savjet dali je ovo normalno

Autor robert_zd, 13 Veljača 2024, 12:19:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

robert_zd

Auto vozi većinom žena, 2007 Grande punto 1.4 8V 160t km
Na autu je u zadnjih mjesec dana zamijenjeno komplet kvačilo, cilindar iza papučice, onaj cilindar na samom mjenjaču. Ovo je bilo i prije zamjene al me eto nije bilo briga, sad kad sam zamijenio neke stvari sam očekivao da ovo više neće raditi.

Znači kad u bilo kojoj brzini u vožnji naglo pustim gas osjetim taj trzaj. Normalno da ima neki, veći u nižoj brzini, manji u višoj brzini.  Ako gas puštam polako onda nema trzaja. Što auto nebi treba relativno glatko nastavit usporavati kad maknem naglo nogu s gasa? Odi je slučaj kad maknem nogu naglo kao da neko takne kočnicu na sekund.

Normalno nosače motora sam provjerio sve. Centralni je bio skroz defektan i desni jako loš, lijevi onako. Zamijenio sam sva tri nosača novima Febi. Auto i dalje radi te udare ali su sad puno manje izraženi. Amortizira ih nosač.

Zamijenio sam sve svjećice, filter zraka i očistio crijeva mala od zraka, skinuo trottle valve te ga očistio (bio je prljav skroz), očistio MAP senzor ( bio prljav) ali i dalje auto radi isto .

Na leru je auto skroz miran, nema variranja okretaja, gas prima instant (okretaji rastu i padaju normalno.) Znači ništa sumnjivo i čudno. Jedino u vožnji to naglo puštanje gasa uzrokuje trzaj veći nego mislim da je normalno.
Auto normalno šalta sve brzine, nema nikakvih vibracija prilikom kretanja , vožnje, kočenja, nema zvuka ležaja ili nečeg sličnog.
Gledao sam poluosovine ( križ) u šalicama nema lufta, a za nju u mjenjaču ne znam kako i s čim usporedit

Ima li tko što pametno za sugerirat.


topolino

Ovo me podsjeca na aute sa karburatorom prije 80'tih. Sigurno ti ide ubrzgavanje u trenutni fuel cut off kada naglo otpustis gas. To mozes vidjeti po trenutnoj potrosnji koja naglo padne na 0 ili crtice, a trebala bi onako kroz nekih 5/7 sec past na 0 sto bi omogucilo soft usporavanje. Probaj skinuti kleme preko noci da se ecu resetira.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

robert_zd

E to za cut off goriva mi je palo na pamet al nisam se sjetio da na board kompjuteru ima trenutna potrošnja pa tako testirat. Probam to danas u vožni.

A reci mi zašto cijelu noć ostavit zbog ecu reeta?
Pa što nije i 10 ak minuta dosta vremena?
Majstor je mijenjao kvačilo, znači odspajao akumulator zbog pristupa, i sigurno na par sati bez baterije.
Ja sam čistio trottle valve i MAP isto sigurno pola sata bez baterije.

topolino

Ima ekipe koja ne skine kleme kod radova i nekim autima treba vise vremena za reset. Predpostavljam da ti je elektronski gas?
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

robert_zd


topolino

Onda ti je najpametnije diagnostiku i prati parametre dokle motor radi. Na diagnostici mozes pratiti kako radi pedala gasa i vjerojatno motoric zaklopke.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Memphis


robert_zd

Citat: topolino  u 14 Veljača 2024, 14:07:43Onda ti je najpametnije diagnostiku i prati parametre dokle motor radi. Na diagnostici mozes pratiti kako radi pedala gasa i vjerojatno motoric zaklopke.

Danas vozio auto, čim pustim naglo gas potrošnja pada na 2litre u isti sekund.
Minimum je 2 litre, nikad ne pokazuje ispod toga. Plan je spojit na diagnostiku, frend ima multiecuscan ako bude radilo.

Memphis, jel misliš na ovaj dio mjenjača gdje ulaze poluosovine? ili dio gdje su sinhroni, zupčanici brzina idt? Vidio sam da se ovaj dio gdje su poluosovine može skinut i bez skidanja kompletnog mjenjača.

Memphis

Ovo je diferencijal, ako je mjenjač C514 onda se navodno može ... inače ne


robert_zd

E na taj sam dio i ja mislio Memphis. Gledao sam već negdi da se može na nekima taj dio skinuti.
Nego nekidan sam prilikom provjere poluosovina i čašica snimao video pa sam isjekao dio. Evo link na youtube.
Ova poluosovina je u zraku koju snimam, a druga je na podu. Auto je u 1 ili 2. brzini, i ovoliko lufta ima.
Mislim da lufta mora imati, ali kolko ne znam.

https://youtube.com/shorts/zSofPWPeWjA?feature=share

Memphis

Da mora uvijek imat malo lufta na kotačima ali tak ne možeš procijenit koliko ima na diferencijalu. Jel ti zuji u prvoj ili kojoj brzini?

https://www.youtube.com/watch?v=r0NsMzdFcZg

Boxer

Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

robert_zd

Nema zujanja u nikojoj brzini, što se tiče zvuka, vožnje, šaltanja bi rekao da je sve normalno s mjenjačem i diferencijalom. Ali eto to trzanje auta čim pustim gas me vuče da tražim uzrok.

Probao se frend spojiti na multiecuscan ali neuspješno. Na alfi 147 i 156 mu radi. Ali na grandeu neće.
Malo čačkati zbog čega neće.

Boxer

Ja sam imao sličan problem na Puntu od sestre, bio je zupčasti fulan za 1 zub a promjenili su pola auta prije nego smo utvrdili problem, na kraju sam ga sam riješio jednu subotu prijepodne i od onda nikakvih problema
Dijagnoza postavljena, lijek se još traži...

robert_zd

Citat: Boxer  u 22 Veljača 2024, 10:51:19Ja sam imao sličan problem na Puntu od sestre, bio je zupčasti fulan za 1 zub a promjenili su pola auta prije nego smo utvrdili problem, na kraju sam ga sam riješio jednu subotu prijepodne i od onda nikakvih problema

Jel moguće da 1 zub pravi tako probleme na autu, što nema tolerancija a da radi isto normalno?
Na koji način provjerit jel uzubljen ispravno. Zupčasti se mijenjao čim sam uzeo auto (sad ima 5god) i moguće da je od tad krivo.