Novi Bravo - iskustva korisnika

Autor tomislav10, 24 Rujan 2008, 09:42:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

mrbrownstone

Ukupno sam pogledao 5 Bravo-a. Od toga su 4 rage Å¡to zbog limarije Å¡to zbog nekih drugih stvari.  Najgore je Å¡to me, kao i u svemu u životu, ograničava novac. Naravno, da imam love, otiÅ¡ao bi ko čovjek kupio novi auto i to je to. Ovako moram gledat aute od 4000 - 5000e koji po mom miÅ¡ljenju ni toliko ne vrijede. A evo kako mi reče lik čijeg sam brava maloprije gledao. U njemačkoj si od nekoliko plaća kupiÅ¡ solidan auto. Zaključio sam da aute prodaju ljudi kojima se ne da viÅ¡e ulagati u taj auto. Kao Å¡to se ni meni ne da u moj. Dakle bio bi na istom osim Å¡to bi bio lakÅ¡i za 30 - 40 tisuća kuna. Jer auto koji je dobar se ne prodaje ili se prodaje prijateljima i rodbini. Ovaj Ford Focus sa eco boost motorom mi se čini super, ali dosta love. Ne znam da li se mogu protegnuti toliko. A super mi je auto. Samo mi nije nikako jasno kako izvuku 92kw na 1.0 motor?! Mjerač deblijne laka nemam, a namjeravam kupiti jeftini wifi OBDII skener, čisto da vidim da li pali kakve greÅ¡ke. Ne znam Å¡to je MES?! Mislim da mogu čuti ako neÅ¡to nije u redu s autom, ali nisam ekspert, daleko od toga pa ne znam kako se čuje zamaÅ¡njak. Znam da je iskusnijima "muka" kad netko ne zna ili je početnik na forumu (znam po sebi na forumima biciklizma pa kad postave pitanje o amortizerima i servisiranju hahah) ali eto, ne mogu biti svi za sve pa unaprijed molim za strpljenje. Ne mogu na internetu naći dijagram sliku Fiatovih motora, konkretno 1.9 i 1.6 pa da vidim gdje se Å¡to točno nalazi...konkretno DPF, Turbina, EGR... Ovog benzinca Å¡to je kolega poslao link na laniÅ¡tu sam jučer vidio na oglasniku i trebao bi se zaletiti i pogledati ga. Ok je cijena.
Ovaj mi se čini zanimljiv iako mi se ne ide do siska da bi saznao da je isto *** kao i ostali, a i slike su koma:
https://www.njuskalo.hr/auti/fiat-bravo-1.6-jtd-sport-izvrsno-stanje-garancija-nema-prijenosa-oglas-28305199

Od svih koje sam pogledao, ovaj mi se čini najbolji i tu mi je u susjedstvu:
https://www.njuskalo.hr/auti/fiat-bravo-1.6-jtd-105000km-navi-garancija-oglas-29776914

Svi prijedlozi dobrodošli. Svako mišljenje cijenim i rado ću saslušati savjet. Jer bi si zaista htio uzeti uredan auto koji će mene i obitelj služiti bar 5 - 7 godina.

dinko1981

Ja sam prije godinu i pol kupovao auto i nisam se zamarao sa zeljenim brendom vec samo sa nuznim kriterijima: kompakt/ ili ti golf klasa, benzinac kompatibilan sa plinom, i sa sto manje km za max 7000â,¬. I na kraju sam kupio Citroen C4 2011 1.4vti, sa 54t km za 6500â,¬. Nije neki ideal, pogotovo zbog snage ali je bio optimum za moj budzet i uvjete koristenja i period koliko ga mislim koristit.

dinko1981

Poanta je da se moze nac stariji benzinac sa jednostavnijom tehnologijom i malo km samo treba bit strpljiv i uporan.

Mike20

Istina. Atmo benzinac s plinom je puno jednostavniji i jeftiniji za održavanje od dizelaša. A i manje troši

Mairon

Meni bi bio problem Å¡to bravo 2  sa 1.4 motorom obično ima baznu opremu. Nema ni Esp, niti naslon za ruku, niti tempomat u večini slučajeva, bočne zračne jastuke niti zavjese. Ok u odnosu na punta mk2b nejdeÅ¡ unazad Å¡to se opreme tiče.

