HHO sistem ili vožnja na vodu

Autor FileFixer, 18 Veljača 2008, 10:26:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

Ducato

EGT  ili Exhaust gas temperature .. nazalost nisam pronasao nacin koji nebi bio invazivan na ispusnu cijev. Da pojasnim ekipi koja filozofira.
Potrebno je mjeriti temperaturu ispusnih plinova kod bilo kojeg zahvata koji se tice goriva. Bilo bi super imati mjerni sensor koji bi se samo priheftao selnom jer ako nekom idem ugradjivat hho onda nema smisla svaki put nekom busiti granu ili neki drugi dio auspuha.. mogu posuditi laserski pistolj za IC mjerenje ali nije mi to to jer bih htio vidjeti za vrijeme voznje.

FileFixer

@Luka V.:
Mislim da smo se krivo razumjeli i zato nema smisla dalje komplicirati stvari. :ok:

@Ducato:
Moje mišljenje je da se temperatura u ispušnoj grani neče povečati ili smanjiti ovisno o gorivu koje koristiš, u ovom slučaju HHO ili benzin. I da postoji razlika, tebi treba nekakav precizni senzor kojim ćeš to točno moći odrediti, tj odrediti temperaturnu točku paljenja te smjese.

--------------------|---|--------------------
                    |   | ---- cjevćica u ispuÅ¡noj cijevi
                    |   |                   
     ------>         x         ------>     smjer ispuÅ¡nih plinova
                    |   |                     
                    |   |                     
--------------------|---|--------------------- ispušna cijev

Ja sam mislio na ovako nešto... Cijev poprijeko ispušne cijevi koju možeš ugraditi sa dvije strane prihvativši je šelnom . X je taj NTC senzor. Sad je jedino pitanje kako napraviti taj elektronički sklop koji će to mjeriti ili sklop koji će na osnovu podatka od te temperature nešto switchati.
Kako je Luka V rekao, i slažem se u potpunosti s njim da bi to trebalo staviti šta bliže ispušnom kolektoru. S obzirom da je ova izvedba koju sam predložio jedino moguče ugraditi na jednu cijev, možda bi bilo najbolje staviti taj senzor gdje je Luka V rekao.

                          E=mC^2 +/-3dB

Luka V.

Opet ne kužim čemu forsiraš sa NTC-om, cijevčicama u ispušnoj cijevi i popratnim sklopovljem, kad:
a) komplicirano je
b) postoji puno jednostavnije rješenje - čitaj ponovno par postova iznad, a evo ti i popratna skica:



Al na kraju i tvoja ideja i moje rješenje padaju u vodu zato jer čovjek ne želi bušiti niti jedan dio auspuha.

FileFixer

Forsiram NTC jer je jeftiniji i možeš ga kupiti doslovno u svakoj trgovini elektroničke opreme, a i za tvoj termocoupler je potrebna elektronika da bi dobio očitavanje temperature jer je termocoupler isto tako žica koja mijenja otpor ovisno o temperaturi.



http://circuitzoo.com/2010/05/25/electronics/simple-thermocouple-circuit-diagram-design

Ovo Å¡ta sam ja predložio kao dizaj je obična cijev koja se učvrsti na već postoječu ispuÅ¡nu cijev sa dvije Å¡elne i nije potrebno buÅ¡iti cijev auspuha. Potrebno je samo skratiti za onoliko koliko je dugačak ovaj dodatak da se natakne izmeÄ'u dva kraja ispuÅ¡ne cijevi. Može se napraviti unaprijed i 100 komada te ih naknadno ugraÄ'ivati na sva vozila.

Uostalom, ovo je tema o HHO, a ne o elektronici i nadam se da smo s ovim završili i ti i ja u ovoj temi jer filozofiranja ostavimo za drugu priliku i temu inaće ću morati početi brisati OT i postove. :ok:

                          E=mC^2 +/-3dB

Luka V.

Citat: FileFixer  u 16 Svibanj 2011, 17:28:18
Forsiram NTC jer je jeftiniji i možeš ga kupiti doslovno u svakoj trgovini elektroničke opreme, a i za tvoj termocoupler je potrebna elektronika da bi dobio očitavanje temperature jer je termocoupler isto tako žica koja mijenja otpor ovisno o temperaturi.

Opet pogreÅ¡no. Termopar nije nikakva žica, nego element napravljen od dva različita metalna dijela, spojena na jednom kraju. Zagrijavanjem tog spojenog kraja izmeÄ'u slobodnih krajeva stvara se razlika u potencijalu, tj napon kog možeÅ¡ izmjeriti voltmetrom.
NTC je u startu jeftiniji, ali ti ostaje za napraviti sklop s kojim će raditi. Ali to nije sve... Ostaje ti povezati izlaznu vrijednost iz tog sklopa ili direktno sa NTC-a sa temperaturom na koju je izložen.
Ali ni to nije sve... NTC ne mjeri preko 200 °C i jednostavno će izgoriti ako ga staviš u ispušnu granu. Još jedne usporedbe radi, termopar K tipa mjeri temperature više od 1 200 (tisuću i dvijesto) °C.
Eto, toliko od mene, sad tko je shvatio - shvatio je, tko nije nikad ni neće.

