Diskovi i pločice

Autor Stilius, 17 Rujan 2014, 19:42:12

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

robert_zd

Ja sam preko kolege ''Lageros'' prije nekih pola godine uzeo ATE prednje i zadovoljan sam. Kad ih je majstor montirao onaj zastitni sloj (boju) nije mogao skinut sa onim alkoholom (razredjivacem) u boci koi je bas za to namijenjen.  :DD: Jednostavno ne ide, kao da vodom prskas.  Prilikom kocenja je normalno plocica skinula ali disk i dalje okolo izgleda ko nov i ne ruzina nigdi, ta boja ne spada,za razliku ovog starog koi je bio sav ruzinav. Valjda je i to neki + i dokaz kvalitete?

Lageros d.o.o.

Citat: robert_zd  u 31 Kolovoz 2016, 14:07:13
Ja sam preko kolege ''Lageros'' prije nekih pola godine uzeo ATE prednje i zadovoljan sam. Kad ih je majstor montirao onaj zastitni sloj (boju) nije mogao skinut sa onim alkoholom (razredjivacem) u boci koi je bas za to namijenjen.  :DD: Jednostavno ne ide, kao da vodom prskas.  Prilikom kocenja je normalno plocica skinula ali disk i dalje okolo izgleda ko nov i ne ruzina nigdi, ta boja ne spada,za razliku ovog starog koi je bio sav ruzinav. Valjda je i to neki + i dokaz kvalitete?

Da, ti se diskovi samo montiraju, disk pločica dalje obavi svoje ;)
To su te neke novije tehnologije izrade, ali i to se zove COATED (kod nas se kaže "presvučen), a premazani su kao svi, no svakako taj dio COATED + HIGH-CARBON, je nekako najbolje vidjeti u opisu diska. Ako i nema modela koji je visoko karboniziran, barem da je onda "presvučen" i premazan.

Ĺ iroki asortiman autodijelova i naruÃ,,ivanje po Ĺželji ... http://lageros-auto-moto.webs.com/

franjo-fritz

Rezani, buseni diskovi.. Za svakodnevnu upotrebu.. Komu cemu zašto. Plocice visokih per formansi? Komu cemu zasto..... Imam i ono da svaki 'sportski disk ili pločica' mora doseci svoju radnu temp da bi kocila 100%..u svakodnevnoj voznji to se postici nece..
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Puntigamer

Slazem se sa franjom. Bas sam gledao video na YT gdje pojasnjava situaciju za ventilirajuce, busene i narezane diskove a isti autor pojasnjava situaciju s disk plocicama.
Diskovi
https://youtu.be/78wbht355R8

Disk plocice
https://youtu.be/sOzd5o8B7eA

natipkano na jednom


Miha.

Ovaj speedmax je vjerojatno Kina.

Mike20

Mislim da nije. Pa ja sam kupio za Brava homokinetički 5 puta jeftini od originala, na kutiji Made in Japan.

Lageros d.o.o.

Citat: franjo-fritz  u 01 Rujan 2016, 23:10:28
Rezani, buseni diskovi.. Za svakodnevnu upotrebu.. Komu cemu zašto. Plocice visokih per formansi? Komu cemu zasto..... Imam i ono da svaki 'sportski disk ili pločica' mora doseci svoju radnu temp da bi kocila 100%..u svakodnevnoj voznji to se postici nece..

Tvrdnja je točna ukoliko se radi o sportskim diskovima. S obzirom da radim ovaj posao isto tako moram i znati nešto više o onome što se prodaje i razlike postoje.
Naime, svima je od informacija dostupno sve i svašta te isto tako se i onda govori svašta, a da se ne raspita prema stručnijim osobama, jer eto, kod nas ide uvijek u tom smjeru da se tamo najmanje zna, a što i sam svjedočim od raznih (nazovimo to tako) kolega koji bi morali biti upućeni u tematiku, ali kad je danas prolaznost radnika kao na kolodvoru, ne stignu svi sve naučiti. No, da se maknem od toga, evo par bitnih stvari.

ATE kao (po mom osobnom ukusu i izboru) broj 1 brand u kočnicama, ne razvija sportski odjel za te dijelove, već proizvodi diskove i disk pločice poboljÅ¡anih performansi u odnosu na standardne, jer s godinama se mijenjaju vozila i karakteristike istih, te isto tako i načini i režimi vožnje, a kroz godine i godine eksploatacije od prvih kočionih diskova do danas, ipak se u inžinjerskim i razvojnim timovima proizvoÄ'ača takvih dijelova ipak gleda kakvi problemi postoje odnosno kakvi su se problemi pojavljivali u radu i standardnom režimu vožnje. U takvim procesima se razlikuju odreÄ'eni proizvoÄ'ači dijelova pa samim time i opravdavaju cijene svojih proizvoda, jer vjerujem da svi znate koliko koÅ¡taju odreÄ'eni razvojni procesi (a koji bi trebali biti za boljitak odreÄ'enog dijela).
Svi smo na cesti (barem ja, ako gledam sebe i svoj režim vožnje) danas slobodniji, smijemo se na neka ograničenja gdje su ta ograničenja još vrijedila sa Fićeke i Peglice, a danas se može dvostruko brže kroz te neke zavoje i slično (drugo je kad je škola u pitanju ili naselje, vjerujem da znate na što ciljam) pa je logično da se i kočione komponente s vremenom mijenjaju i razvijaju.

