FIAT BRAVO 1.9 TDI 100 SX 1997, 74kw POKAZIVAC TEMPERATURE

Autor acmilan8, 25 Studeni 2015, 12:25:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

acmilan8

Pozdrav, pokazivac temperature mi se ne diže preko 45 stupnjeva.
Ne znam u cemu je problem, je li mozda kriv pokazuje, ili auto uopce ne zagrije.
Grijanje mi radi odlicno., pa mislim da mozda krivo pokazuje?
Kako provjeriti i kako rjesiti? :P

topolino

Provjeri kako ti radi grijanje. Ako je mlako inda je termostat, ako je vruce onda je kazaljka (standardna boljka) ili indikator
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

acmilan8

Da, grijanje radi odlicno, pa mislim da se motor zagrije te da je kazaljka samo?

topolino

Ta boljka sa kazaljkom je uobicajna na puntu i bravu 95/99
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

acmilan8

Znaci, to me ne mora brinuti?
Sto moram promjeniti, samo sajlu ili?

tom1961

Pa nema on sajlu!

Prije svega provjeri konektor na senzoru (na motoru) i očisti kontakte. Ako ne pomogne, promijeni senzor.
Kad ti brzina prijeÃ,,Â'e 100 km/h, viĹÄ,,e ne voziĹÄ,,, nego - gaÃ,,Â'aĹÄ,,.

Green Punto

jel ti digne temperaturu do pola ako ostavis auto da radi na mjestu ?
Cuore Sportivo   :wiii:

franjo-fritz

Upali auto i vidi na koliko ti pali ventilator hladjenja kilera..
ex barava 1.4-12v ar 159 jtdm 2,4 oc.t. tuning brava 14.12v.80ks ex fiat tipo 20.16v . 16.8v 90ks  alfa164 20t  opel kadett 20.16v gsi ar 155 1,7-8vts.. 155 2,0-16ts. Honda civic 1,5 sedan projekt 250ks

acmilan8

Pozdrav, evo probao sam.
Znaci, kad je auto "zagrijan", nakon 200km voznje valjda bi trebao biti.. :D, kazaljka u leru je uvijek na otrpilike 40., kad ga ugasim pa upalim, opet na 40. Cak i manje..
A grijanje u leru radi odlicno.
HM! :S

tom1961

A kako radi grijanje kad se voziš konstantno nekih 80 km/h?

Ako je i tada jednako kao nakon 10 minuta u leru, onda je zaista problem u pokazivaču.

acmilan8

Tako je, danas sam vozio sat vremena u istom tempu, 80-110. i grijanje je konstatno radilo odlicno!
Dakle, problem bi trebao biti u pokazivacu :O

tom1961

To je svakako bolje. Bolje je imati ispravan sustav i krivu informaciju, nego točnu informaciju o neispravnom sustavu ;D Makar, ni neispravan termostat nije neki strašan kvar, lako ga se zamijeni.

Ništa, vidi kontakte na senzoru, prije svega. Onda napravi pokus. Dok motor radi, izvadi konektor sa senzora, kazaljka bi trebala pasti na nulu. Onda, ako senzor ima dvije žice, kratko ih spoji, a ako ima jednu, spoji je na masu. Tada bi kazaljka trebala otići u maksimum crvenog. Ako se tako ponaša, kazaljka je ispravna, a senzor neispravan. Ako kazaljka, kad je kratko spojiš, završi negdje na sredini, onda znači da je vjerojatno ispravan senzor, a neispravan pokazivač na komandnoj ploči.

tom1961

Nego, ja sam gledao svoju kazaljku na marei, trebale bi biti iste. Ona uopće nema brojke, kako znaš da pokazuje upravo 45 stupnjeva?

Pazi, ona nije linearna. Prva crtica, ona skroz dolje kod slova C, je oko 20, sljedeća je 50, zatim oko 80, a onda pri sredini kazaljka jako skače za malu razliku - srednja crtica je oko 90, pa sljedeća oko 95, a 100 je već u crvenom. Dakle, gornja polovica hoda kazaljke pokriva ti tek 10-ak stupnjeva, a donja polovica 70. To je zato da možeš dobro pratiti područje oko radne temperature, da na vrijeme vidiš ako se krene pregrijavati, recimo zbog neispravnog ventilatora.

Možda ona tebi pokazuje dobro, samo je ti krivo tumačiš.

acmilan8

A ovako, gledam da je na sredini 90, a ona je ispod pola od pola, po toj tvojoj logici, ona je bas na oko 45!, ili manje. :P
Al, hvala na savjetima! :)

tom1961

Pa na sredini i je 90, a ako je ispod pola od toga, onda je zaista prenisko... meni sad po zimi stoji uglavnom na prvoj crtici ispod sredine, a ljeti je oko sredine ili malo niža. Naravno, govorim o vožnji, kad stojim na semaforu, kazaljka ode dosta visoko, ali onda i padne nakon što se uključi ventilator.

Gdje se tebi naÄ'e kazaljka kad se upali ventilator?