Grande Punto 1.4 8V miris goriva Check Engine lampica

Autor explode16, 22 Travanj 2018, 13:49:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

explode16

Bok svima. GP iz 2011. godine. Pocelo prije jedno godinu dana. Kada vozim na autoputu duze vrijeme pri visokim okretajima, zna mi nekada treperiti check engine (CE) lampica. Spustim okretaje, prestane treperiti i idem dalje. Prosle godine kad sam s mora isao nazada u 2 sata voznje dva puta je treperila. Nema nikakvih promjena u ponasanju auta. Nisam primjetio da gubi snagu niti ista slicno. Imam OBD2 bluetooth citac koji mi je uvijek javio da je detektiran missfire, na cilindru 3 i 4.
Moj majstor predlozio liqui molly cistac injektora. Ali opet je znala treperiti lampica, bez obzira sto sam imao liqui molly nasut. Kada vozim na normalnim cestama, ne ukljucuje se lampica, jedino kada duze vrijeme vozim na visokim obrtajima (autocesta).
U medjuvremenu sam primjetio kada upalim auto dok je hladan, osjetim miris goriva kratko vrijeme. Majstor je pregledao breather cijev te zakljucio da nista nije popucalo. Rekao da mozda kod usisa (leptira) malo pusta i da to nije nista strasno.
Neki dan isao na tehnicki i pri visokim obrtajima imam HC 113 (max je 100) a pri niskim obrtajima O2 je 0.81 (maks 0.5).
Malo citao po netu pa pise da mozda injektor koji ne radi te da stvara osiromasenu smjesu. Uzeo veliku metalnu sipku stavio na svaki injektor i lijepo se cuje kako svaki injektor "klika".
Trazim savjet sto sve jos bi trebao provjeriti? Da li visoki HC ima veze sa CE i mirisom goriva? Koju jos cijev, brtvu bi bilo pametno provjeriti? Da li da idem na neku bolju dijagnostiku i gdje u Osijeku (okolici)? Usmjerite me na pravi put :-).

Unaprijed hvala svima.

Michael

Ja sam imao isto problem sa naÅ¡im Puntom. TakoÄ'er, puno sam stranica prelistao i pronaÅ¡ao sve moguće uzroke koji dovode do tog problema:
1) stare svijećice
2) ulje oko svijećica (stare brtve na poklopcu ventila)
3) greška u bobinama
4) greška u kablovima
5) kriva faza motora
Mi smo planirali krenuti od najjeftinijeg, ali nas je pumpa vode izdala te smo krenuli od najskupljeg i tako napravili veliki servisi zamjenu brtva poklopca ventila pa je to riješili problem.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

explode16

Kada sam prvi put primjetio CE (cca 110000 km) zamjenio odmah svjecice (bile bosch stavio nove NGK). Na 90000 km zamjenio brtvu poklopca ventila jer je popustila. Na 100000 km zamjenio remenje (majstor radio u sluzbenom fiat servisu). Ak su kablovi logicno bi mi bilo da ce se dogadjat cesce a ne samo kada duze vozim ma visim okretajima. Jel moguce nekako provjeriti bobinu ili krivu fazu? Da li je vezano za miris goriva?

Hvala na odgovoru

Mike20

Probaj očistiti klapnu.
Inače poznato je da ona hoće i krepati.
Miris nesagorjelog goriva na leru znači da ne sagorijeva dobro, tj da ga ima previše
Na visokim okretajima ti fali goriva.

Može biti i obrnuto, da neki od injektora pušta previše goriva, pa ECU pokušava to smanjiti, pa na ostalim injektorima koji dobro rade, dodatno smanji gorivo i imaš siromašnu smjeru radi koje mogu i pregoriti ventili, klipovi itd.
Meni vuće na injektore

explode16

Klapnu probam ocistit.
Kako provjeriti da li injektori rade dobro? Ima li neki standardni test?

topolino

Pocupas ih vani sa railom. Stavi ispod svakog bocicu i zaverglaj. Na onom na kojem ostane kapljica ili curi je zastopan. Drugi test (precizniji) jest da ih skines komplet, stavis na ispitni stol i provjeris koliko koji daje goriva u zadanom vremenu. Neznam da li benzinci mogu vidjeti po injektoru vrijeme otvaranja i korekciju po injektoru na diagnostici. Onda bis odmah znao koji je defektan, ali po missfire 3-4 cil. rekao bih da je problem u injektoru 1 ili 2.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Mike20

Tak je. Mislim da misfire ne mora biti do struje, knock senzor ne registrira (dovoljnu) exploziju u cilindru pa prema tome izbaci grešku

explode16

Upute od Topoline prelaze moje mogucnosti rastavljanja auta. Probam pronac nekog majstora koji zna/moze/zeli testirati injektore. Mislio sam da se nekako moze zakljucit preko dijagnostike (STFT ili LTFT).

Multijet

Najprije provjeri bobine,kablove i svjećice a onda sistem ubrizgavanja i fazu motora.
Odi kod nekoga ko ima fes ili mes, univerzalna dijagnostika je li la
0989739290

Mike20

Može preko STFT, ako je jako u minusu, onda šprica previše goriva. Ako je u jako plusu, premalo.
Lampica se pali kad vrijednosti odu van parametara koje ECU može korigirati

topolino

STFT mu moze reci je li do injektora ili struje. Za ostalo samo skidanje injektora igra ulogu.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

explode16

Uspio pronac ELM koji radi na FIATU, nasao krekirani multiecuscan 1.7, nemam noviji. I napravio neka mjerenja. Nema STFT i LTFT ponudjeno, nego integrator lambda sonde, neznam dal je to isto. ECU nije davao nikakve greske (error code). Sva mjerenja koja sam napravio prikazana na grafovima ispod (pdf dokumenti). Ako netko moze nesto mi savjetovat na temelju njih, ili rec sto bi jos mogao izmjeriti, bio bih zahvalan.

Mjerenje 1
https://drive.google.com/open?id=1umjRU_W7geVNaIBSq2Ce1_C8opUzQDJk
Mjerenje 2
https://drive.google.com/open?id=1FkKWqCkSR5WY4WoqX_UExwDi2IRAA-S1

Ako netko mozda ima malo noviji krekirani multiecuscan bio bih zahvalan na linku

g3ar

<3JTD

explode16

Zahvaljujem na MES uputama.

Sto se tice ocitanih grafova. Lambda1 integrator je STFT, nije mi jasno zasto je on kod mene oko 100%, a trebao bi biti oko +/-5%? Da li je od ove vrijedosti potrebno oduzet 100%? TakoÄ'er, za smjesu stalno mijenja da je Lean ili Rich, da li ove vrijednosti trebaju biti takve?

Mike20

Sonda prije katalizatora više "šeta" od ove poslije, i to je normalno