E sad, naravno da postoje opcije za sport i standardne te to nije uopće u pitanju da ono za sport nije za cestu zbog karakteristika zagrijavnja, kao što je isto tako i za gume.
No, da ja sada ovdje ne pišem ponovno ono što sam napisao na svojoj web stranici, samo ću napraviti copy/paste toga teksta, a i prije nego li to napravim, samo ću reći da kod ATE-a postoji kombinacija POWER diskova i CERAMIC disk pločica za koje su mnogu pitali da li to može ići zajedno te da na ATE stranici piše da to kao ne može ići zajedno dok nisam otišao pogledati i vidio da piše ipak malo drugačije. Naime, ne preporučuju samo iz razloga komfora, jer narezani diskovi kod kočenja iznad 80km/h proizvode zvuk (BRUUUU tako nekako npr) i to bi nekim ljudima moglo smetati, ali ja na svom autu imam POWER diskove i obične disk pločice te se taj zvuk isto tako javlja, ali meni to ne smeta, a auto bolje koči. Dakle, može se i nije problem i ja kod kupaca koji su kupovali takve kombinacije imam samo riječi hvale i da je to ono što je za njih (u ovom trenutku) najbolje i da im je samo to što će ubuduće kupovati bez obzira na višu cijenu u odnosu na standardne.
Evo sada onaj copirani tekst i jedan video za keramičke disk pločice koje su razvijene za standardnu cestovnu uporabu, nikakve sportivo verzije vozila.....


ATE Power diskovi



... su zapravo prvi diskovi s multifunkcionalnim žljebom, odnosno "multipurpose groove" (kao što se vidi na slici).

Dolaze od proizvoÄ'ača Continental Teves, jednog od najvećih proizvoÄ'ača automobilskih sustava na svijetu i najčešći su kočioni sustav koji se nalazi na automobilima Njemačke proizvodnje. (u zadnje vrijem raste i kod Talijana i Francuza)
Power disk je u početku bio intenzivno testiran na automobilskim utrkama u Njemačkoj, a kasnije se krenulo i u serijsku proizvodnju, te se primjenjuju i na serijskim vozilima. U usporedbi sa ostalim, "konvencionalnim" diskovima nude viÅ¡e sigurnosti, bolje kočenje i sigurnost, te dugotrajnost Å¡to je takoÄ'er važno.

Djelotvornost ovakvog diska je najuočljivija na mokrom kada funkcija žlijeba najviše dolazi do izražaja. Kontinuirani žlijeb preuzima odvodnju vlage (vode) koja se skuplja na disku i žlijebovima odvodi vodu s površine diska.Na taj način direktno povećava djelotvornost kočnica, jer čišćenjem površine diska omogućuje bolje prijanjanje disk pločice na disk, a rezultat svega je: brža reakcija kočnica i smanjenje puta kočenja.


S druge strane, kako već dugo vremena u današnjim automobilima postoje različiti električni indikatori potrošenosti disk pločica, Power disk donosi mogućnost lake provjere potrošenosti diskova.
Više nije potreban odlazak u servis kako bi ustanovili stupaj potrošenosti diska mjerenjem preciznim instrumentima.
Jednostavnom vizualnom provjerom može se utvrditi potrošenost diska. Pravilo je vrlo jednostavno: ako žlijeb na disku više nije vidjljiv, znači da su diskovi potrošeni i potrebna je zamjena.

No, osim praktičnosti, "vizualnog identiteta", lakÅ¡e odvodnje viÅ¡ka vode, ovi diskovi su takoÄ'er otporniji na visoke temperature, Å¡to je slučaj kod sportske vožnje, kada temperatura diska može dosegnuti i do 800°C, gdje na takvim temperaturama dolazi i do pada koeficijenta trenja. Kao posljedica se javlja "Fading" efekt koji vozač primjećuje kao očito opadanje performansi kočenja pri istoj sili pritiska na papučicu kočnice.
Uzročnik toga je stvaranje plinova prilikom troÅ¡enja pločice. Ti plinovi se zadržavaju u prostoru izmeÄ'u pločice i diska te znatno smanjuju djelotvornost kočenja. Tako ovaj multifunkcionalni žlijeb ima funkciju izbacivanja plinova i poboljÅ¡anja kočenja pri teÅ¡kom (heavy duty) režimu vožnje.
Ali teški režim vožnje nije samo neka sportska vožnja, nego i uzastopno kočenje na nekim nizbrdicama ili pak opetovanim kočenjima u nekoj koloni.

