HHO sistem ili vožnja na vodu

Autor FileFixer, 18 Veljača 2008, 10:26:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

kresozg

ima firma koja se zove trgomar (potražite na netu) koja se bavi time. zvao sam ih prije nekoliko dana u vezi kompletnog seta za motore kubikaže veće od 1900ccm (jer imaju 2 seta, za manje od 1.9 i viÅ¡e), da bi mi čovjek rekao: "a znate Å¡to, ipak nemamo dobre rezultate s motorima od 2000ccm na dalje, ali radimo na novom ureÄ'aju s kojim ćemo možda neÅ¡to uspjet smanjit potroÅ¡nju...". sve mi je to bilo smijeÅ¡no jer na stranicama garantiraju uÅ¡tedu cca 30%, al dobro, valjda će smislit neÅ¡to i za veće motore jednog dana :)

sale88

di si kupio elektrode i kolko para su te izašle??

dsinep

Citat: FileFixer  u 29 Ožujak 2011, 22:02:52
HHO je obični plin HIDROGEN (praskavac) koji sigurno izgara i ima veču energetsku vrijednost nego benzin i plin. Problem je kako ga distribuirati u motor jer su danaÅ¡nji motori zajedno sa elektronikom koja je u vozilo ugraÄ'ena koncipirana upravo da bi koristila isključivo BENZIN.
Elektronika nije "open source" i nije otvorenog tipa, nego zatvorenog.
Ja vjerujem da onaj tko ima MS može vrlo jednostavno ugraditi HHO generator u svoj auto koji ima full injection bez nekih crackanja i programiranja ECU-a.

Ispravak.
HHO plin-ne postoji tj. znanost kao takva ga ne poznaje
U biti to bi trebao biti nekakav plin, mješavina nemolekularnog vodika i kisika.
to NIJE plin praskavac, praskavac je mješavina elementarnog kisika i vodika tj. H2 i O2.

Preporučam svima koji se misle baviti time da jaaako paze, mješavina kisika i vodika je jako eksplozivna, pa ak ne znate što radite, nemojte se s time igrati.

Obavezno upotrebljavati bubble-re i nepovratne ventile jer u protivnom bi moglo doći do poprilične eksplozije-i to ne onak male ko kad na LPG-u pukne kučište filtera kod detonacije.

Naravno, pričam iz vlastitog iskustva

sale kmx

17ploca 200x200 od debljine0.8mm,kostale me 300kn.izrezane na mjeru,plus gumice i neke sitnarije oko 700kn,a kaj se tice eksplozije mislim da kod dizela nije problem

zvrk

@dsinep - vidim da se i ti kužiš u te stvari, pa slobodno napiši nešto iz vlastitog iskustva...

Jel imaÅ¡ to na autu? Ako da, na kojem? (ne vjerujem da imaÅ¡ na abarthu  ;D )

Koliko je to po tebi dobra stvar?

Dali se isplati to stavljati (pod uvjetom da je sve složeno po pravilima struke) u benzinski motor koji radi 90% gradske vožnje?


dsinep

Kužim se koliko mi je trebalo za to.

Nebi na Abarth niti majmanje sitnice van stock-a stavljao, on mi je najmilija jurilica, makar je najslabiji i najmanji od ostale ergele :)

Slagao sam na starom autu sa frgom,stvar radi samo što za veću količinu plina treba dodati neke kemije u vodu , više se plina proizvodi sa manjim razmakom ploča, ali onda raste i struja(20A+) što poprilično opterećuje alternator i čelija se zagrijava dosta.

Ja sam odustao jer jednostavno pomisao da imam po haubom smjesu kisika i vodika mi je bila katastrofa.

Zanimljivija mi je kućna kogeneracija, al pošto radim u inozemstvu, problem je vrijeme, mislim da ću naći nekog stručnjaka i platiti mu da moje zamisli ostvari

Dalje sam razmišljao o ćeliji koja bi imala zasebnu proizvodnju kisika i vodika koji bi odvojenim cijevima bili dovedeni do motora,bilo bi iudealno vodik na dizne dovesti, a kisik na usis al to već komplicira stvar.

Ak niš drugo, ta ćelija može biti odličan i jeftini autogeni aparat :)

zvrk

Uh...odlično...

Iako je to podosta zanimljiva stvar, pogotovo u ovo vrijeme dok cijena benzina divlja, još nije pravo vrijeme za masovnu uporabu. Ja još čekam da netko to posloži kako treba i realno dokaže svoju iskoristivost, uštedu i sigurnost, nešto poput LPG-a.

Vidjet ćemo koliko vremena će trebati da sve to dobije svoj smisao...

Ako imaÅ¡ vremena predstavi svoju pilu pod "Galerija Fiata", a pretpostavljam da je i ostala ergela zanimljiva (iako vjerojatno nisu talijani  ;D ).

Vidim da pišeš jako dobro, pa se radujem tvojim postovima i ubuduće.