P.S.
Da, tema je HHO. Spomenuli smo teoretski kako funkcionira, spomenuto je kako ga napraviti, sad smo došli i na mjerenje temperature ispušnih plinova nastalih prilikom izgaranja HHO-a.

P.P.S.
I ja se nadam je gotovo s filozofiranjem.

FileFixer

:ok: A ja se nadam da će eventualno još netko iznijeti nekakvo moguče rješenje i poboljšanje za HHO.

                          E=mC^2 +/-3dB

ronnie

slazem se sa Luka V., ja sam imao multimetar kaj sam kupio za par maraka na placu u bosanskoj gradiški, ako netko zna, oni multimetri kaj imaju onu žutu gumu okolo.
nema veze, on je imao na sebi termopar kaj se samo ukopcao

Ducato

Danas ako mi posuda bude gotova (stakloplastika a posuda po mojim nacrtima) sve je u autu i poslikano... Meni je elektronika tipa FileFixera kvantna fizika, jedva sam ampermetar ukopcao :)

Preferiram samo suhe generatore pa je malo kompliciranije za složiti ali i učinkovitije od onih termosica ispod haube :)

security22zd

Aj neka neko malo na lajicni (kako bi rekli na seljacki) nacin objasni kako to sljaka....kako zavarati ecu da ubacuje manju kolicinu goriva?jer ko ubacuje istu kolicinu kako to ima svrhe?

autoservis-edo

nemozes zavarati ecu da ubacuje manje goriva.....mozes auto jedino chipirati tj ubaciti novu mapu koja ima korigirane sve parametre da bi se ubacivalo manje goriva........a kaj si onda dobio,recimo crkne ti HHO i onda imas auto od 80 umjesto 100 ks.....i opet plati nekom da ti vrati tvoju staru mapu nazad,

FileFixer

Nabaviš polovni ECU i nosiš ga sa sobom u gepeku. :)

                          E=mC^2 +/-3dB

Ducato

#101
Probao sam na LPG, nema uspare osim ako je uspara 20km vise sa rezervoarom, toliko o LPGu, ,  Kaj se tice dizela instalirao sam na wau wau T4 i liku smanjuje 2 litre manje. Jednostavno je iskoristivost goriva veća pa je manja noga na gasu za isti učinak..

HHO je aditiv a ne mapiranje..

Recimo kad sam samo na LPGu onako osjeti se plin na auspuhu.. sa HHO ga nema.. a na benzinu se stvaraju kapljice rose u leru na izlazu.... nemam kat tako da nema njegovog učinka. Uglavnom meni je ok.

Benzin malo smanjim dodavanjem 150-200 mV (crveni display) na lamdu.. Default je 470mV  ... Å¡to viÅ¡e milivolti to siromaÅ¡nija smjesa. Ako naglo okrenem na 400mV ona se ugasi i upali se chek engine lampica. Zato lagano samo. Volo komp to sam radi..

Nije dobro ni da je presiromašna ali malo mu pritegnem pipicu pa je šparniji za cca litru i pol

Generator vuče  15-22A ovisi kako se prelije tekucina u gneratoru ili jednostavno koliko je kineski ampermetar dobar..

Ovako je slozeno kod mene

U odbojniku


Kontrolna ploca sa EFIem (crveni display) Amper/Volt metar (plavi display) (mala tipkica dole desno u kutu instrumenta mjenja Amper ili Volt metar)


Smjestaj izvana


U motornom prostoru je spojen priključkom prije filtera. To inonako ovisi kakavu i gdje imate kutiju/gljivu

FileFixer

Koliko inaće troši goriva? Šta je sa MPI? Da li se to ikako riješiti?

                          E=mC^2 +/-3dB

Ducato

cca 9 litara BS95 grada, plina 10. Prosjek 9-9.5 plina kombinirano ... MPI radi kad radi benzin. Zato ga je lakse kontrolirati lamdom. LPG ima svoju mapu neovisnu o MPIu pa i nema neke ustede a i sam je u plinovitom stanju i izgara u potpunosti za razliku od benzina.



FileFixer

Znaći da je ušteda otprilike 20%. Naravno, voda je jeftinija od plina tako da ovih cca. 20% rapidno raste u odnosu na plin. :)

                          E=mC^2 +/-3dB