Bravo/a & Marea - motor 1.8 16V

Autor mikeg20, 20 Listopad 2007, 08:57:13

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mikeg20

PoÅ¡to je 1.8 motor u ovim modelima dosta rijedak, skoro rjeÄ'i od 2.0 20v, a o 1.4, 1.6 i 1.9 dizelima se puno viÅ¡e zna nego o ovom 1.8 motoru, odlučio sam podijelit s Vama sve Å¡to znam i Å¡to sam doznao o tom motoru.

MEHANIÄŒKI DIO

1.8 16v motor se pojavio u Bravu/Bravi/Marei negdje 1996. godine i nije imao nikakvi zajedničih crta sa starim 1.8 motorima iz Tipa/Tempre/Dedre čiji su motori bili specifični radi 2 zupčasta remena od koji je jedan pogonio suprotno rotirajuće osovine za uravnoteženje motora.
Motor 1.8 16V vuče porijeklo iz Alfa Romeo motora 1.8 TS (156...)  s kojim dijeli istu zapreminu, hod klipa i provrt cilindra, samo Å¡to je glava motora izvedena bez varijatora faze ventila i bez dvije svjećice po cilindru i upravljačka elektronika nije Boscheva nego Hitachi.

Zapremina: 1747ccm
Provrt cilindra/hod klipa: 82mm/82,7mm
Kompresijski omjer: 10,3:1
Snaga: 83kW/113KS kod 5800rpm
Zakretni moment: 154 Nm kod 4400rpm
Hidraulički podizači ventila

Senzori motora

Elektronske komponente motora

Dijagram snage i zakretnog momenta motora

Kao što se vidi motor razvija najveći zakretni moment na visokih 4400rpm, ali 80% zakretnog momenta ili oko 120Nm dostupno je već od 2000rpm, tako da u vožnji se motor čini dosta elastičnim, što dijelom je i zasluga skoro "kvadratnog" presjeka radnog prostora cilindra (provrt je skoro jednak hodu klipa-česta konstrukcija kod japanskih Hondi).
Mehanički kvarova ovog motora su rijetki uz normalno održavanje, a poÅ¡to je taj motor u upotrebi nekih 12 godina, uspio sam naći primjerke sa prijeÄ'enih 250-300 000 km koji rade bez ikakvih problema.Tu i tamo se naÄ'e kvar istoÅ¡ene tj prolupale radilice čiji uzrok je koriÅ¡tenje nekvalitetnog ulja sa vožnjom pod punim opterećenjem ili vožnja sa visokim okretajima za vrijeme dok je motor hladan u zimskom periodu.

Položaj bobine na motoru

MAF senzor

Sustav usisa

Alternator na 1.8 zajednički sa ostalim motorima

Alaser zajednički sa drugim motorima

ELEKTRONIKA

Ono Å¡to je specifično za ovaj motor je HITACHI upravljačka elektronika motora. Ono Å¡to je prednost te elektonike je kvaliteta-kvalitetnija je od razvikanog Boscha, dok je mana tjuniranje tj. remap centralne jedinice koju je teÅ¡ko izvesti jer su rijetki adekvatni ureÄ'aji i programi.
TakoÄ'er specifično je da svaki cilindar motora ima svoju "bobinu" čime su smanjeni gubici koji nastaju sa klasičnim kabelima, razvodnicima paljenja itd.
Motor na dijelu usisa posjeduje i senzor za mjerenje mase usisanog zraka ili tzv. MAF senzor koji je zaslužan za preciznije mjerenje količine ubrizganog goriva u odnosu na usisani zrak. Time se dobiva kvalitetnija smjesa sagorijevanja i manja potrošnja goriva
Sama elektronika radi besprijekorno te je od kvarova jedino poznato pregorijevanje "bobina", a uzrok tome je njen sam smjeÅ¡taj. "Bobine" se nalaze učvršćene vijcima na pokloac ventila te pokrivene aluminijskim pokopcem čime je otežano njihovo hlaÄ'enje.
Od ostalih kvarova poznato je još rijetko otkazivanje senzora položaja bregastih osovina (paše sa Alfe) i pumpe goriva

RAZVOD REMENJA

Bregaste osovine su povezane sa radilicom sa jednostruko nazubljenim remenom koji prolazi preko jedne remenice-vodilice i jednog natezača.
Tvornički je predviÄ'ena zamjena svakih 120 000km ili 6 godina.
Zupčasti remen pogoni vodenu pumpu pa je kod promjene remen promijenit i vodenu pumpu.
Kanalni ili mikro-v remen je jedan koji prolazi preko jedne remenice-vodilice i jednog natezača.

