Problem Punto Mk1

Autor eLaCiD, 21 Svibanj 2023, 20:45:12

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

eLaCiD

Dakle već duže vrijeme Punto gubi antifrz-vodu iz rashladnog sistema. Ne mogu pronaći uzrok.
cca 0,5 lt vode na jedno 700 km vožnje. Crijeva su u redu, nigdje ne pušta niti na mali kiler u kabini.
Neka ideja  ?
098  38 77 11
elacid@net.hr

the-rider

Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

topolino

Je brtva glave. Mozes poskidati svjecice i na jednoj ili vise njih ce biti kao bjeli talog od antifriza ili hrda.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

eLaCiD

#3
To sam i sumnjao samo ne nabija kompresiju u kiler i ulje u karteru kod promjene je bilo ok noramlni izgled za ulje nakon 10 Tkm.mora da je "premalo" pregorilo  :smile:  Samo me čudilo da izgubi pol lite vode za 10-12 sati rada na cesti-
098  38 77 11
elacid@net.hr

Memphis

Pogledaj oko voden pumpe jel ima tragova antifriza. Može biti vodena ili ona gumica na metalnom crijevu kaj ide na vodenu pumpu.

topolino

Moze biti. Onda bi se trebao osjetiti miris antifriza. Moze isto i na hladnjaku izmedu lamela. Treba prvo sve pregledati temeljito
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Dotz27

Meni je curilo  po podu, neprimjetno, mokar tepih stalno, maglilo stalno, zastopan unutarnji kiler/probio pa curilo po malo, baci oko na to isto..

eLaCiD

Problem se nastavlja.. U vožnji temperatura normalna. Sad kad je ovih dana bilo vruće , kad stojim na semaforu ili u koloni temperatura se diže tako  da se upali ventilator kilera no ne uspijeva spustititi temperaturu. Vode u kileru ima dovoljno.vaser pumpa je nova, kiler također.. cca godinu dana. Kao da nema protok vode kroz pumpu i kiler. Kad krenem, nakon par minuta temperatura se spusti na normalu. Brine me to kad stojim temperatura se kostantno diže iako ventilator čitavo vrijeme radi. Jel to može biti od brtve glave iako u kileru ne nebija pritisak niti malo. Te simptome ima već godinu dana, od prošlog ljeta.
098  38 77 11
elacid@net.hr

Dotz27

Ovo mi zvuci kao termostat u zatvorenom stanju...?

eLaCiD

Citat: Dotz27  u 29 Lipanj 2023, 13:38:23Ovo mi zvuci kao termostat u zatvorenom stanju...?

I meni je bilo na prvu, termostat promijenjen u zadnjih pol godine već dva puta . Situacija ista. Čak sam vozio i bez termostatua (izvadio ga potpuno) temperatura nešto bolja ali i dalje se diže iznad normale kod toplijeg vremena .
098  38 77 11
elacid@net.hr

Dotz27

A da nije onda sam senzor neispravan? Ili cukica? Iako za takav slučaj nisam nikad cuo talijani su ludi definitivno sa elektronikom, jesi spajao na dijagnostiku auto da vidis jel stvarno ta temp?

topolino

Isti situaciju sam imao na golfu mk1 1.3. Mjerio kompresiju, hladnjak stavio od 1.6D (veci), mjenjao pumpu, satove, nekoliko senzora, nakraju sam vozio bez termostata dokle nije stao. Nakraju je ispalo da je dospio antifriz u stublinu i slomio blok prema cilindru.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

FranZ

#12
Dok auto radi u leru, otvori čep od hladnjaka i gledaj vodu dal je skroz mirna (osim malih vibracija normalnih jer auto ipak malo trese dok radi) ili se jače mreška i ima li mjehurića. Nemoj da je jako vruć kad to radiš da te ne pošprica s vrelom vodom kad otvaraš čep.
Dihtung često ode između cilindra i kanala za hlađenje i prvo propušta malo pa se s vremenom problem pojačava.
Trik je na vrijeme skužit. Ako dulje ignoriraš, s vremenom pulsevi tlaka probiju mali kiler u kabini a za to promijenit treba armatura van.
Drugi test je dok auto radi otvori čep od posude kilera da izgubi tlak. Vrati čep nazad i pusti nek malo radi (npr pol minute). Odvrni čep opet i ako se čuje glasan psst onda nabija pritisak u hlađenje. Još jedan simptom je povećana razlika razine vode kad je hladan i vruć. Kad je sve ispravno nema velike razlike.

Naravno, možda to uopće nije problem al probaj pa vidi kakva je situacija.

I još jedna stvar, tvornički kiler koji većinom bude na 55 i 60ks autima (43cm jezgra) je po meni premali, ovisni su o ventilatoru i stalno ga pale čim malo stojiš na mjestu. Može proć i funkcionira al na knap. Ako budeš ikad mjenjal kiler nabavi 577 ili 632mm dugu verziju, njih obično imaju modeli s klimom.

topolino

Za hladnjak sa modela koji je imao klimu mora imati i njegov branik (duplo je veci otvor za protok zraka)
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

FranZ

istina, ali nije obavezno. Probao sam razne kombinacije i nema bitne razlike među tim branicima u držanju temperature, valjda se uvijek nađe nešto propuha i kroz malu rupu.
Ali bolje izgleda sa širokom rešetkom  :grin: