Punto MK2 - Felge

Autor punto mk1, 09 Kolovoz 2015, 22:23:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mike20

Ne smiješ to staviti, max 185/55r15

gokiSP

Ne bi strugalo, ima tu na forumu punto koji se kotrljao na tim gumama

Poslano sa mog Desire HD koristeći Tapatalk

Jezy

Citat: Mike20  u 08 Siječanj 2016, 10:38:33
Ne smiješ to staviti, max 185/55r15

Zašto ne smijem? Zar se nove dimenzije guma ne upisuju u stanici za tehnički pregled, platim atest i upišu ih?
:abarth:

draĹžen.os

Ne. Procedura je sljedeca. Atest se radi u stanici za teh. pregled koja je ovlaÅ¡tena od Centra za vozila Hrvatska. KoÅ¡ta oko 300 kn. Auto se naveze na rampu visine 20 cm. sa zadnjim točkom. Uzme se crijevo debljine 12 mm.(koliko se sijećam)  i proÄ'e oko prednjeg točka na suprotnoj strani od rampe. Ne smije nigdje to crijevo zapinjati. Onda se smota puni na jednu pa na drugu stranu. Isto crijevo ne smije nigdje zapinjati. Onda se postupak ponovi i na zadnjim točkovima. Ako je sve u redu onda se auto slika sa svih strana(mora sve na autu biti original). Onda ide na kanal provijera kočnica i slikanje od dolje svih točkova. Posebno se slikaju gume i felge. Ja sam imao račun od guma pa su i to kopirali a na felgama su dimenzije i ostali podaci srećom na naÅ¡im felgama  utisnuti gdje doÄ'u vijci pa je i to uslikano( tako da nismo trbali račun ili TUV za felge). Možda sam joÅ¡ neki detalj zaboravio. I bitna stvar je da nova dimenzija ne smije biti veća ili manja od  tvorničkog promijera(postoji dozvoljeno odstupanje od mislim 2%)  I onda se to Å¡alje u sjediÅ¡te CVHa gdje neki stručnjak to prouči i da ili neda atest. Mi smo dobili pozitivan odgovor za 195/45/16 dimenziju za otprilike 2 tijedna. Onda sa tim papirima ideÅ¡ u stanicu da upiÅ¡u dimenziju u prometnu.
Nadam se da smo nekome pomogli sa ovim informacijama.

Poslano sa mog SM-G130HN koristeći Tapatalk

Jezy

Citat: dražen.os  u 09 Siječanj 2016, 13:21:36
Ne. Procedura je sljedeca. Atest se radi u stanici za teh. pregled koja je ovlaÅ¡tena od Centra za vozila Hrvatska. KoÅ¡ta oko 300 kn. Auto se naveze na rampu visine 20 cm. sa zadnjim točkom. Uzme se crijevo debljine 12 mm.(koliko se sijećam)  i proÄ'e oko prednjeg točka na suprotnoj strani od rampe. Ne smije nigdje to crijevo zapinjati. Onda se smota puni na jednu pa na drugu stranu. Isto crijevo ne smije nigdje zapinjati. Onda se postupak ponovi i na zadnjim točkovima. Ako je sve u redu onda se auto slika sa svih strana(mora sve na autu biti original). Onda ide na kanal provijera kočnica i slikanje od dolje svih točkova. Posebno se slikaju gume i felge. Ja sam imao račun od guma pa su i to kopirali a na felgama su dimenzije i ostali podaci srećom na naÅ¡im felgama  utisnuti gdje doÄ'u vijci pa je i to uslikano( tako da nismo trbali račun ili TUV za felge). Možda sam joÅ¡ neki detalj zaboravio. I bitna stvar je da nova dimenzija ne smije biti veća ili manja od  tvorničkog promijera(postoji dozvoljeno odstupanje od mislim 2%)  I onda se to Å¡alje u sjediÅ¡te CVHa gdje neki stručnjak to prouči i da ili neda atest. Mi smo dobili pozitivan odgovor za 295/45/16 dimenziju za otprilike 2 tijedna. Onda sa tim papirima ideÅ¡ u stanicu da upiÅ¡u dimenziju u prometnu.
Nadam se da smo nekome pomogli sa ovim informacijama.

295/45/16?? koja je to guma?

s kojim gumama si došao do stanice za tehnički pregled? tim tajanstvenim 295 ili starima pa su ih tek tamo montirali?

ja sam gledao 205/45/16... one odstupaju samo 0,3% od tvorničkih, što KAO znači da bi ih smio imati prema tom pravilniku...

THunder

mozda je krivo napisa, mozda je mislio 0 umisto 9.

the-rider

Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

Boxer

Ja ću 195/50-15 staviti i to mu je više nego dosta, više mu ne treba :ok:
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

draĹžen.os

195/45/16 i sa njima ides na atest

Jezy

Citat: dražen.os  u 09 Siječanj 2016, 18:27:27
195/45/16 i sa njima ides na atest

dobro... hvala na objaÅ¡njenju  :ok:

znači sad krećem u nabavku felgica 16''  :yahoo: :yahoo: :drive:

DinoG

Dobro prouci dimenzije felgi prije nego uzmed da se ne zaletis jer iza mozes imati problema sa zapinjanjem

Jezy

Citat: DinoG  u 09 Siječanj 2016, 18:52:23
Dobro prouci dimenzije felgi prije nego uzmed da se ne zaletis jer iza mozes imati problema sa zapinjanjem

zapinjanjem?  :zbunj  kako, gdje, Å¡to?  :neznam: kolko ja znam 205/45/16 ima vanjski promjer po kojem se guma kotrlja jednak mojoj trenutnoj gumi 165/70/14... jedino Å¡to je ukupno Å¡ira i nižeg profila od trenutne...

DinoG

Nema ti Punto dovoljno mjesta iza za siroku gumu. Ako ga ne planiras spustati mozda i proguta tu gumu, ali ako vozis koga iza dam se kladiti da ce zapinjati.

Meni na serijskim oprugama 16x7.5 sa 195/45r16 gumom zapinje za rub branika, a kad ga spustim onda mi je zadnje sjedalo ukrasno, a naprijed kaci za plastike od blatobrana.

Takodjer ako su ti felge s vecim ET-om moze ti kaciti za gornji saraf zadnjeg amortizera zbog sirine felge/gume

Jezy

dobro, hvala ti na upozorenju  :ok:
koje mi ti dimenzije onda preporučaš?
imam ga u planu i spustit malo (max 4 cm) čim neke pare skupim... nesmijem previÅ¡e jer u ovom mom divnom kraju su asfaltne ceste ko makadam, pa neću bit ko moji kompanjomi da ću skopljat djelove po cesti jer mi auto mora bit na podu, makar se tako nemogu vozit...  :trus

Mike20

Citat: Jezy  u 10 Siječanj 2016, 12:47:05

imam ga u planu i spustit malo ....nesmijem previše

auto mora bit na podu, makar se tako nemogu vozit...  :trus

Još jedna stvar s kojom te budu una tehničkom jedva dočekali
Apsolutno niše ne fali original max dimenziji s 1cm distancom
16 cola felge i nove gume budu koštale pola vrijednosti auta