Ovakvi diskovi su raspoloživi za većinu serijskih vozila i postoje u ventilirajućim i neventilirajućim izvedbama i nisu puno skuplji u odnosu na standardne ATE diskove, no kako još uvijek kod nas prevladava klasično mišljenje o diskovima i svaki ekstra trošak je od viška, još uvijek se više skladišti standardne diskove, ali Power izvedbu nije problem naručiti.

I na kraju niÅ¡ta manje bitno kada su u pitanju kočioni diskovi, a to je njihova ugradnja, odnosno priprema prije ugradnje, te adekvatan alat koji dolazi takoÄ'er od ATE-a, a Å¡to je jako važno da bi diskovi radili ispravno, jer u suprotnom će nakon par tisuća kilometara doći do treÅ¡nje kod kočenja.


A evo i vidio vezan za ATE keramičke disk pločice

https://www.youtube.com/watch?v=c32r_HIv_F0


Dakle, da na kraju još jednom ponovim kako je ovo sve vezano za ATE prodajni asortiman malo drugačijih diskova i disk pločica, a koje ne spadaju u onaj sportski dio kao što je EBC kod kojih se javlja onaj problem zagrijavanja i slično.
Isto tako postoje i razne kombinacije nekih nepoznatih brandova koji pokuÅ¡avaju sve ovo kopirati od renomiranih tvrtki, ali kako sam i rekao, to sve spada pod kopiranje i to nema tolike razvojne procese i inžinjering te usljed toga i koÅ¡taju jeftinije. I tu isto tako opet moram povući paralelu s kinezima, jer vjerujem da svi u nekim meÄ'usobnim razgovorima spominjete kako kopiraju sve i svaÅ¡ta, a Å¡to je daleko jeftinije od nekog samog razvojog procesa za neki proizvod u kojem to nekda traje i koju godinu, jer koliko god ATE POWER disk nije primarno namjenjen trkaliÅ¡tima, on može i to te je testiran na DTM utrkama i prije nego li je bio puÅ¡ten u slobodnu prodaju.


Pa eto, nadam se da je ovaj tekst bio konstruktivan i da će biti donekle prihvaćen u smjeru onoga Å¡to želim već neko vrijeme napraviti na susretima, a to je "Eduka meeting" u kojem bih iznosio ovakve stvari, ali joÅ¡ mnoge druge o kojima se govori, a možda ne poznaje dovoljno dobro sama tematika sa viÅ¡e strana gledanja, a isto tako i neke prakse sa viÅ¡e ljudi i viÅ¡e tipova vozila, ali i proizvoÄ'ača dijelova.

:ok:
Ĺ iroki asortiman autodijelova i naruÃ,,ivanje po Ĺželji ... http://lageros-auto-moto.webs.com/

Puntigamer

Evo je proÅ¡lo 20tak dana od promjene diskova i pločica, stavio sam Zimmerman diskove i Ate pločice. Sa diskova se zaÅ¡titni premaz skinuo u par kratkih kočenja, obzirom da sam pod hitno trebao mjenjati pakne otiÅ¡ao sam u prvi servis koji mi je to mogao naparaviti jer sam trebao na put. Izbor servisa mi se nije pokazo pametan iz razloga krivog razmjeÅ¡taja kočionih pločica, kako su u pakiranju 4 pločice dvije su predviÄ'ene da doÄ'u pod klip a druge dvije na kontra stranu a jasno i na njima piÅ¡e di koja doÄ'e. "majstor" mi je pločice predviÄ'ene za pod klip stavio na desno kolo a druge dvije pločice na livo kolo, to sam skužio naknadno kad sam se parkira ispriod stana, moja srića da se vidi kroz felge! Uglavnom sam se vratio da to naprave kako triba a taj majsto prvi put čuje za takav razmjeÅ¡taj pakni, uglavnom sam ih ocrnio i obezvrijedio njihov servis i rad.
Uglavnom mi je dojam da je bilo malo viÅ¡e vremena da pločice i diskovi doÄ'u na svoje jer sam tek prije koji dan osjetio da jako dobro koče, puno bolje nego u originalnoj postavci diskova i Bosch pločica.
Imao sam tehnički pregled nekih 7 dana nakon promjene prednjih diskova i pločica i razlika na valjcima je bila 23%, pustilo me iz razloga jer je bilo  vidljivo da joÅ¡ nije sve sjelo sve na svoje mjesto. Sada za kočenje je potrebno amo reć  mekÅ¡i pritisak na pedalu kočnice. A danas sam i na zadnja kola stavio istu kombinaciju diskova i pločica a i ujedno kompletno promijenio kočionu tekućinu u sistemu. A sve je napravljeno u specijaliziranom servisu za koćnice tu u Zadru i na valjcima su ponovo provjerene prednje kočnice i razlike nije ni bilo izmeÄ'u livog i desnog kola :)
Uglavnom sad je kočenje puno bolje a i napiÅ¡em dojmove nakon Å¡to i zadnji diskovi doÄ'u na svoje.

AntonioK

Triba si staviti ime "majstora" da znamo

Miha.

Citat: get  u 11 Siječanj 2016, 09:35:37
Sad sam baš bacio oko na Bravo-a tehnički pregled.

Moj (T-Jet 150) sa zadnjeg tehničkog (nove zadnje disk pločice, a prednje su nekih 10 000km original, gume iz 2013. cca 15 000km)
1. osovina - radna kočnica         3100 N         3300 N            6 %
2. osovina - radna kočnica         1600 N         1700 N            6 %
2. osovina - pomoćna kočnica       1800 N         1900 N            5 %

    Koeficijent kočenja radne kočnice:      73 %
    Koeficijent kočenja pomoćne kočnice:    28 %

Ovo je rezultat Mike20 (T-Jet 120), a on ovaj mjesec ima tehnički pa ćemo vidjeti novi score

1. osovina - radna kočnica         3200 N         3200 N            0 %
2. osovina - radna kočnica         2200 N         2300 N            4 %
2. osovina - pomoćna kočnica       1600 N         1800 N           11 %

    Koeficijent kočenja radne kočnice:      76 %
    Koeficijent kočenja pomoćne kočnice:    24 %

Mike20 može dopisati kada je što mijenjao, odnosno loliko je koji dio na autu.

Jedan Bravo sport iz kvarta (T-Jet 150)
1. osovina - radna kočnica         2850 N         3000 N            5 %
2. osovina - radna kočnica         1800 N         1600 N           11 %
2. osovina - pomoćna kočnica       1750 N         1450 N           17 %

    Koeficijent kočenja radne kočnice:      63 %
    Koeficijent kočenja pomoćne kočnice:    22 %


I ovaj je od Mihe (JTD 150)

1. osovina - radna kočnica         2200 N         2300 N            4 %
2. osovina - radna kočnica         1600 N         1600 N            0 %
2. osovina - pomoćna kočnica       1500 N         1400 N            7 %

    Koeficijent kočenja radne kočnice:      52 %
    Koeficijent kočenja pomoćne kočnice:    20 %

Bilo bi zanimljivo čuti od mihe kada je što promijenjeno i kakve gume. on je krajem 10. mjeseca radio tehnički

Evo riješen tehnički, kočnice nisam mijenjao. Očito je bilo staro ulje prošle godine koje sam mijenjao tek poslije tehničkog...

PL/PD  3200N-3300N
ZL/ZD 1700N-1900N
Ručna  1800N-1900N

Zanimljivo da mi je zacrnjenje sad 0,2 a ne dimi ništa, a prošle godine 0,06 a dimio je..Vjerojatno zato kaj ga je dugo držao na všim okr. a sad skoro ništa..A i možda je do ulja :neznam:

punto1976

Evo malo loÅ¡ih dojmova već drugu zimu, proÅ¡lu jesen stavio ATE prednje pločice i već drugu zimu kad je temperatura manje od 5 stupnjeva počinje cvilit na hladno. Ostavio sam prvu zimu da se malo skine taj prvi sloj i doÄ'e druga zima opet cvile. Å to je temperatura niže cvile duže, treba im viÅ¡e vremena da se zagriju.
Ne daje mi se opet 300 kunića pa ću trpit malo po zimi.

robert_zd

Ja sam proslu zimu, veljaca 2016 stavija ATE diskove i plocice i nisu niti jednom zacvilile. Trenutno sam na brodu pa ne znam oce cvilit ove zime al
ne vidim razloga zasto bi? mozda ti je disk pri kraju pa ce cvilit koje god plocice stavis ?

Miha.

A možda diskovi cvile :grin: Jel komplet ATE? Ima na njihovoj stranici s kojim kombinacijama diskova treba stavljat ATE pločice.

156 sp1 rosso

Citat: 156 sp1 rosso  u 30 Kolovoz 2016, 16:55:10
Narucio TRW komplet naprijed i nazad....javim iskustva.
3000km sve super.
....i tata bi sine...

Puntigamer

Evo meni nakon 2000km ate pločice i zimmerman diskovi odlično odradjuju svoj posao. Tu i tamo malo zacvile al skroz malo i sve rijedje i rijedje.

natipkano na jednom