Fiat vijesti - općenito

Autor zzip, 19 Ožujak 2008, 10:40:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

javasluk

Citat: zvrk  u 27 Veljača 2012, 17:57:28
@elra - potpuno si u pravu...  :good:

autocommerce propada i u hr....recimo u Rijeci je zatvoren salon...

DoÅ¡la su neka druga vremena, i valjda treba proći par godina da stvari doÄ'u na svoje mjesto i da Fiat opet bude meÄ'u Top 5 prodanih....

Čekam totalno novi zaokret u dizajnu...pa me zanima smjer u kojem će se ići...

Evo u Osijeku ima trenutno dva zastupnika, to je uopće pitanje po kojem kriteriju se nekome dodjeljuje i oduzima "franšiza" za salon, prodajno mjesto, servis? kako to da se ne može nešto i ustaliti? da nema netko tko bi bio sinonim za FIAT-a (za fiatove servise).

Kad spominjem konkurenciju u vlastitom dvorištu onda prvenstveno mislim, gledano mnogo godina i desetljeća unatrag, kako se "špara" na fiatovim modelima, a potencijalne kupce "transferira" na Lancie i Alfe, e ali onda to više nije ta cijena, to je onda pomalo nešto drugo.
fiatov B segment, možda malo preskup, s tim da tereba računati i na to kako fiat ipak razvija modele za velika tržišta, pa ono što kod nas i sličnim zemljama kupuju bogatiji slojevi društva, to u bogatijem drštvu kupuju neki "jednostavniji" ljudi. MI to ipak gledamo pomalo iz hrvatskog kuta, pa su nam modeli preskupi. I onda potencijalni kupac neće kupiti FIAT-a već će se okrenuti korejcu, gdje ne znam ide ona priča: "za te novce to i to".
Sve navedeno ide i na D segment, pa zar bi VW-u padalo na pamet da zapusti passata jer "mora" forsirati npr. Audija :facepalm: Btw. kada je VW 1996.g. predstavio Octaviju, mnogi su mi govorili kako se "vw za...ao", desetljeće i pol ja pokazalo da i nije, barem ne s tim modelom, već su "polovili" kupce i jedne i druge. (sad što li će biti s SEAT-om, ????).

Čak mi se čini da i s motorima (pogonskim strojevima) izvode, s pravim novim motorima su stvarno preskupi, onda za "siromahe" da izigraju konkurenciju, nude okljaštrene verzije , to je potez koji bi bio za svu moguću pohvalu ako bi u ponudi ostali i oni drugi motori, a ne ili-ili !

zvrk

Evo recimo...trenutna cijena za Fiat Bravo 1.4 16v Tb 120ks sa opremom Aria košta 115 990kn.
A za samo 900kn više prije se mogao dobit 1.9 JTD 120ks sa opremom Aria.

MeÄ'utim sada je taj motor ali sa opremom My Life skuplji od benzinca 24,000kn!

Odnosno, puna cijena mu je sada 139,990 kn a za samo 10,000kn više se već nudi najjači model u ponudi, 2.0 JTD 165ks Sport.

Za usporedbu, Opel Astra GTC sa 1.4 NEL 120 KS košta 154.398 kn.
Dok isto najjači njihov dizelski model, 2.0 DTH 165 KS i ručnim mjenjačem sa 6 brzina košta 186.108 kn.

Hyundai i30 sa 1.6 16V  iThink benzincem i 126ks koÅ¡ta 109.581.

Kia Pro_ceed 1.4 benzinac sa 90ks košta od 86,850 kn do 95,600 kn (zavisno od paketa opreme), dok
Kia Pro_ceed 1.6 benzinac sa 125ks košta 97,100 kn dok isti motor u najskupljoj opremi "Sport Leather Vision" košta 132,100kn.
Kia Pro_ceed 1.6 CRDi (90,115ks) košta od 108,600 do 115,600 kn.

Da ne nabrajam dalje...znači, po cijeni se ne može bosti sa korejcima....dok su švabe osjetno skuplje....

Francuzi su po cijenama tu negdje...sa Fiatom....uglavnom im se cijene kreću u rangu od 110,000 do 155,000 kn za ovaj primjer vozila (znači benzinci i dizeli sa 120ks, te najjači dizel ili benzinac sa oko 150-160 ks)

Po cjenicima se vidi da je Fiat najškrtiji što se tiče samog popusta....svega 10,000kn....dok ostali daju od 15,000 pa sve do 25,000 kn.

Mislim kad pogledate da jedan Citroen C4 1.6 THP sa 156ks i Exclusive opremom košta 142,000 kn, a i specijalna edicija Medveščak počinje već sa 104,900kn za C4 .

Ford Focus je skup u odnosu na Bravo...cijene su od 135,000 do 170,000 kn.
Golf neću ni spominjati.

