Bravo 1.2 nered sa žicama

Autor rockatansky, 30 Lipanj 2014, 13:39:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

rockatansky

Pozdrav svima. neka dasa koja je vlasničila vozilo prije mene je izmijeÅ¡ao sve žice na donjem bijelom jacku za radio, sve to uredno zafitiljio rukom i KREP TRAKOM omotao, tako da je to po zanatu obavljeno. Sad, sve to želim polemit na svoje mjesto, meÄ'utim interesira me zaÅ¡to je bilo spojeno tako, obzirom da je sve radilo. Problem je Å¡to te boje nikako ne odgovaraju žicama napajanja, a wiring za svoj radio imam.

Stvar je izgledala ovako:

Ljubičasto-crna i žuta žica su bile prekinute, ali su se spajale svaka na sebe uredno.

Deblja narančasto-crvena je bila spojena na tanju smeÄ'e-narančastu.

Znači, u pravilu, te dvije žice su bile obrnute.

Ima li netko ideju zašto je tih boja napajanje, da li se netko s tim susreo?

Može i nekakva shema ako ima pa ću se po tome orijentirati.

Hvala svima na vremenu. Lijep pozdrav

rockatansky

#1
dodatak: izmjerio sam na 5 žica koje imam iz auta napone multimjerom. Jedna je nula. Na jednoj imam konstantnih 13V (s kontaktom i bez) - to je plus s baterije. Na trećoj imam 13V samo kad je kontakt. Na četvrtoj maloj imam 0.04V pod kontaktom (ne znam što bi to trebalo biti). Peta žica nema ništa.

Manual od radia navodi da mi treba nula, stalnih 12 s baterije, tih 12 za premostiti ključ, te za antenu i telefon, što mogu ignorirati. Slika s manuala:



Molim savjete kako i što je najbolje spojiti, ako je moguće i postići da se radio pali na prvi zub, bez kontakta ili već nekako .

Hvala

cicili

Fiat nema taj prvi zub obicno nego samo kontakt kao sto si i utvrdio. Ta 3 zica provjeri da nije od rasvije ako nije izoliraj i koristi te 3. Stalni plus, plus za paljenje i minus.

rockatansky

hvala na odgovoru. znači, mogu koristiti te tri po tvornickim postavkama, ili kako pretpostavljam, eventualno dovesti stalni plus i na ovu drugu, tako će radio raditi i bez ključa ?

vlatko11

Bas tako kako si napisao.
To sto su zice rezane i prespajane neka te nebrine. Razni proizvodjaci stave napajanje stalno i napajanje kontakta obrnuto.To nema puno veze,prilagodis kako tebi pase.

cicili

Ovisi koji radio imas. Moj meni isprazni aku u 2 dana kad je non stop spojen. Nazalost kod mene na puntu nema te zice za kontakt pa mora direktno, a onda kemijas prekidac da ga mozes ugasit kad duze ne vozim auto.

vlatko11

Citat: cicili  u 30 Lipanj 2014, 21:19:12
Ovisi koji radio imas. Moj meni isprazni aku u 2 dana kad je non stop spojen. Nazalost kod mene na puntu nema te zice za kontakt pa mora direktno, a onda kemijas prekidac da ga mozes ugasit kad duze ne vozim auto.
Sory sto se mjesam. Nije ni tema o tvom radiju,ali eto.
Pa nebi ti to smio radio napravit. Vjerujem da nesto nije u redu s njim. Odnesi ga na popravak. Nesmije radio vuci toliko stuje samo na odrzavanje memorije stanica. Ili da nemas dodatno pojacalo koje trosi struju?

cicili

Moze zato sto ima bluetooth, koji ostaje upaljen jer ako ja nezelim slusat muziku i dalje moze bit spojen mob, usb je isto tako pod naponom. On uredno ugasi pojacalo ali ocito dovoljno da auto nakon dva dana ne upali. Kad skinem plocicu tada se sve gasi i auto pali nakon 5 dana bez imalo trzanja. To je moje iskustvo i zelim covjeka upozorit kad vec radi neka si spoji na kontakt ili izvuce prekidac negdje vani da ga moze sam ugasit ako ne planira duze vozit auto.

rockatansky

mislim da se neće ništa dešavati kod mene. izvukao sam stalni napon na obe žice i sada radi bez ključa, a kad ga ne koristim, po navici iz starog auta, samo odvojim prednji panel. tada ne bi smio trošiti ništa više nego kada je spojen regularno, za očuvanje memorije.

cicili

vidjet ces ali kazem ti da sam ja imao problema. doduse ja imam alpine 178 bt koji ima masu toga na sebi pa mozda on i sam po sebi vise struje trosi i tako dalje.

jos nisam imao vremena da si provucem prekidac ali hocu prvom prilikom, pola sata posla i 10 kn materijala i barem ga mozes ugasit i miran si, a s druge strane mozes slusat muziku bez kljuca.

vlatko11

Napravis jedno eleganto rjesenje pomocu preklopnog prekidaca.Na jedan kontakt spojis stalni + na drugi + sa kontakta/brave i laganini biras kad ti sta odgovara. Da se gasi kljucem ili manualno. Ako nemas + sa kontakta raskopasoko brave,pronadjes zicu na kojoj imas + pod kontaktom,polemis si tu izvod za radio i furas. Osigurac i tako imas na radiu pa se nemoras sekirat oko tog.

the-rider

meni je radio na stalnom plusu pa nemam problema, zavisi od radia
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

rockatansky

evo dva dana već stoji ovako kako san napravia, na autu ne primijećujem nikakav problem. ovo je Ä'i vi si radio za sirotinju, nece ovaj troÅ¡it :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

cicili

sve ovisi o samom radiju i nikada neces primjetiti ako auto vozis svaki dan. ja kad vozim auto svaki dan nemam nikakvih problema niti ista osjetim ali cim duze stoji onda je problem.

dinko1981

Ako je to istina da pojedini modeli radia mogu troÅ¡it toliku struju na standbayu onda je to katastrofa,  ode aku vrlo brzo