Filteri ulja

Autor Boxer, 03 Veljača 2016, 19:22:18

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Memphis

U principu nema nekih problema ako redovito ih mijenjaš i koristiš neke renomirane marke. Stvar je u tome da kod novijih filtera (uložaka) razlike između filtera i mogućnost nekakvih problema su svedene na minimum. Razlika je samo u kvaliteti filtracijskog materijala a za usporedbe i analize tu bi sad trebala cijela znanost. Jedino kaj ti na oko ovak možeš vidjet je dal se materijal na filteru nakon korištenja izdeformirao ili je ostao onakav kakav je bio.

Spin on filteri su druga priča, sadrže više komponenata tak da su i razlike veće. Spin on ima kućište, anti-drain, bypass, anti-syphon ventil ili dodatno vertikalnu cijev. To je kod uložaka sad sad sve dio automobila. Najveći problem spin on filtera je naći odgovorarajući jer ekvivalentni brojevi filera nisu 100%. On će možda odgovarat po dimenzijama i navoju ali neće po svim "unutarnjim" karakteristikama. Može biti da "isti" filteri ne otvaraju bypass na istom tlaku, moguće da nemaju treći anti-syphone ventil koji spriječava curenje ulja sa druge strane filtera. Onda nastane problem kao što ga je gore kolega imao. Tak da ti to sve ovisi od slučaja do slučaja.

Takvi problem najčešće nastaju kad su filter na motoru okrenuti naopačke ili vodoravno. Isto tako može biti do slabije komponent filtera kao što je anti-drain ventil koji dobro ne "brtvi". Ima razlike u kvaliteti komponenata kao što sam u prijašnjem postu spomenuo. Kvalitetniji filteri koriste silikonske a jeftinij običnu gumu kao ant-drain ventil i sl.

Probleme koje sam ja imao bili su sa jednim UFI filterom ulja za Punta koji je gasio lampicu nešto sporije od ostalih filtera (kupio sam odgovarajući i isprobao 3 komada) tak da nije do nekog loše primjeraka i sl. jednostavno tu nešto ne štima. Kod uljnog uloška Champion karton se izdeformirao i treći slučaj filter goriva neki žnj. raspao se karton unutra filtera. Sve ostalo je odradilo svoj posao iako. Puno mi je teže naći odgovorajući spin on filter za traktor ili viličar a da nije original.

Svi spomenuti brandovi osim boscha su ti prva ugradnja za nešto. UFI je po meni br.1 kad je u pitanju filtracija goriva jer imaju najviše registiranih pantenata i mislim da su prvi koji su počeli stavljat najlon umjesto kartona.

Tooutman

Ovo je dobro za znati . Hvala ti [emoji106]

Poslano sa mog SM-A505FN koristeći Tapatalk

Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Memphis

#17
Malo da dignem temu, koje filtere (brandove) koristite u zadnje vrijeme?

Tom

Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...

Miha.

#19
U Fiatov 1.9 16v sam naučio da mora ufi nažalost :confused2: Ostali su obično koji mm duži i *** ih je tijesno ušarafiti. Ja izbjegavam blueprint, maxgear, japanpartes, champion  sve ostalo mi je ok. Gledam da ne bacam novce na najskuplje..

Memphis

Meni je na TDI-u UFI ispao bolji nego Mannov. Mannov se izdeformira nakon 10k dok UFI je kao nov samo zamazan od ulja. Imam ih još par komada kad potrošim vraćam se na UFI ili nešto drugo bar po pitanju uljnog uloška.


Mike20


Tooutman

Filtron za svoj. Ženin TDI Mahle.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699