Main Menu

Novi FIREFLY motori

Autor 2600, 16 Rujan 2016, 12:27:31

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

gandi

Razlika izmedju standardnog akumulatora i li-ion, nimh i ostalog je jedino u kemiji koja je unutra. I jos nekim manje bitnim sitnicama.
Koliko mi se cini iz ovoga, dc-dc je za zadnji motor i neke klasicne automobilske sustave. Pretpostavljam da se to odnosi na radio, upaljace i sl.
Takodjer, pretpostavljam da je zadnji pogon iskljucivo istosmjerni.

Svaki elektricni motor moze raditi i kao motor i kao generator, samo je pitanje kako se upravlja sklopkama izmjenjivaca.

Za prednju osovinu bi rekao da su zamislili pmsm ili asm, viserazinski izmjenjivac i dc pohranu.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk

--->>>    click here      <<<---

Mike20

Osim kemije, jako bitno je i sustav koji upravlja punjenjem. Za olovo to je puno jednostavnije, dok za Li-ion, svaka ćelija mora imati svoj kontroler tzv BMS koji pazi da se ne prepuni preko 4.2V i isprazni više od 3.6-3.7V

Možda po nazivom "inverter" misle na kontoler motora

gandi

Podrazumijeva se i sustav za upravljanje. Ali kolko god to da zakompliciraš sa čime god hoćeš, to je i dalje običan naponski izvor, a ono što je sljedeće u lancu "ne zna" dal se radi o olovnoj bateriji, li-ion, seoskoj trafostanici...

Pod nazivom "inverter" iliti izmjenjivač se doslovce misli na ovo:



Kontrola motora je nešto drugo i ona upravlja sklopkama izmjenjivača i tokom energije kroz njega. Odnosno, ako stroj radi u motorskom režimu tok energije je od spremnika do stroja, a ako radi u generatorskom režimu (regenerativno kočenje u ovom slučaju) tok energije je od stroja do spremnika. Kontrola motora se u sištini svodi na upravljanje sklopkama izmjenjivača, a to se radi ovime:



Mene više zanima kakva kombinacija motora je tu u igri...
--->>>    click here      <<<---

2600

Nemam točnu informaciju, tj. skroz preciznu, kada bi trebale turbo verzije ovih motora. Imam okvirno. Govori se drugoj polovici sljedeće godine ili samom početku 2019.

2600

ÄŒitam upravo.

Nakon 33 godine zamjena za FIRE u Europi.

FCA je na Motor Symposium u Beču pokazala nove GSE motore. GSE T3(1.0) sa maksimalnom snagom 120 Ks uz 190 Nm, odnosno GSE T4 (1.33 sa maksimalnom snagom 180 KS uz 270 Nm. Oba imaju GDI na 200 bara, 4 ventila po cilindru, i MultiAir 2. generacije. Masa za manji je 91 kg, a za veći 110 kg.

Boxer

Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600


Boxer

Baš me zanimaju deklarirane i stvarne potrošnje ... Imam doma turbo 3 cilindrika pa znam iz iskustva
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

Tvoj (ili ženin) mali turbak ima službenu potrošnju po NEDC ciklusu. Ovaj će biti isključivo po novom WLPT. Tako da to neće biti za direktnu usporedbu. Ovaj novi ciklus mjerenja je realniji.

Isto tako ovaj novi motor ima GPF, filter čestica. Zašto? GDI je, a mora zadovoljiti Euro 6c normu. Ne znam za GDI benzinac koji neće imati GPF.

Boxer

Nije ni moj ni ženin, ženin je 3 cilindrik atmo.... mama je kupila novi S-cross pa imam iskustvo s 3 cilindrikom 1.0 112ks, mogu reći samo jedno jad, bijeda i bogohuljenje
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

2600

Sada sam pogledao papirnate brojke tih Suzuki motora. Pa nisu vrh klase.

No to je visok auto. Teško je to pogoniti.

Što se tiče Fiatovog motora. Mislim da je 120 KS i 190 Nm dosta. Pogotovo ako su kao inače podcijenili te papirnate brojke naspram stvarnih. I mora obavezno biti 6 brzina, nikako ga ne smiju ubiti sa samo 5.

Mislim da ja jasno di će biti premijera novih motora u Fiat vozilu. Facelift 500X koji dolazi ove godine. Moja pretpostavka je 1.0 sa 120 KS, a 1.3 sa 150 i 180 KS. 1.0 mijenja prastari 1.6 atmosferac kojeg je još Mini koristio, a 1.3 turbo mijenja postojeće 1.4 turbo.

Turbina je obična mono-scroll. Fiat je već najavio da će biti u budućnosti verzija sa twin-scroll turbom. Naravno za 4 cilindra. U Brazilu će vrlo vjerojatno biti bez MultiAira nego sada već klasika koja je nekad bila egzotika dual VVT.

Mike20

Mogli su ostaviti turbaka za plin s indirektnim ubrizgavanjem

Mike20

Taj S-cross je jako lagano auto, ja sam se iznenadio kad sam vidio masu 1.4 turbo benzinac, zaboravih točno, nekih 1100kg tak nešto. Vozio sam se za jednim 1.0 TB, išao je jako solidno

2600

Citat: Mike20  u 10 Svibanj 2018, 09:03:18
Mogli su ostaviti turbaka za plin s indirektnim ubrizgavanjem

Pa već MultiAir i sa indirektnim nije poželjan za LPG.

Biti će GSE T3 na CNG. Razvijaju ga. Druga je stvar što kod nas CNG nije zaživio. A mogli su se povući i novci iz EU za to. Za gradnju punionica. Baš sada Talijani izvlače veliku lovu za to.

Citat: Mike20  u 10 Svibanj 2018, 09:11:45
Taj S-cross je jako lagano auto, ja sam se iznenadio kad sam vidio masu 1.4 turbo benzinac, zaboravih točno, nekih 1100kg tak nešto. Vozio sam se za jednim 1.0 TB, išao je jako solidno

I je lagan al' im iz nekog razloga performanse ne prate to. Koriste i Fiatov 1.6 MultiJet II pa ih Fiat u 500X koji je teži odere. Zašto je to tako? Ne znam.

Evo za 1.0 S-cross im stoji oko 12 sekundi do 100.

Mike20