Fiat Tipo 2017 - problem s akumulatorom

Autor Winamp_zg, 07 Siječanj 2020, 12:48:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Tooutman

Jel si otpojio onaj svoj ureÄ'aj za praćenje tak da je u tzv tvorničkom stanju?
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Winamp_zg

Citat: Tooutman  u 10 Siječanj 2020, 12:51:36
Jel si otpojio onaj svoj ureÄ'aj za praćenje tak da je u tzv tvorničkom stanju?

da, kad sam ga odnio na punjenje ugasio sam praćenje, od onda je ugašeno.
isti ureÄ'aj koriste tisuće vozila u Hrvatskoj i provjereno ne utječe na stanje akumulatora, ureÄ'aj ima podeÅ¡eno da se kada se ugasi kontakt ode u stanje "spavanja", svakih sat vremena se "probudi" i poÅ¡alje kordinatu na server.

Tooutman

Sve mi je jasno, ali od nekud treba počet a ionak ako ćeÅ¡ ići u ovlaÅ¡teni da ti odrede Å¡to ti to prazni akumulator će ti prvo gledati aftermarket ureÄ'aje. Pa da ne gubiÅ¡ vrijeme na to, a s druge strane tko zna možda je baÅ¡ on imao neku tvorničku greÅ¡ku. Dok ti auto radi koliko vidim dobivaÅ¡ dobre voltaže od alternatora tako da bi i on trebao biti ispavan. Sad jedino da joÅ¡ probaÅ¡ Ampermetrom kako ti Mike sugerirao i da vidiÅ¡ koliko to struje pije.

BaÅ¡ ove zime dok malo zateglo početkom 12 mjeseca se mi starom radio izblesirao i počeo svjetlit.   Ja bio trenutno u zg i rekao mu da pričeka do drugog dana navečer da se vratim. Ali već drugi dan je pojeo struju akumulatora. A ono radio se uredno ugasio, ali je svjetlilo pozadinsko osvjetlenje od svakog gumba, ekrana i eto problema. BaÅ¡ radi toga ga izbacili pred 10+ godina, i ono ja pred 2 godine probao radio i sve radi, ubacio u auto i tak je radio bez problema 2 godine. Kao da mu zima smeta pa se počinje blesirat, makar mi nije jasno kak je proÅ¡lu odradio ok,a mislim da je bila jača od ove, barem do sad. Očito neka tvornička greÅ¡ka radia i to tvorničkog.
Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Mike20

Obični olovni akumulator treba imati napon 12.5-12.6V kad je pun i ispravan

Winamp_zg

Citat: Mike20  u 10 Siječanj 2020, 14:52:35
Obični olovni akumulator treba imati napon 12.5-12.6V kad je pun i ispravan

Svaki put kada ugasim auto padne na 12V, a u Berenu tvrde da je ispravan.

Izmjerio sam potrošnju sada, odmah nakon skidanja kleme je 0,03 i onda nakon pol min ak ne i manje padne na 0,02.
Spojio sam minus na minus klemu koja je bila odspojena a plus na aku.

gandi

Ako je akumulator ostecen, mogu ga puniti do ljeta i nece nista postici.
A isto tako, kod ispitivanja se ne mjeri samo napon, nego i kapacitet i struja koju moze isporuciti.

20-30 mA je nikakva potrosnja za ugasen auto.

Poslano sa mog SM-A750FN koristeći Tapatalk

--->>>    click here      <<<---

Mike20

Tako je. Da ganc novi aku isprazniš do 10v, više nikad neće imati puni kapacitet, barem 20-30% manje. Pitanje je koliko puta se skroz u salonu ispraznio dok je stajao.

Ivek Zapresic

Neznam zakaj je problem kod svi Talijana struja, kad auto koji izaÄ'e iz tvornice na skladiÅ¡te viÅ¡e ne pali nakon par dana, alfe i fiati i Ä'ipovi, svi imaju isti probem.Dok npr drugi auti koje stoje na skladiÅ¡u i do godinu dana sjedneÅ¡ u upaliÅ¡ ga, evo ja danas 10 Alfi Stelvia, 10 Giulietti i 10 Guliji palil na buster, a auti su novi, znači novi auti koji su na skaldiÅ¡tu max 3mj ne pale. A proÅ¡li tjedan se napalil Tipa i Talenta da neznam broj. Ali to su naÅ¡i Talijani.