Pozdrav  :good:

sale kmx

Pa ja mislm da opterecenje struje do 20a nije neki problem jer recimo kolko vam skida grijac zadnjeg stakla,ili recimo sad vam ne trebaju svjetla po danu i tu to prebacite u hho ima puno kombinacija,stvar je u tome da imate bolju ekspanziju.manje zacadenja,cisci ispuh itd,itd, ja sam zadovoljan na svom 1.9td,sad cu radit tati na 1.7d tamo ima mjesta ko u prici.koga zanima treba malo vise proguglat,od kemije vam ide jako mali postotak natrijevog hidroksida,ili kalijevog

dsinep

Citat: sale kmx  u 06 Travanj 2011, 23:04:24
Pa ja mislm da opterecenje struje do 20a nije neki problem jer recimo kolko vam skida grijac zadnjeg stakla,ili recimo sad vam ne trebaju svjetla po danu i tu to prebacite u hho ima puno kombinacija,stvar je u tome da imate bolju ekspanziju.manje zacadenja,cisci ispuh itd,itd, ja sam zadovoljan na svom 1.9td,sad cu radit tati na 1.7d tamo ima mjesta ko u prici.koga zanima treba malo vise proguglat,od kemije vam ide jako mali postotak natrijevog hidroksida,ili kalijevog

Uzmimo alternator od 60-tak Ah kod manjih, starijih auta.
Stavi HHO generator od 20A, upali svjetla(po noći to moraš jel) koja vuku 10A (2x55W, pad napona itd), pa se upali ventilator hladnjaka 10-15A, struja motora vuće par A, ak imaš el. pumpu goriva, još 10-15A itd-i evo te za neke osnovne potrošače na 100% opterećenosti alternatora.

@zvrk

Gle niti sam tu da se netko divi mojim autima (reći će da se pres...vam) niti da se ja divim tuÄ'im plastikama po autu i pur pjeni u autu.

Ono čemu se divim je znanje i inteligencija.
Radim i zaraÄ'ujem pa si mogu priuÅ¡titi neke stvari.
Da, ostali nisu talijani :)

Opet ponavljam svima koji se misle baviti s tim vodik-kisik generatorima da jako paze, jer kad grune, DOBRO grune.

Osim toga, na motorima sa MPI nije dovoljno zaštekati samo šlauf na usis, ne dobivaš ništa s time, centrala motora i dalje šprica istu količinu goriva-TU se mnogi zeznu pa nema uštede.

Treba malo podesiti parametre, neki ECU-i će reagirati na promjenu sastava ispuha (više kisika) itd itd

zvrk

ÄŒisto sumnjam da bi netko to pomislio o tebi, ali ako tako kažeÅ¡....Å¡teta.  :(

Baš sam se veselio da ću vidjeti prvog Punto Abartha u temi, da malo pobliže vidimo kakav je to auto, jer takvih "poslastica" nećemo puno vidjeti ovdje.

Čak, mislim da samo Stilo Abarth je predstavljen od Abartha, nema ni 500-tke ni GP-a, a pogotovo ništa od starijih modela Fiata Abartha...

Nema veze, bit će prilike.... :good:

Sorry ljudi na OT-u, a što se tiče HHO-a, ponavljam, ukoliko netko dokaže jednostavnom metodom da postoje uštede veće od 30%, ja mu skidam kapu i predbilježujem se za ugradnju, iako već imam LPG.

Svejedno, pohvalno je da postoje i ovakve prerade za smanjenje potrošnje goriva.

Malo mi je čudno da uz današnja tehnološka dostignuća još nije moguće napraviti baterije malih dimenzija, velikih kapaciteta, ili direktan utrošak proizvedene energije bez potrebe velikog skladištenja, ali sad opet blebećem o nečemu što nema veze s ovom temom...

Neznam, koji mi je danas  ;D  Bit će da me sunce opalilo...

FileFixer

Zvrak varaš se za baterije. :nod: Njihove patente imaju isti oni koji imaju i naftu, tako da... :)

                          E=mC^2 +/-3dB

dsinep

Citat: FileFixer  u 11 Travanj 2011, 01:41:10
Zvrak varaš se za baterije. :nod: Njihove patente imaju isti oni koji imaju i naftu, tako da... :)
Točno. Informacije se doziraju, znamo koliko nam se dopusti.
Npr, par desetaka godina se zna za "izračenu energiju" koja bi omogućila malen, dugotrajan i pouzdan izvor struje, ali to je nedopustivo

zvrk

Dali je energija stvorena okretanjem svih 4 kotača u vožnji, kočenjem 4 kotača, dovoljna za napajanje automobila? Tj. za njegovo kretanje i potrošače?

Mene zapravo muči zašto je potrebno veliko skladištenje pretvorene mah.energije u elek.energiju da bi se to iskoristilo za vožnju...

Å to se ne bi mogla ta energija direktno pretvarati u rad?

Luka V.

Citat: zvrk  u 13 Travanj 2011, 09:36:52
Dali je energija stvorena okretanjem svih 4 kotača u vožnji, kočenjem 4 kotača, dovoljna za napajanje automobila? Tj. za njegovo kretanje i potrošače?

Ne. Kao prvo, uvjek imaš gubitke u pretvorbi energije. A drugo, večina ostalih potrošaća samo crpi energiju (npr, svjetla, radio, ventilacija / klima...)

Korištenjem elektromotora kao generatora pri regenerativnom kočenju mogao bi akumulirati 30-ak % kinetičke energije vozila, bilo u mehanički ili kemijski spremnik (zamašnjak ili bateriju).

dsinep

Tako je.
Gubici su na trenju guma po podlozi,svih pokretnih dijelova, otporu zraka itd.
Ova naÅ¡a fizika koja nam odreÄ'uje svakodnevicu kaže da je ulaz energije jednak izlazu, da se energija ne može ni iz čega proizvesti niti u niÅ¡ta pretvoriti, samo prelaziti iz jednog oblika u drugi, npr. potencijalna u kinetičku itd.

No osobno mislim da je to nepotrebno "operećenje" kad smo okruženi raznim oblicima energije.

Tesla je to znao, vjerojatno se čuli za onaj auto s električnim motorom koji je vozio danima, stotine km, a nije ga punio ničim, jedino je koristio neki kofer i antenu-mislim da se tu radilo o "izračenoj" energiji.

Sve koje zanimaju takve stvari ima jedna dobra knjiga za pod OBAVEZNO: Znanstvenik, luÄ'ak, lopov,  i njihova žarulja

http://www.teledisk.hr/index.php/detalji/18