Ja sam sa Mk2a proÅ¡le godine otiÅ¡ao na rijetki Grande Punto 1.9 multijet 8v  5 vrata, sa 6 brzina i emotion opremom (tempomat, 6 zračnih, dvozonska klima, hill holder. To je nebo i zemlja usporedba ta dva auta. Ali gledaj, egr je OFF (iz razumljivih razloga) , dpf nema, mapiran je sa 120 na 160 ks. Zagrijava se vrlo sporo vožnjom po gradu upravo radi EGR off-a. Dosta ruta su mi kratke i ne zagrije se. Ne mogu se naviknuti na to. Mk2a se zagrijavao točno 3 puta brže.

Sukladno s tim potrošnja je muška, troši više od mk2a kojeg sam vozio u takvim uvjetima. No komocija vožnje 1.9 8v dizela još mapiranog u takvoj karoseriji u odnosu na atmosferske motore je velika.

Gledao sam i ja prije ovog bravo 2 modele, odustao sam preloÅ¡a ponuda uživo. Dosta krama se prodaje, preprodavači itd.  Nisam mogao naci idealan auto nikako. Po meni bi grande punto 1.4 16v 95 ks sa dobrom opremom bio ok, ali eto nije bilo u ponudi. Isto ne prelazim puno km.

mrbrownstone

Citat: Mairon  u 06 Siječanj 2020, 18:48:18
Gledao sam i ja prije ovog bravo 2 modele, odustao sam preloÅ¡a ponuda uživo. Dosta krama se prodaje, preprodavači itd.  Nisam mogao naci idealan auto nikako. Po meni bi grande punto 1.4 16v 95 ks sa dobrom opremom bio ok, ali eto nije bilo u ponudi. Isto ne prelazim puno km.

Da, ponuda je preloša. Em ih ima malo u oglasnicima, em su ovi koje sam gledao krama. Sutra možda odem još jednog pogledati. Razmišljao sam i o Grande Punto, ali mi se veličinom ne čini nešto puno veće. Iako bi bio ogroman pomak samo da imam iza vrata jer sam kičmu slomio stavljajući malog iza na sjedalicu. Dobar bi mi bio za po gradu, ali s obzirom da smo obitelj koja kad ide na put se ne zna pakirati lagano nisam siguran da bi nam GP bio dovoljan.

Mairon

Treba se strpiti, ja sam dosta dugo tražio. 1.4 tjet bravo su najrjeÄ'i modeli, 1.4 16v bi bio idealan ako naletiÅ¡ na dobrog, jednostavna mehanika, a ima i 6 brzina. Bude naletilo neÅ¡to. Od ostalih auta, ecoboost 1.0 fordove prve serije bi izbjegavao dovoljno je proguglat malo. Focus 2 Facelift 1.6 16v je siguran izbor, dobar komad auta za nekoga tko malo vozi. Ima i drugih marki modela za do 4-5k eur.

dinko1981

Miha.

g3ar

Kad već svi drobimo da dam i ja svojih 5cent :)

Bio sam u tvojoj situaciji. Jedini problem ovdje je ponuda. Iskreno, ako ti ne gori čekaj, keš imaš, pojaviti će se pravi. Gledaj njuskalo, index, plavi oglasnik, facebook marketplace. Moj savjet (iako ne postoji savršen auto) drži se jedne marke vozila, istraži, barem ćeš otprilike znati što kupuješ.

Ako već misliÅ¡ Å¡arati pripazi se benzinaca (iako su sad viÅ¡e manje svi VVTI, VCT) tehnologija nastala iz japanskog VTEC. Svi ti motori imaju varijabilne ventile koji znaju zezati s vremena na vrijeme a zatim i remenice znaju dobiti po tamburi jer u sebi imaju neki mehanički sustav (da sad ne lupam). Da ne ispadne da mlatim praznu slamu pogledaj na youtube (eto za primjer piÅ¡i renault dephaser ili renault variable solenoid, nije samo renault, ima ih ford i toyota i sve marke).  Kad sam gledao benzince u igri su bili su samo 1.4 16v fiat i 1.6 16v 100ks ford duratec motor jer naravno nemaju to s+anje od sustava.

