Doblo cargo, 2013, promjena žaruljica unutarnjeg osvjetljenja komanda grijača

Autor spectator, 24 Listopad 2015, 14:16:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

spectator

Kao Å¡to naslov kaže probao sam sam promijeniti žaruljicu koja osvjetljava komande grijača i ventilatora. Zadnji put su mi to mijenjali u servisu, ali poÅ¡to mi je redovni servis daleko ne da mi se samo zbog toga ići. OdÅ¡arafio sam ona dva Å¡arafa od ispod ali apsolutno niÅ¡ta se ne dogaÄ'a osim Å¡to se panel klima dolje ali gore ga joÅ¡ uvijek neÅ¡to drži. Primjetio sam da se poklopci na prekidačima od grijanja i smjeravanja zraka mogu skinuti i čini se kao sa je žaruljica negdje ispod njih, ispod prozirne plastike. Da li možda treba izvaditi i onu prozirnu plastiku ispod da se doÄ'e do njih ili je pak neka sasvim druga varijanta. Ako možda netko ima neka saznanja puno bi mi pomoglo. Unaprijed hvala.
Dolje je link na sliku( nažalost nije baš oštra ali nema veze)


http://s1142.photobucket.com/user/spectator3/media/20151024_1342571.jpg.html

Tihich

Nemam iskustva sa Doblom ali ako je kao kod ostalih Fiata onda do žaruljice možeš doći samo sa zadnje strane, probaj nekako vidjeti gdje bi mogli biti šerafi sa gornje strane, obično su malo skriveni. Ili ako ti je ovo dolje pepeljara probaj nju izvaditi i gurnuti ruku iza i napipati. Žaruljice su u kockastom kučištu cca 5x5mm, kad napipaš zakreneš 1/4 kruga i izvadiš i to ti je ubodna mala žaruljica.

spectator

Nažalost dolje nije pepeljara, samo su dva Å¡arafa koja drže taj panel s komandama grijanja i kad ih se odÅ¡arafi panel se klima dolje ali gore ne mogu otkriti nikakve Å¡arafe iako sam proučio sve rubove ispod plastika. Možda se cijela plastika gornjeg dijela kontrolne ploče skida, pa onda doÄ'eÅ¡ do nekih Å¡arafa, bojim se dalje prčkati da neÅ¡to ne strgam.................

Tihich

Da li ima igdje blizu tih prekidača prostora da gurneš ruku iza njih pa čak i ispod kod nogu suvozača?

spectator

Mislim da je stvar malo zamršenija, našao sam sličnu situaciju na drugom forumu (link u prilogu) vezano uz grande punto ali vjerovatno je sličan postupak. Prvo se vadi radio, pa oklop oko radia, pa se odšarafljuju šarafi koji drže gornju masku, pa se onda nakon skidanja maske s prekidačima i ventilacijskim otvorima može doći iza panela sa komandama grijanja i izvaditi žaruljice. Ovdje vidim da je lik prvo rastavio cijeli panel odnapred a onda skužio da se do žaruljica može doći odostraga. Definitivno ću pokušati idući vikend jer vidim da si treba uzeti vremena.


http://www.fiatforum.com/grande-punto-guides/294064-replacing-bulbs-heater-controls.html

Tihich

Gledao sam odgovore i jedan lik je napisao da se skine plastika kod nogu suvozača zavuče ispod i gurne ruka, veli da kozolu prekidača drže 3 kopče s desne strane, kad se otkopča gurne se konzola van i imaš pristup konektorima i žaruljicama, kaže da mu je trebalo 10 min.

spectator

Da, sad sam i ja vidio. Lik ustvari kaže da treba maknuti panel kod nogu, leći na leÄ'a i s rukama se može doći do grla od žarulja i onda ih otkopčati a ne cijelu tablu. Bio opet u kabini, kod dobla to definitivno nije moguće, a s obzirom i na stanje mojih leÄ'a ovih dana  :ll:  definitivno idem na prvu varijantu. Javim se idući vikend. Žarulje su pretpostavljam one najmanje ubodne 1,2W.

ElRa

I na mom Doblu ne rade ove sijalice. Da li si na kraju sam zamijenio i da li je komplikovano?

spectator

Mogu ti reći da je dosta zahebano. Jučer sam konačno našao vremena da to riješim. Treba skinuti radio, okvir od radia, zatim odšarafiti i skinuti sve plastike i na kraju glavni dio sa prekidačima i otvorima za zrak. Tek nakon toga možeš odšarafiti panel s kontrolama grijanja. Otraga su ugurana 2 plastična grla u kojima su žaruljice. Ova mala grla teško idu van jer imaju plastične ušice sa svake strane i ja ih jednostavno nikako nisam uspio izvaditi a da ne strgam jednu stranu (pa sam poslije maorao kemijati kako da ih natrag uglavim a da ne ispadnu). Uglavnom riješio sam stvar ali da sam znao da ću se toliko nazaj.... mislim da se ne bi upuštao u to.