Poslano sa mog F8331 koristeći Tapatalk


Mike20

Očito samo noviji, ja nikad nisam imao strujnih problema sa starijim autima.
A možda je i do samih akumulatora.

Jučer baš testirao staru Toplu akumulator (star 5+ godina), stajao je u autu koji nije vožen točno 6 mjeseci, stoji vani na suncu, kiši, snijegu.
Napon 12.25V. spojio ga malo na smart punjač, došao do 12.6 i drži.

dudo1

probaj ga ostavit bez - kleme prek noci pa bus videl jel drzi napon

Mike20

Drži. Ak je u 6 mjeseci pao za 0.3-0.4V, i na ovim minusima bio vani, mora biti dobar

gigabyte091

Ima viÅ¡e vrsta olovnih akumulatora, a ovi u autima su predviÄ'eni za kratkotrajne jake struje (paljenje auta) i tada ulogu napajanja sustava. Svako dublje pražnjenje uzrokuje Å¡tetu na akumulatoru i njegova sposobnost isporuke jake struje potrebne za paljenje auta.

Jako je bitno kako su skladištili akumulator u dućanu. Olovni akumulatori imaju tzv samopražnjenje i ako stoje dulje od 6 mjeseci (govorimo o nekakvim normalnim uvjetima, 20 do 25 stupnjeva u prostoru) potrebno ih je nadopuniti (tzv topping charge). U protivnom može doci do sulfacije na pločama i smanjenog kapaciteta i mogućnosti isporuke struje. Isto tako temperatura jako utječe na servisni život baterije. Ako su naprimjer stajale dulje u dućanu na visokoj temperaturi po ljeti ili niskoj po zimi isto može ubrzati proces samopražnjena i proces sulfacije ploča.

Uz to i kad dodaš vani minuse koji dodatno obori kapacitet baterije dobijemo tvoj problem... Ako ti alternator normalno puni problem je u akumulatoru... Ak on momentalno padne na 12V poslije gašenja, kada rade samo rasvjeta kabine i još nekaj sitno onda je on definitivno neispravan.

Na Bravu imam onaj FM transmitter, tj imao sam ga dok nisam proveo AUX i pri paljenju mi je pokazivao napon akumulatora, uvijek je bio nekih 12.6 do 12.7 i pri paljenju 14 do 14.1V ovisno o gasu i potrošačima. Punto isto tako, samo Punto je uvijek filao na 13.8V.

Ako želiš i imaš zamjenski akku, ovaj dopelaj meni, imam elektronički teret koji odmah izmjeri kapacitet baterije pa ga mozemo testirat.


Tooutman

Dobro velis. Oni se u biti i zovu starter akumulatori. To se baš sjetio da jen covijek htio kupiti takve akumulatore za svoj vilicar pa je reko da mu nakon 1 god otisli. Onda mu to prodavac objasnjavao da nije ni kupio dobre. Ali on uporno htio taj jer je naravno jeftiniji.

Poslano sa mog SM-A505FN koristeći Tapatalk

Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

gigabyte091

Tipični primjer je i na proštenjima oni koji peku kokice i to, pa lampe napajaju prek starter akumulatora haha, 4-5 ciklusa (Pun ciklus punjenje do 14.5 i praznjenje do 10.8V) i moreš ga hitit il prodat po kili.

Naravno ima i olovnih pa duboka pražnjenja, ali oni su naravno skuplji i vrijede neka druga pravila tipa nisu sretni da ih puniš sa kolko ide iz alternatora (po 100tinjak A), a i često ne mogu isporučiti tako jake struje za pokretanje auta (pogotovo dizela)

jtd165

Ako je marelli nista cudno, od 98 do danas tri nova fiata sa marelli baterijama, ni jedna nije izdrzala dulje od dvije i pol godine.