Da ne ispadne da je fiat idealan ima i on svojih mušica.
ÄŒuvena m32 getriba
https://stillrunningstrong.com/car-maintenance/m32-gearbox-bearings/
i swirl flapovi
http://www.autolusso.co.uk/swirl-flap-delete.html

Poanta napisanog nije bila zastrašivanje, svi sve kvare, nema idealnog vozila, samo sam htio podijeliti nešto što sam sam naučio, pročitao dok sam tražio novi automobil. I još jednom, strpljenje je zakon, naravno ako si u mogućnosti čekati :)

<3JTD

mrbrownstone

Definitivno puno informacija za probaviti i sve me viÅ¡e strah kupovine novog polovnog vozila. Mislim da mi je svakako pametnije ići na jednostavniji motor poput tog 1.4 TJET-a, ali ih gotovo da ih nema. Nije mi žurba, naprotiv. Samo Å¡to sad nakon silnog gledanja i traženja ni sam nisam siguran Å¡to bih uzeo. Možda i Bravo nije najsretnija opcija. Renault Megane mi je dizajnerski  :brulj:  Imam osjećaj kao da prave te novije automobile da se Å¡to viÅ¡e toga ima za pokvariti :haha6: Vidim neki blokiraju taj EGR i DPF. U svakom slučaju i dalje primam savjete. Premda moram neke pojmove Å¡to navodite prvo deÅ¡ifrirati tj skužiti Å¡ta je to i gdje doÄ'e u motoru haha

g3ar

Pitaj slobodno sve što te zanima, u tome je poanta foruma. Nikako se nemoj zaletati s kupnjom čisto eto da što bi se reklo dotjeraš nova kola u dvorište. Nema potrebe za strahom. Pojavi se tu i tamo auto sa poznatom povijesti i normalnim vlasnikom.
<3JTD

Mike20

Evo jedan opremljen atmosferac

https://www.njuskalo.hr/auti/fiat-bravo-1.4-16v-oglas-29574150

Tempomat se jako lako ubaci.

Meni je Bravo bio fantastičan auto po svemu, posebno t-jet s plinom, Sport paket. Prodao sam ga samo iz jednog jedinog razloga, jer nema mjesta iza na klupi. Iza mene jedva dijete imalo mjesta.

Zato sam uzeo Lanciu, koja ima puno više mjesta, a da ne spominjem pomičnu zadnju klupu. Osim tog kod Lancie je više toga u serijskoj opremi nego kod Brava, moj je imao kao taj "najjači" Sport paket, a nema pola tog kao Lancia u drugoj razini opreme Oro.
(Stražnji podizači stakla, senzor kiše i svjetla, oba sjenila osvjetljena, Blue&me, samozatamnjujući retrovizor, hill holder itd)

g3ar

Da nemam svoj iÅ¡ao bih po ovaj Å¡to je mike linkao  :laughing-smiley-001:
<3JTD

gigabyte091

Evo da se i ja javim, uzeo u 10. mjesecu bravača, 1.6 multijet, i to fala bogu od privatne osobe, kupljen u HR, isto mi nije bilo svejedno, puno njuskalo prekupaca, pa je bio cak jedan lik iz siska, bijeli bravač, meni kaže da ga žena vozila, a braticu da mu ga je poklonila tetka iz austrije. Vise manje su svi redom imali 164 tkm... Na kraju samnom isel mehanicar, naravno dijagnostika i sve cijelog ga pregledao, imal je 196 tkm, provjerio sve da nije ukraden, da ima original km, covjek ga peljal u ovlasteni servis, imao papire i sve. Auto uscuvan tako da se da naci samo treba traziti. S covjekom se dog i spustio cijenu za sve kaj bi trebalo napravit (velki servis i kocnice). Neki sa foruma su pratili da sam nosio getribu na popravak pa se ispostavilo da je problem bio u nekom drugom lezaju, zamjenjeno.. Getriba je bila u redu. Kak se veli, da imam za novi auto kupio bi Tipa, a ovak ovaj ispunjava moje potrebe idealno.