Tako da se iz svega ovoga vidi da je konkurencija talijanima Francuska vozila koja imaju sličnu cijenu u odnosu na opremu i motore, te korejska vozila koja su dosta jeftinija, ali nude slabije motore i nešto manju opremu i slabiji imidž, iako dizajnom i kvalitetom sve više napreduju i pariraju.

javasluk

Citat: zvrk  u 29 Veljača 2012, 21:31:54
Hyundai i30 sa 1.6 16V  iThink benzincem i 126ks koÅ¡ta 109.581.

Kia Pro_ceed 1.4 benzinac sa 90ks košta od 86,850 kn do 95,600 kn (zavisno od paketa opreme), dok
Kia Pro_ceed 1.6 benzinac sa 125ks košta 97,100 kn dok isti motor u najskupljoj opremi "Sport Leather Vision" košta 132,100kn.
Kia Pro_ceed 1.6 CRDi (90,115ks) košta od 108,600 do 115,600 kn.

Da ne nabrajam dalje...znači, po cijeni se ne može bosti sa korejcima....dok su švabe osjetno skuplje....

Francuzi su po cijenama tu negdje...sa Fiatom....uglavnom im se cijene kreću u rangu od 110,000 do 155,000 kn za ovaj primjer vozila (znači benzinci i dizeli sa 120ks, te najjači dizel ili benzinac sa oko 150-160 ks)

Po cjenicima se vidi da je Fiat najškrtiji što se tiče samog popusta....svega 10,000kn....dok ostali daju od 15,000 pa sve do 25,000 kn.

Mislim kad pogledate da jedan Citroen C4 1.6 THP sa 156ks i Exclusive opremom košta 142,000 kn, a i specijalna edicija Medveščak počinje već sa 104,900kn za C4 .

Tako da se iz svega ovoga vidi da je konkurencija talijanima Francuska vozila koja imaju sličnu cijenu u odnosu na opremu i motore, te korejska vozila koja su dosta jeftinija, ali nude slabije motore i nešto manju opremu i slabiji imidž, iako dizajnom i kvalitetom sve više napreduju i pariraju.

Da, tako nekako.
Ne znam kao se kreću pariteti tih vozila npr. u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, ili Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj.... ali kod nas je prevelika razlika izmeÄ'u korejaca, a oni su najjeftiniji u segmentu, i za Hrvatsku tj. kupce u Hrvatskoj je sasvim dovoljan razlog da odvuku kupce. A korejci imaju joÅ¡ i "masnu" garanciju, barem na pairu, ne znam kako to funkcionira u praksi, na papiru lijepo zvuči.

Servisi, osoblje i cijenu rezervnih dijelova sad ne bi, previše bi razvodnilo raspravu.

Inače Fiat ima strategiju da reklamira samo najnoviji model, dok ne izaÄ'e neki drugi novi model ovaj je stalno u reklamama, u biti reklamiraju se samo kroz najaktualniji model, dok ostali modeli su "na čekanju" tko je onda kriv Å¡to takav neki model ide slabija, pogotovo Å¡to ostali proizvodžači imaju drugačije koncipirane medijske prezentacije, ovdje previÅ¡e se odigrava u valovima i na hu-bu sistem. Eventualno ako postoji neki prigodničarski model, onda taj ide u reklame, ineče ne ako  ima neki noviji model!

zvrk

Jep. Imaju neku čudnu foru kako reklamirati....i prodavati. Pa im i zato tako ide.
U principu, nitko ne kuži Fiatove poteze u zadnje vrijeme, iako se ponekad čini da imaju smisla, ja se barem nadam, ali vidjet ćemo.
Recimo, u Hr nema Abartha...nema Punto Evo sa 135ks, nema Freemonta (za sada), nema modela sa plinom (ukoliko ih posebno ne naručiš), nema još nekoliko modela poput Fiorina...i sl.

Brošure su zbrkane, web stranica je u komi...update je katastrofalan, pa normalno da ne mogu očekivati neke prodajne rezultate u Hr kad doslovno tjeraju kupce od sebe.

javasluk

Citat: zvrk  u 29 Veljača 2012, 23:14:36
Jep. Imaju neku čudnu foru kako reklamirati....i prodavati. Pa im i zato tako ide.
U principu, nitko ne kuži Fiatove poteze u zadnje vrijeme, iako se ponekad čini da imaju smisla, ja se barem nadam, ali vidjet ćemo.
Recimo, u Hr nema Abartha...nema Punto Evo sa 135ks, nema Freemonta (za sada), nema modela sa plinom (ukoliko ih posebno ne naručiš), nema još nekoliko modela poput Fiorina...i sl.

Brošure su zbrkane, web stranica je u komi...update je katastrofalan, pa normalno da ne mogu očekivati neke prodajne rezultate u Hr kad doslovno tjeraju kupce od sebe.