Cijena promjene zupčastog i kanalnog remena sa vodenom pumpom i poslom kreće se oko 2600kn u ovlaštenom Fiat servisu

Sam motor ugraÄ'ivao se i u kasnije modele Punto mk2 i Stilo te u Lanciu s time da je ugraÄ'en elektro-hidraulički ureÄ'aj za promjenu faze otvaranja ili varijator s kojim je snaga motora porasla na 133 KS i zakretni moment na 162 Nm pri 3500rpm i Hitachijeva elektonika je zamijenjena Boschevim Motronic M.E.7. sustavom

UGRADNJA PLINA

Usisna grana ovog motora izvedena je iz dva dijela povezana gumenim prstenima. To je razlog zaÅ¡to na taj motor se najčešće ugraÄ'uje plinski sustav sa ubrizgivačima jer kod plinskog sustava sa tzv. flanÄ'om postoji opasnost od detonacije plina u grani, čime te gume pucaju, makar znam za par 1.8 motora na kojima je plin s flanÄ'om i rade besprijekorno. Najveći razlog ugradnje ubrizgavanja plina je MAF senzor, jer eksplozija u usisnoj grani bi uniÅ¡tila taj senzor.
Osobno sam dosad čuo za samo jednu eksploziju u usisnoj grani na sustavu plina s flanÄ'om, gdje je upravo stradao Maf senzor.

manowar

sto se tice kvarova na tom motoru meni je dva puta prolupala radilica i sad trazim motor u italiji ponovo
jel bi se dalo od npr alfe stavit radilica jer mi je ona stradala  :wall:

mikeg20

manowar

dali znas koga da ima radilicu jer imam 2 motora a nijednu radilicu
a investirao sam u bravo 10 k kuna u plin i par dana kasnije kres puce klipnjaca
unistila radilicu blok karter pa sam sad ocajan :embarassed: a auto je ful dobar sto se
tice limarije ovjesa unutrasnjosti ma ko beba, al s motorima nemam srece :tres:

daj ako negdje imas koga da provjeris dal pase i mozda znas nekog da prodaje radilicu
javi mi  bio bi jako :hello2: :care1: :drink: :car1:

croma

Trenutno vozim Stila 1.8 i moram rec da je taj motor cudoviste, pogotovo taj u stilu sa promjenjivim radom ventila. Tocno se osjeti kad proradi na oko 4k rpm.

mikeg20

Citat: manowar  u 20 Srpanj 2008, 20:00:19
dali znas koga da ima radilicu jer imam 2 motora a nijednu radilicu
a investirao sam u bravo 10 k kuna u plin i par dana kasnije kres puce klipnjaca
unistila radilicu blok karter pa sam sad ocajan :embarassed: a auto je ful dobar sto se
tice limarije ovjesa unutrasnjosti ma ko beba, al s motorima nemam srece :tres:

daj ako negdje imas koga da provjeris dal pase i mozda znas nekog da prodaje radilicu
javi mi  bio bi jako :hello2: :care1: :drink: :car1:
Bio je jedan 1.8 motor na prodaju tu na forumu, al mislim da je prodan. Vidi nekog tko ide u Italiju ili vidi na Alfistima-neznam trenutno za nikoga tko bi takvo Å¡to prodavao

manowar

nasao i kupio motor :bravo: i ugradzujem ga u ponedeljak :la:

mikeg20

Citat: manowar  u 26 Srpanj 2008, 20:20:49
nasao i kupio motor :bravo: i ugradzujem ga u ponedeljak :la:
Ak se smije znati gdje i koliko love?

manowar

platio 500e od lika iz dubrave a dolati mi jos jedan motor za oko 15 dana zlu netrebalo
ak ti treba dam ti broj tel od lika

mikeg20

GORAN ABARTH

Mana 1,8 je radilica ,nisam taj problem osjetio na fiatu al sam osjetio na alfi 156 1,8ts. to je veliki problem a kojega ne moci samo tak od oka otkriti,u to sam se sam uvjerio. kada sam kupovao alfu bio je samnom mehanicar i sve je izgledalo super.niost se ne cuje nist se ne vidi, jedino sta se moze vid ako je semering zakirnan onda je vjerojatnost da radilica ima luft. A jedini nacin na koji mozete provjerit dal radilica ima luft je da stisnete kuplung i drzite cca 1 min i tada ce ako je radilica u luftu izbaciti van semering i ulje.to su pocetne mus pojave a kasnije postoji mogučnost da se okranu leteci lageri i da pukne klipnjaca. to sam sve ja dozivio na svojoj koži.

mikeg20

Motori koji rade dobro-veli ne niÅ¡ dirati dok ne krepa neÅ¡to. Al poznato je da se znaju leteći okrenuti pa nebi bilo loÅ¡e na nekih 150 000 ih preventivno promijeniti-posebno na motorima za koje se to češće dogaÄ'alo.
Al rikavanje radilice ima SAMO jedan razlog-posebno na Alfi-visoki okretaju dok je motor hladan. To je smrt za radilicu. Kad upaliÅ¡ motor i radi dok doÄ'e do 90 stupnjeva-ulje joÅ¡ nije dostiglo ni blizu tu temp.
Ja osobno pazim po tome. Ne kreće uopće dok mi motor ne prebaci na plin=30 stupnjeva. Dok kazaljka temp ne doÄ'e na 90 stupnjeva, motor ne prelazi 3000 okretaja-onda joÅ¡ malo ga čuvam i tek onda gas.

zvrk

poÅ¡to znam da nema puno bravaća 1.8 u HR, a i mene zanima tuÄ'a iskustva sa tim motorom, evo mog doprinosa (iskustva).
Ponosni sam vlasnik tek 3 mjeseca, auto sam kupio u Rijeci i moram priznati da je jako očuvan tj. na autu nije niÅ¡ta mijenjano (osim kazića :mjuza:). Motor je odličan, ja sam mu samo zamijenio ulje i filter ulja i filter zraka. Ima jako dobar zvuk i jednostavno mami da ga stisneÅ¡ do kraja  :car1: i tada se "dobar" zvuk pretvara u "riku" motora koja ti navuče osmijeh na lice. Imam nekakve ideje i planove za proljeće, Å¡to se tiče interijera i karoserije i motora, te se nadam da će mi vaÅ¡a iskustva pomoći. Ima preÄ'enih 150 tkm. Radi veće stabilnosti stavio sam mu distancere na zadnje kotače i sad je k'o na tračnicama. Možda mi možete pomoći i savjetovati Å¡to bi sve trebao zamijeniti na njemu poÅ¡to mu  niÅ¡ta ne piÅ¡e u servisnoj knjižici. Pretpostavljam da bi prvo trebao zamijeniti zupčasti remen sa svime Å¡to ide uz njegovu zamjenu(navodno je mijenjan na 90tkm), stavio bih kompletno novi auspuh(jer je dotrajao), nove ljetne gume 195/50-15, i nove disk pločice.
Da li trebam još nešto mijenjat?
Primjetio sam da mijenjač nekad zna zapinjat kad prebacim u 3 brzinu ali samo u zavoju. Kad se mijenja ulje u getribi?
Auto je dosta tvrd, prokleo sam ležeće policajce  :wall: svaki put (a to je 100 put dnevno), pa ću se kasnije poigrat i sa ovjesom.
U početku sam mislio da je 113 KS malo za takav auto i da ću sigurno htjeti još barem 30-ak, ali za sada mi to uopće ne pada na pamet...auto ide dobro i sa ovih "bijednih" stotinjak i kusur :kenj: ..ića.
..pozz svima i nadam se dobrim savjetima.

igor_kravarusic

a gle.. nemaÅ¡ tu sad Å¡ta.. napravi kontrolu kočnica i pogledaj si financije za servis remenja (mene je komplet servis remenja izaÅ¡ao neÅ¡to viÅ¡e od 2000kn s 2 godine garancije).. i to bi trebalo dugooooo joÅ¡ voziti.. ovjes je takav kakav je, ipak je to staro djubre od auta a i plastike na fiatu su "jeftine" pa su u principu i glavni proizvoÄ'ač ružnih zvukova u vozilu preko graba..

sve u svemu izvrsno pogoÄ'en motor, hitachi elektronika.. ne znam da je itko imao nekih većih problema s 1.8

jedina mana je chip tuning kod njih baš zbog te fakin elektronike..

zvrk

thx, to sam i mislio...jer stvarno nemam kaj drugo radit na autu...mogu se samo igrati oko ureÄ'ivanja interijera...
nekako mi je auto baš legao kak sam ga i zamišljao...taman po mojoj mjeri...a što se tiče mehanike imam osjećaj da je motor napravljen da izdrži pola milje bez većih naprezanja...
do 3000rpm je trom,ali dovoljno za normalnu vožnju po gradu uz potrošnju od oko 9-10 lit. Ali njegovo područje je od 3000 do 6000 rpm, tada pokaže pravo lice, snage ima dovoljno za sve što poželiš, u 3 i 4 brzini vuče ko lud.
stvarno uživam i preporučio bi ga svakom ako želi kupiti bravo da si uzme 1.8 16v motor, ako ga uopće ima još negdje na prodaju :bravo:
upravo zato sam i odlučio i uložiti u njega jer sam siguran da će me dobro služiti još najmanje 150tkm.
želio bi se učlaniti u klub i doći na pokoji susret... :resp