Lancia Delta III 1,6 - problem u vožnji

Autor M.K., 31 Listopad 2020, 17:19:05

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

M.K.

Pozdrav svima, trebam savjet/asistenciju oko problema kojega već evo tri puna tjedna vučem sa svojom Deltom.

Dakle, radi se o Lancia Delti III iz 2008. g, 1,6 MJTD sa 88 kw, prošla cca. 120.000 km, do sada u 4 godine otkako je u mene, apsolutno nikakvog kvara na njoj, uz redovno održavanje.

MeÄ'utim, posljednje vrijeme imam izrazito iritantan problem da u rasponu od 1.800 - 2.200 okretaja, prilikom ravnomjernog održavanja gasa i brzine auto nekako čudno zacukuje i ima prekide u radu. Sve se inteziviralo kako sam rekao prije tri tjedna, nakon Å¡to je dva dana odradio regenraciju po gradu, ujutro izveo auto na autocestu i odmah kada sam krenuo ubrzavati, u 2.brzini me bacio u safe mode (ugasio turbo) i upalio greÅ¡ku motora. Odmah sam siÅ¡ao sa AC i direktno otiÅ¡ao u mehaničara. Auto sam izgasio, izaÅ¡ao je iz safe moda, lampica je ostala. Mehaničar je očitao greÅ¡ku i javilo je (ne znam točno Å¡ifru) greÅ¡ku u lambdi i greÅ¡ku turbo pritiska. Resetirali smo, njegova je sugestija bila otići ga "raspuhati" i vidjeti hoće li se ponavljati, sumnjajući na začepljeni EGR (iako je tada pokazivao na kompu 34%)

Vozio sam taj cijeli vikend uz "samo" jedno zacukivanje, da bi se naravno isto ponovilo u ponedjeljak ujutro kada sam išao raditi, pa sam ponovno ga odveo mehaničaru, ukazujući da problem nije riješen. Naravno kada smo sjeli u auto skupa i vozili se više od pola sata, da niti jednom nije njemu zaštucao ili bilo što slično, a isto mu se nije ponovilo ni sutra dan ujutro, kada ga je sam vozio.

Ponovno ga je spojio na kompjuter (iako lampica nije svijetlila) i ustanovio je da problem stvara lambda sonda. Istu smo promijenili, meÄ'utim problem je ostao, pa je zadnje ostalo to, da nije problem u samoj sondi, nego nekakvim prekidima napona. Do danas nije meÅ¡tar uspio otkriti Å¡to mu je?

Imate li savjet odakle početi, na što se skoncentrirati, što pogledati? Znam da može biti svašta, ali iz nekog vašeg isksutva?

I ako ne uspijem kod svog masjtora otkriti kvar, imate li koga u Splitu i okolici za preporučiti da pogleda auto?
Nikako ne bih išao u Autocommerce, kod njih sam se naslušao svakakvih loših iskustava.

Eh da, još jedna bitna možda stvar; izuzev tih prekida na oko 2.000 okretaja, apsolutno nikakvih drugih problema u smislu rada motora nema. Savršeno mirno radi u leru, ubrzava bez ikakvih problema u svim brzinama podjednako, uzbrdo i nizbrdo, ne dimi...



Boxer

Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...