Akumulatori

Autor 147, 07 Rujan 2019, 11:21:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

the-rider

Ah je zadnje sta gledam kod akumulatora  :smile:
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

forsage

#106
pa AH će duže izdržat a takvi od 76 Ah su jači i u startu i u izdržljivosti ..osobno sam vidio u odnosu na bosch precijenjenu i preskupu seriju s...jednostavno bosch makar je i bosch ne izdrži i ne dura 63 Ah ono što može i najlošiji 74, 75 il 76 dakle Ah je jedna od jako bitnih stavki...moja je preporuka svima da stave čim jači u kučište koje mogu a novi S4 od boscha sa dodatnom garancijom sveukupno 3 god se pokazao lošijim od no name 76 Ah...otprilike očeš jači auto ne prtljaj sa mapama i chipovima nego uzmi jednostavno jači auto i to je to..sve drugo je kratkotrajno.Mislim po tvojoj logici ti si stavi i 43 Ah pa nam svima javi kak je to.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Mike20

Ako nemaš start/stop sustav, bitnija je startna struja uz kapacitet.
Jer akumulator ti tad samo treba kod pokretanja auta, poslije više ne

forsage

start stop sustav traži akumulatore posebno namijenjene za vozila koja imaju taj (glup) sustav.Startna struja se pak posebice zimi prije iscrpi iako je možda veća na ponekom akumulatoru 55, 60 Ah nego slabija startna na 75 Ah kapaciteta.Dakle kapacitet je jako bitan al ko hoće samo neka stavi i 30 Ah jer je jeftino.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Dotz27

Yup, za diesele startna struja uz ah, benzincima je puno lakse pokrenut motor, osnova fizike. Je izdatak kao i nove gume vecini ali lakse se dise kad znas da ce te aku služit par godina i gume dobrih 5god...Ali ne razmišljamo svi isto..Meni je sad aku super 75ampera,prosla zima ako ga nisam palio 1 dan kapacitet mrtav, ne pali, a voltaza uredna.. Tak da ove godine mora novi isto..

Memphis

Citat: Mike20  u 29 Srpanj 2023, 09:27:13Ako nemaš start/stop sustav, bitnija je startna struja uz kapacitet.
Jer akumulator ti tad samo treba kod pokretanja auta, poslije više ne
Možda nekad bilo ... danas je sve puno elektronike i kapacitet je najbitnija stavka. To su auti a ne traktori tak da startna snaga je manje bitna a i nema neke velike razlike u akumulatorima. Svi su tu negdje.

Zdravko

Dali je moguće da nesmijem staviti prejaki akomulator (Ah)?

topolino

Mozes staviti samo pre veliki (dimenzija) Podrazumijeva se da je napon 12V
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

forsage

Citat: Zdravko  u 01 Kolovoz 2023, 01:53:58Dali je moguće da nesmijem staviti prejaki akomulator (Ah)?

ne možeš prejaki jer alternator i elektronika uzimaju kolko im treba,jedino problem može nastat ak staviš preslabi onda možeš očekivat probleme sa elektronikom i otkazivanje pojedinih sustava. Da staviš i 110 Ah neće se niš dogodit al po mom iskustvu ja kako sam već naveo stavim uvijek jači tj na 1.9 dizel barem 76 Ah pa imam rezerveiako bi na zdravom i novom od 55 Ah radio i palio al ja eto volim imat tu rezervu kapaciteta jer se ništa ne može dogoditi.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Tom

Kako u večini slučajeva vozim dizel, gledam da po dimenziji kučišta unutra stane najjači akumulator po Ah.
Nikad do sad nisam imao problema, a i u današnje vrijeme auti imaju sve više elektronike...
Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...

Zdravko

meni kad malo auto stoji , vergla malo duže. Kada se vozim autoputem 200km nakon toa pali od šuba pa pretpostavljam da je akumlator pri kraju. Istina i prijašnji vlasnik mi je rekao da zamjenim akomulator ali eto, vijeme leti a ja sve mislim poslje sljedeće plaće, pa sljedeće, pa kad sjedne regres, pa uzet cu od božićnice a stalno nšto u životu iskrsne pa nikako zamijeniti. Srećom imam HAK, pa će se šlepati ako stane.

Može li se oštetiti nešto ako se vozi sa akomulatorom kojemu je oslabljen kapacitet?

Dotz27

Nekim autima tipa 147ica krene blinkat km sat ko mutav i razne greske prijavljivat, ocito ovisi od auta do auta.. U pravilu se nema sta desit, osim sto se vise opterećuje u svakoj logici alternator i anlaser. Ispravite me ako griješim

Tom

Neće se niš dogoditi, naši auti još toliko nisu osjetljivi na takve stvari.
Ovi od 2015, 2016 > ćim mu malo padne napon na akumulator, odmah pali razno razne greške, ne rade sustavi, prvo crkne servo volan, onda start/stop itd....
Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...

Memphis

Citat: Tom  u 28 Kolovoz 2023, 21:00:24Neće se niš dogoditi, naši auti još toliko nisu osjetljivi na takve stvari.
Ovi od 2015, 2016 > ćim mu malo padne napon na akumulator, odmah pali razno razne greške, ne rade sustavi, prvo crkne servo volan, onda start/stop itd....
Da ti ispričam jedno iskustvo vezano za to. Prije oh-ho-ho godina išao susjed na hrelić kupit auto i išao ja sa njime. Kupi tipa 1.4 ili 1.6 ne sjećam se sad koji. I auto sve 5 motor ok super sve. I krenemo mi doma, išli smo autoputom i tak stanemo na pola puta na kavu i veli on ne možeš vjerovat auto troši ko blesav, kazaljka goriva na očigled pada. Je da smo se mi malo življe vozili ali ništa ni blizu tome da bi auto toliko trošio. I ništa došli mi doma i on nakon nekoliko dana odveze auto u servis, oni tam mijenjali čuda ovo ono, nisu imali pojma sve naplatili auto i dalje troši ko blesav. A cijelo vrijeme ti je na autu onako skroz malo tinjala lampica od akumulatora, alternator nije očito punio kak bi trebao. Inače ovak auto je palio normalno nije se akumulator praznio i sl. il da bi pokazivao znakove slabosti. I još mi njima u servisu rekli daj to riješite sa alternatorom, bez obzira čovjek hoće si to riješit. Vele oni ma nema to veze kao to tinja zbog lošeg spoja ili tak nešto. Od servisa na kraju naravno ništa, on se još sa njima tamo svađao da mu vrate pare jer su mijenjali dijelove bez veze a ništa nisu napravili. I na kraju svega velim ja njemu daj to odvezi električaru da to riješi daj alternator. Iako ni nama to nije imalo smisla da zbog toga toliko troši nego eto čisto tako da reparira alternator. Od kad je reparirao alternator potrošnja auta se vratila u normalu ... auto nikad više nije tako abnormalno trošio, eto toliko o tome ...

Tom

To je ok.
Ništa ne znači novi jaki akumulator ako ti ga altenator ne puni kako treba
Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...