Punto mk2a - brzinomjer na nuli

Autor odin, 13 Kolovoz 2015, 20:36:00

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

odin

Pozdrav svima.
Danas mi se desio čudan problem s Puntačem  :|
Prva stvar je da nije imao uopšte struje, dakle, ni centralno nije radilo, mrtav skroz. I onda skinem kleme i na punjač odem ga napuniti. Svjetla sam bio sigurno ugasio, jer svaki put provjerim. Nakon što sam ga skinuo s punjača upalim ga - pali iz prve, baterija ne svjetli na tabli. Punio sam ga nekih 6h. Tako da pretpostavljam da je možda spala klema koja vjerovatno nije bila dobro pritegnuta. Možda je i do svjetla u kabini koje sam primjetio tek kad sam se vraćao s njim nakon testne vožnje.

Ali nebitno sad to, primjetio sam da mi brzinomjer uopće ne funkcionira. Kazaljka je stalno na nuli, nebitno jesam li u prvoj, drugoj, trećoj, dalje nisam iÅ¡ao, lagana gradska vožnja  :)
U gradu je puno rupa pa rekoh pošto sam u neke upao možda se šta otkačilo negdje.
Zapravo da budem precizniji, čak se malo i pomjeri ispod nule i vrati se na nulu. Nakon dva paljenja mislio sam možda se elektronika malo zblesirala, ali isto i dalje  :|

Nadam se da mi neko može pomoći, jer sam početnik. Hvala unaprijed  :)

THunder

Ako nije osigurac provjeri konektor iza table..

odin

Hvala puno, izgleda da nije osigurač, provjerio sam s ocem svaki i svi djeluju ok.
Trebam vidjeti još s tim konektorom šta je. Inače, broji on kilometre, sve drugo radi osim kazaljke za km/h, i da se ispravim, ne miče se nikako, to je vjerovatno se pomjerilo zbog treskanja.
Desilo mi se i to da klima ne radi, ne vjerujem da je to povezano, ali eto da i to spomenem, klima je friško napunjena prije manje od mjesec dana.

Uglavnom, hvala još jednom na savjetima, ako riješim problem javiću šta je bilo u slučaju da se kome još desi...

odin

Vjeruj da ne znam zaista, nisam niÅ¡ta joÅ¡ dirao oko table, a sad sam gledao na Youtube i izgleda da je jedan konektor pozadi. MeÄ'utim, vjerovatno ću to dati serviseru da rijeÅ¡i kod koga redovno održavam, nadam se da neću morati čitavu tablu mijenjati.

franjo-fritz

Mk2 1,2-8v ima na Ä'ek nema sajlu.. Ilibje pinjon ili sat. Al ako broji km onda ti je sat vrisno nema popravka.... Nadji drugi tj. Posudi pa probaj jer moze biti i body comp
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

odin

Ništa, mrtva elektronika. Uzeta je nova tabla, resetovana elektronika, jer su počele lampice da blinkaju, ali čini mi se da nije najbolje. Kazaljka se ne miče istovremeno s kretanjem automobila, već nekako sporije ide. Kratko sam testirao na maloj udaljenosti pa nije sasvim sigurno. Ona žarulja svijetli, ali se ne vidi čitava.
I izgleda da postoje dvije vrste ovih tabli, jedna nije odgovarala.

topolino

ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

odin

S JTD, kao što je i moj. Ali je trebalo i resetovati valjda ECU, jer su se počele neke lampice paliti i signalizirati grešku.
Ta kazaljka je valjda malo pala ispod nule, nije htjela da se podigne na nulu s ključem, pa su je nešto štimali, ali zasad radi, ne bude li valjalo, mijenjaću opet tablu.

franjo-fritz

Da dvije vrsti km teble su do 2001g jedna od 2002 druga
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks