Punto Mk1 55 Gume felge tehnički

Autor eLaCiD, 06 Ožujak 2015, 16:01:57

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

M.P.

rastegne se 165 i na 8j, di neće na 6j. samo deri :ok:

eLaCiD

Citat: M.P.  u 08 Ožujak 2015, 23:14:57
rastegne se 165 i na 8j, di neće na 6j. samo deri :ok:

Odoh onda ja to rastegnut :)
Btw  jrl itko ikad mjerio Å¡irinu svojih guma.. ono nazivna Å¡irina i stvarna..
Pa to nema veze s vezom... guma 165 je jedva jedvice 145mm gazne povrÅ¡ine, a napuhana na felgi nije čitava od boka do boka 160.. mjerim drugu 185-icu...gazni sloj jedva 170... pa gde ti proizvoÄ'ači mjere gumu onda, il imaju metar od 80 cm?

topolino

Najsiri dio je 165, dokle gazni nije. 165 je oznaka sirine gume, a ne gazne sirine. Doduse imas gume koje imaju gazni sloj koliko je sama sirina gume.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

eLaCiD

Citat: topolino  u 10 Ožujak 2015, 19:11:32
Najsiri dio je 165, dokle gazni nije. 165 je oznaka sirine gume, a ne gazne sirine. Doduse imas gume koje imaju gazni sloj koliko je sama sirina gume.

To baÅ¡ ne pije vodu..negdje je bila (ne sjećam se sad gdje ali dalo bi se naći) definicija te oznake i Å¡ta znači...  kolko mi je ostalo u sjećanju radilo se o gaznoj Å¡irini gume... ono neÅ¡to na nivou standarda Din ili tako neÅ¡to. Dakle ta oznaka odreÄ'uje Å¡irinu gaznog sloja, a ne ukupnu Å¡irinu gume. Kaj bi uopće u čitavoj priči značila ukupna Å¡irina i čemu bi služila ? Ono imaÅ¡ gumu 225 koja ležoi na podlogi sa 100 mm...Tu nekaj onda ne Å¡tima

franjo-fritz

Citat: topolino  u 10 Ožujak 2015, 19:11:32
165 je oznaka gazne sirine gume u mm.  A visina je postotak od sirine. Gume.... Stim ako usporedjujes neke marke guma kao toyo i yookohama jokohama je u toj ili bilo kojoj drugoj dimenzija uvjek zeru sira..
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Sen

Pozdrav,da ne otvaram novu temu ako jos koga ima ovdje aktivnog.
Kako sam tek postao vozac imam pitanje oko guma,sad dolazi na red ljetne gume pa me zanima dal je isplativije kupit ljetne gume s felgama ili samo vanjsku ljetnu gumu i na montazu kod vulkanizera?

Hvala

Maverick

ja sam pobornik opcije da imaš 2 seta felgi: 1 za zimu, 1 za ljeto i onda samo prešarafiš felge. Guma se ne oštećuje, itd itd itd.
No sve to ovisi o mogućnostima. Felge koštaju :)

tomozuki

2 seta bi bilo idealno, alu felge kostaju ali celicne se mogu nac povoljno
Zastava 750/ Fićo ,  Renault 4 1.1 8v ,  Fiat Ritmo 70 cl 1.3 8v ,  Hyundai Accent 1.3 12v ,  Fiat Bravo 1.4 12v,  Fiat Punto mk2 1.2 16v , Peugeot 307 1.4 8v, Peugeot 307 sw 1.6HDI

gandi

Kupi komplet zimskih i ljetnih guma i mjenjaj ih.
Od kad mjenjam zimske / ljetne gume na jednim felgama niti jednom nisam imao potrebu stavljati lance, a redovito se zimi vozim po snijegu. A i da sam morao staviti lance to se napravi sa malo opreza i felgi neće biti ništa. Što se straha od djelovanja soli i kemikalija za polijevanja ceste tiće jednako si ti izložene i felge i karoserija, ali zato se preko zime koji put dobro ispere auto i opet nema problema.