A šta si oni misle da će ih kupci dolaziti moliti? (kao nekad u socijalizmu, kad se moralo obljetati ondašnje tzv. prodavače btw. u socijalizmu u vrijeme oskudica su bilo kakvi trgovci bili bogovi).

E sad tko je kriv za takvo stanje ili tko je više ili manje odgovoran, to je druga priča.

Imaju kao neku piramidu i kao da za svaku zemlju odaberu jedan model s jednim motorom i paketom opreme kao udarni i sve ostalo zanemaruju, nije ih briga ako taj takav udarni model koliko toliko ide. A koliko drugih kupaca ode kod drugih!?

javasluk

Koliko li ja samo znam primjera gdje su ljudi sredinom devedesetih kupovali nove Brave ili par godina kasnije Punto MKII, ali koji nisu religiozno nakačeni na FIAT-e, to sve "odlazi" u druge tabore!

Miha.

Malo sam usporeÄ'ivao i začudio se :tup zapravo punto evo bianco (osnovni model) u svojoj klasi nudi možda i najbolji omjer uloženo/dobiveno ;) Dok u Golf klasi Hyundai rula..

zvrk

Punto Evo Bianco je stvarno dobar autić...ima dosta dobre opreme i ima akcijsku cijenu..
Nije problem kod manjih autića....(osim 500-tke koja je skupa)...

javasluk

Citat: zvrk  u 01 Ožujak 2012, 09:59:24
Punto Evo Bianco je stvarno dobar autić...ima dosta dobre opreme i ima akcijsku cijenu..
Nije problem kod manjih autića....(osim 500-tke koja je skupa)...

Da, ali kod manjih je i potencijal tržišnog kolaća veći, je da, je on u postotoku na ostale klase bolji, ali nije dovoljno s obzirom na mogući potencijal.

javasluk

Zbog krize se ne može objektivno ocijeniti potez, ali ono Å¡to je Renault s Latitudom napravio je po meni s naÅ¡e strane kupca sjajan posao, za najjeftiniji model od 180.000KN (ne najnoviji podatak) nudi korejsku limuzinu pod uglednim brendom po pristupačnoj cijeni. Naravno bogatiji paketi zalaze do 300.000KN, ali ipak je to neuporedivo pristupačnije od Vel Satisa ili Safrana koji cjenovno nisu mogli parirati Sonati, Magentisu, Leganzi. Renault je napravio "globalni" automobil, kojim nastupa na većini kontinenata i za pretpostaviti je da će se troÅ¡kovi pokriti time, a ne kao FIAT koji je zainteresiran samo za dominaciju, sad ne viÅ¡e u svakoj drugoj , već u svakoj trećoj zemlji mediterana, možda su samo od mediteranskih u  Italiji  i Libiji baÅ¡ vodeći ili meÄ'u vodećima, ostalo su se strmoglavili, pa naravno da je onda proizvodnja modela tog segmenta preskupa, ali da smisle model koji bi prolazio na Å¡irim područjima za pretpostaviti je da bi troÅ¡kovi tada bili niži (ne tvrdim da sam u pravu, možda nisam, ovo je skoro pa razina nagaÄ'anja, tako da....).

zeus

Da se malo bolje promoviraju ne bi im Å¡kodilo. Ne pamtim kad sam vidio neku reklamu na telki za fiat.

A ovi drugi stalno nešto.

Ona za twingom i sa bojama da možeÅ¡ dizajnirat vlastit twingo na netu je baÅ¡ Å¡pica :D DoÄ'e mi da ga kupim :D

Citroen stalno nešto, pug sad nešto manje ali čini mi se da je i njima pala prodaja...

Reklama im je nula.

Gemist Nino

zvrk

Puno smo o toj problematici pričali meÄ'usobno....ali i dalje nam nije jasno. Primjerice, nikako nam nije bilo jasno da glavni zastupnik ne vidi nikakav interes da se na neki način poveže sa najvećim fan klubom fiata u državi, kao da im taj dio ljudi koji voli fiat bez obzira na sve ne znači ama baÅ¡ niÅ¡ta.
Za jako malo uloženog novca u vidu sponzoriranja ili donacija koje im ulazi u odbitak....mogli su dobiti jednu zadovoljnu grupu ljudi od kojih će sigurno barem 1 kupiti auto i već će im se isplatiti ulaganje.
Mogli su napraviti neka izlaganja samo za nas, mogli su nam dati pokoji auto na test pa bi objavili test na portalu, mogli su napraviti punooooo toga za jako malo truda i novca, ali očigledno nemaju interes u tome, tj. ne žele nam prodati Fiate....

Zašto? To očigledno treba pitati njih....

Gemist Nino

Nemoj se brinut,nece ONI jos dugo,vidis da su na rubu propasti,doc ce drugi kojem cemo biti zanimljivi!!

zeus