeriti Pierburg vacuum ventil na isti način.

kemba

Kod mene kad sam blokirao egr hebo me ko malog majmuna nije htio vuc i jos je bilo sranja! 

Sent from my C1905 using Tapatalk

Ja sam taj iz Ã,,ÂŒaÃ,,Â'avice

angel121

Citat: kemba  u 16 Svibanj 2014, 07:22:24
Kod mene kad sam blokirao egr hebo me ko malog majmuna nije htio vuc i jos je bilo sranja! 

Sent from my C1905 using Tapatalk

Točno se to i dogaÄ'a :DD

buzz11

Tebe nesto drugo pljevi uz egr. Zablokira ga se na M-Jetu bez problema i ne stvara nikakve dodatne simptome pa nema ni jednog jedinog razloga da se ne moze na starom TD-u. Treba samo nac sta se jos pojavljuje uz egr.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 10V
Trenutno: AR 147 1.9 8V, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport 140, Audi A3 2.0 TFSI

angel121

Citiram sa foruma (http://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/32497-blokiranje-egr-ventila/page-2) :
"Ocigledno se nije oglasio ni jedan vozac Fiata/Lancie/Alfe sa motorom 2.4TD... Kod ovog motora gotovo da nije moguce iskljuciti EGR jer ECU odmah preko meraca mase vazduha prepozna izostalu funkciju i ometa normalan rad sistema za ubrizgavanje goriva. Auto sa ne ispravnim ili blokiranim EGR-om nakon (na kratko) ustaljenog gasa vise nece da ubrzava, vec trazi vracanje na obrtaje ler gasa i tako u krug... Kod JTD sistema nema takvih problema, a kolega Vukajlo je tacno napisao funkciju EGR-a. Posto mi je stuka ubrizgavanje kod dizel motora, moram se sloziti sa vecinom kolega da je gorivo koje se kod nas prodaje ne zadovoljavajuceg kvaliteta, i da se u usisnim kanalima javljaju vece kolicine naslaga garezi nego sto je predvidjeno.

Evo jednog korisnog saveta kako smanjiti funkciju EGR-a, a ne zatvoriti ga potpuno:
Jednostavno, napravite zaptivku od lima (debljine oko 1mm) po uzoru na limenu zaptivku gde se cev EGR-a spaja sa usisnom granom. Zatim, na sredini probusite rupu 3-4mm i postavite taj lim na mesto fabricke zaptivke. Na ovaj nacin niste potpuno iskljucili EGR, ali ste znatno smanjili dotok izduvnih gasova u usisni sistem. Napominjem da ce opet biti potrebno s vremena na vreme ocistiti sam ventil od garezi. "

sven80

Ja sam imao baš taj 2.4 td, 125 ks. Način rada mjerača na Mjet i 2.4 td je značajno različit i nema veze jedan sa drugim. Elektronika na 2.4 td je stare generacije, te teško da postoji netko tko može softwerski eliminirati EGR.
Sama mehanička blokada nije dovoljna i neće da vuče. Mjerač protoka registrira pogrešan protok i baca ECU u safe mode. Malo googlanja po stranim forumima ne bi škodilo..
Ispravnost EGR-a i vakum ventila je vrlo lako vizualno provjeriti. Ili radi ili ne radi.

buzz11

Samo EGR na 2.4 TD nema nikakve elektronike. Cista mehanika. Vakuum i to je sve. Nema se sta softwerski iskljucit. ECU reagira na nesto drugo. Vjerojatno neki parametri povezani uz MAF. Treba pitat Seba. Nista ne kosta i bit ces pametniji.

Na JTD 8V i 10V se nista ne iskljucuje softwerski. Samo se zablindira i gotovo. Tek na M-Jetu ima elektronike po EGR ventilu.
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 10V
Trenutno: AR 147 1.9 8V, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport 140, Audi A3 2.0 TFSI

cupavica lorena

da tebe ne zeza ECU na autu mozda,ako nije diran do sada onda je dugo izdrzao,ako je diran mozda je opet u njemu problem,po objasnjenju sa foruma ispada da treba softverski zatvoriti EGR kao i na M-JETu
ako nemate hobi,kupite fiat

buzz11

A 2.4 TD je imao dosta problema sa ECU. Ne mogu dokljuvit sta bi bilo softwerski za iskljucit na necemu sta ima samo vakuum cjevcicu na sebi. Nema nikakve elektronike, cak ni zicica koliko mi je poznato. Vjerojatno MAF dobiva nekakva kriva ocitanja i onda ECU reagira. Ziher sam da se to da korigirat.

Jel zna netko koji je ECU na toj Marei?
Ex: AR 33 1.7 16V, Fiat Brava 1.4 12V, AR 156 2.4 10V
Trenutno: AR 147 1.9 8V, Fiat Bravo 1.4TB MultiAir Sport 140, Audi A3 2.0 TFSI

cupavica lorena

ako nemate hobi,kupite fiat