Gume (značajke i iskustva)

Autor zetsthebunny, 26 Studeni 2013, 21:04:36

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

kiky776

Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

Puntigamer

Citat: frend  u 15 Veljača 2016, 12:09:57
Pošto sam na punto kojega sam kupio, imao 4 ljetne, od cega 2 iz 2012 pirelli, a 2 iz 2014 tigar. Odlucio sam kupiti 2 ljetne gume goodyear efficient grip te ih stavio na prednje pogonske kotace, a ove tigar prebacio iza. To cu ganjati do zime, a onda planiram kupiti 4 zimske gume.
Zapamti sljedece:
Na vozilo s prednjim pogonom bolji par guma uvijek na zadnje kotace! Jer    prednjim kotacima uvijek mozes ispraviti gresku volanom, dodavanjem gasa ili kocenjem, a dok sa zadnjim nemas tu opciju kad ti pobjegne zadnji kraj.

natipkano na jednom

franjo-fritz

I tako si ja mislim losije staviti naprijed jer je prednji pogon, pa da nemogu krenuti i da mi auto po zavojima bježi preko nosa.. A i sila kocenja je veca naprjed nego nazad pa nek on ljepo ima veci zaustavni put.   A i po kisi Å¡to mi nebi dizala voda prednji kraj  :handclap:
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Jezy

Ja sam na svom autu zbog 'krivih' amortizera u 4 dana potrošio prednje gume kaj inače nebi cjelu sezonu... skinul amortizere i prednje gume iza, a zadnje napred...
A i kad kupuješ gume dvije po dvije, uvjek nove stavljaš napred, a 'stare' iza...
:abarth:

DinoG

Uzet 4 iste i svake sezone ih rotirati da se ravnomjerno trose i nema problema.

Znam da je skuplja opcija, ali gume su jedina stvar koja je u kontaktu s cestom tako da na tome nikako ne treba stediti.

gandi

Citat: Puntigamer  u 23 Ožujak 2016, 10:01:28
Zapamti sljedece:
Na vozilo s prednjim pogonom bolji par guma uvijek na zadnje kotace! Jer    prednjim kotacima uvijek mozes ispraviti gresku volanom, dodavanjem gasa ili kocenjem, a dok sa zadnjim nemas tu opciju kad ti pobjegne zadnji kraj.

natipkano na jednom
How yes no.

Sent from the Middle Earth by carrier pigeon

--->>>    click here      <<<---

Puntigamer

Iz razloga postizanja boljeg gripa ili prijanjanja guma postavljaju se spojleri za postizanje dodatnog pritiska guma na asfalt bez dodavanje mase.
Uz malo poznavanja osnove mehanike, vektora sila, tezista,  oslonaca, kutnog momenta lakse je pojmiti ponasanje vozila u krivini, tj. kad masa vozila ima tendenciju pravocrtnog gibanja a vozac ga svojom voljom volanom skrece u radijalno gibanje. Za primjer desne okuke na prednjem lijevom kotacu je najveca masa, sila i tim naj vece trenje izmedju gume i asfalta a dok je zadnji desni kotac pod najmanjim.opterecenjem, masom i trenjem. Kad bi jos smanji trenje na zadnjem lijevom kotacu doslo bi do zakretanja vozila oko prednje osi tj. prednjeg lijevog kotaca a kad to krene vec si se nasao  u suprotnom traku.
Kad imas podupravljanje to kompenziras gasom ili volanom i imas sansu za ispravak greske.

natipkano na jednom

Jezy

To kak ti opisuješ ispada ko da sa 100km/h ulijećeš u desni zavoj od 90' i još ima kontra nagib... i samo čekaš kad ćeš sletit s ceste... ima ta tvoja priča smisla...al možda u rally-u npr...

Puntigamer

Stavi sve cetri tigar/trayal gume i imat ces reli voznju gdje god hoces.
Zao mi je samo sto se zanemaruju zakoni fizike ... Cudom se cudim sto rade injzinjeri strojarstva i mehanike u raznim automobilistickim sportovima ...
Argumentirajte svoje navode.
natipkano na jednom

Jezy

ja se vozam na Michelin-u inače...  :smile: trenutno na Taurus-u...  :zbunj33:
znaÅ¡ kak se kaže, svak ima svoje miÅ¡ljenje...al zato postoje ti 'pametni' koji svaÅ¡ta probavaju i smiÅ¡ljaju kaj će reć da je bolje...  :wink:

gandi

Ispravi na taj nacin podupravljanje u desnom zavoju kad ti dolazi auto iz kontra smijera.
Upravo zbog bjezanja preko nosa, kocenja, kretanja, kontrole u zavojima... je pametnije staviti nove gume naprijed.
Naravno, govorimo o voznji u normalnim civilnim uvjetima. A u takvima se stvarno treba potruditi i staviti mozak na stand-by da se isforsira bjezanje guzice u zavoju.
Da napomenem jos jednom, u normalnim civilnim uvjetima.

P.s
Ne govorimo sad o "sto ako" slucajevima poput masne/zaledjene ceste i sl.
Uostalom, i pojas je ucinkovit u odredjenom postotku slucajeva, pa sad povucite parlelu.

franjo-fritz

:budala: ma samo čelestonke na prednji kraj i maska od fapa kljunasa sve bliža i bliža. A onda ko drugi program HTV iza ponoci Å¡Å¡Å¡Å¡...
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

Mike20

Jao, stavljati strošene gume naprijed/nazad..... to stvarno ljudi rade?
Kad se guma potroši-ona se MIJENJA
Ja ne, iza imam gume koje stavim naprijed kad okrenu drugu-3 godinu godinu jer su nepotrošene i da nebudu prestare, iza su uvijek nove. Naprijed kako ih potrošim do 3-4mm kupujem nove, ako nisu došle na red stražnje naprijed.
NIKAD nisam stavljao prednje potrošene gume iza. Ne znam kome se igra za tih parsto kuna

Eto, na Bravu su iza 2013. godina Dunlop Sportmaxx RT, imaju 7mm ripne, idu naprijed i bit će vjerojatno potrošene za gdinu dana-kak svi pričaju da se te gume jako troše.

Za iza kupujem nove, bio sam zagrijan za Rainsport 3, sad vidim da je za par kuna više CSC 5 u Zg, po 680kn kmad, RS3 mi je 650kn komad u 225/45R17

Ne padaju mi napamet kinezi, Savu bi stavio jer je po testu odlična i ima je po ispod 500kn komad-samo Sava i sportska ljetna guma nikad nisu iÅ¡le u isti rečenicu, znam blesaf sam, ak kaj ćeÅ¡, svi smo robovi predrasuda  :haha7:

gandi

Gdje je to csc5 680 kn/kom?
Bi ti bio problem pogledati za 225 50 17? Meni je malo nezgodno sa mobitela.
Cisto informacije radi, u vulkalu su 1100- 1200 kn/kom.

Mike20

Bilo na njuškalu, označio oglas i eto sad piše prodano/izbrisano
Bilo ih je još par ispod 700kn, al ko da su nakon onog testa podigli cijene:

Našao sam u Vž 650kn Rainsport3 225/45, ili ovak nešto:

http://www.njuskalo.hr/gume/gume-goodyear-eagle-f1-asymmetric-3-225-45r17-91y-ljetna-oglas-18094445

ÄŒak sam mislio do Lendave se zaletiti, evo tvoje dimenzije;

http://gumishop.si/izpis_pnevmatik.php?vrsta_pnevmatike=1&tip_pnevmatike=1&prerez=225&visina=50&premer=17&hitrost=&proizvajalec=&cena=&x=49&y=14