Opcija kupovine novih felgi bi igrala jedino u slučaju da imaš neku egzotičnu dimenziju ljetnih guma. Npr, 195/45/16
--->>>    click here      <<<---

eLaCiD

Moja praksa je ovakva. Vozim isključivo na nekoj ajmo reći boljoj ljetnoj gumi, bilo zima bilo ljeto. po zimi lanci u gepeku. U zadnjih 8 godina koliko je ovaj Punto kod mene preÅ¡ao sam s njime u prvih 6 godina 300.000 km i nikad na zimskim gumama. Usred zime svake godine masu puta iÅ¡ao kad je bilo snjega kroz Gorski kotar starom cestom i nikad problema, nikad lanci vaÄ'eni iz gepeka....recimo proÅ¡le godine iÅ¡ao neočišćenom tek utabanom cestom preko Kupjaka...lanci i dalje u gepeku.
Nekak mi je ta sva priča o zimskim gumama u ovim zimama koje sad imamao malo prenapuhana.
Mislim da je više problem (da li ljetna ili zimska guma) u tome da danas malo koji auto ima gumu 165 pa je recimo ljetna guma 195 ili 205 na snjegu ko daska za surfanje, a 155-ica ili 165 na ovom snjegu kakvog sad imamo u pravilu još može biti upotrebljiva jedino ak ne misliš držat ciglu na gasu.
Osim toga gledam malo susjede, prijatelje i to. Krene zima svi navale kod vulkanizera  i onda se 90% zime sa zimskim gumama voze po gradu, a ono neÅ¡to malo preko vikenda kad se krene van grada kakva je zima i nema snjega.. znači opet nula bodova.

vlatko11

Kolega eLaCiD, to što pišeš kako se voziš i prolaziš si donekle u pravu. I sam sam tako donedavno.
Kakve nas kilave zime prate,koliko se vozimo po nepovoljnim uvjetima itd...to je sasvim prolazno.
MeÄ'utim ima jedna kvaka... ono Å¡to piÅ¡e u zakonu o vožnji zimi i zimskim uvjetima....prouči zakon.
Papan te odere kaznom samo tako ako te skuži...... dobro dok napiše kaznu i pusti dalje,ali ako te isključi iz prometa. Zamisli situaciju,u neko doba noći te isključi iz prometa 150 kn od kuće,a s tobom dječica koja su umorna,žedna,gladna...nema busa,nema vlaka..jbg..
Nedaj bože da se desi nezgoda,bio kriv ili ne nadrapao si.

crev1986

A sta to u zakonu pise?

Ljetne gume s min 4 mm ripne i s obavezni lanci
Zimske gume na pogonskim kotacima  ili na sva 4 kotaca

gandi

Ljetne sa min. 4 mm profila + lanci za pogonske kotače
ili 4 zimske / cjelogodišnje gume.
--->>>    click here      <<<---

Nikic

Moja ti je preporuka, zimske celicane sa 13 cola gumama, a ljetne alu felge sa 14 cola ljetnim, lakse ti je po kisi i snijegu se vozit sa 13 cola i celicanom i boli te taKi ako sol nagrize..

Poslano sa mog GT-I9295 koristeći Tapatalk

Just a Black Snail

eLaCiD

Citat: crev1986  u 30 Ožujak 2016, 23:59:18
A sta to u zakonu pise?

Ljetne gume s min 4 mm ripne i s obavezni lanci
Zimske gume na pogonskim kotacima  ili na sva 4 kotaca
Citat: gandi  u 31 Ožujak 2016, 00:34:22
Ljetne sa min. 4 mm profila + lanci za pogonske kotače
ili 4 zimske / cjelogodišnje gume.

Uz napomenu .. lanci ne moraju biti na gumama nego u gepeku   :smile: