Novi Bravo - iskustva korisnika

Autor tomislav10, 24 Rujan 2008, 09:42:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 6 Gosti pregledava ovu temu.

Puntigamer

Kad zahladi onda ces saznat. Uglavnom pronjuškaj po netu za nivoe napona u akumulatoru, pa ces otprilike znati na cemu si. Al pretpostavljam da ces doci na slucan podatak koji si naveo.
Možeš preventivno akumulator staviti na punjac.

natapkano tapatalkom na jednom


get

Ma napunjenost je 100%, ali stanje akumulatora je pokazalo 53%.

ÄŒovjek koji je mjerio rekao da je to sada pri kraju.

Pali auto normalno, ne kao nov na prvi zub, već na 2-3 zub.

Budem malo proštudirao.

Možda pred zimu zamijenim, ako izdrži do tada.

Ne znam, rekao bih da je to sad tu negdje. Jer autu će sada 6 godina.

pirec

Ja san svoj mjenjao nakon 3.g i to je samo najedanput krepao,ujutro upalio otišao na kavu i nakon pola sata vratim se u auto a kad ono sve podivljalo...
DA SAM NORMALAN POLUDIO BI!!!!!!

get

Hm, pa to i je bezveze Å¡to nema indikacije.

Jesi uzeo orig, ili prvi u dućanu?


pirec

DA SAM NORMALAN POLUDIO BI!!!!!!

Puntigamer

Evo kod mene još originalni akumulatorskoro će mu 6ta godina, prošlu zimu nije pokazivao nikakve znakove slabosti. Bravo se inače koristi za duže relacije a manje za po gradu. Clio je gradsko prometalo ;)

AntonioK

evo kod mene isto šesta godina (večinom) po gradu svitla upaljena i liti i zimi non stop
:good:

bubinho

meni je akumulator otisao proslo ljeto, dakle trajao je tocno 5 godina.. s time da nije davao nikakve znakove slabosti, jednostavno jedno jutro vise nije radio

marloz

Citat: Puntigamer  u 25 Lipanj 2014, 14:38:48
Evo kod mene još originalni akumulatorskoro će mu 6ta godina, prošlu zimu nije pokazivao nikakve znakove slabosti. Bravo se inače koristi za duže relacije a manje za po gradu. Clio je gradsko prometalo ;)

tako i moj ... sad je 4 i po godine i da kucnem radi ko sat ... isto za dulje relacije .. punto za grad

luka78

Pozdrav,

Pitao sam na jednom drugom forumu u vezi ulja za Fiat Bravo, pa mi je odgovorio "stalker" tj. lik koji koji uredjuje blog http://www.motornaulja.blogspot.com/. Mozda nije lose za procitati, pa mozda i prodiskutovati koju. U nastavku se nalazi prepiska:


Luka:

Pozdrav,

Sta preporucujete za Fiat Bravo 1.9 110kw MTJ bez DPF filtera? Vecina kaze Selenia WR, a po specifikaciji pise 5W-30. Pored Selenie, sta jos mogu uzeti u obzir, kako su se recimo Optima Eco ili Optima Eco Plus pokazali? Koji od ova dva ulja je za motor bez DPF filtera?

Hvala

----

expendable:

Poštovani g. Luka,
Sa ili bez DPF-a za Vaš motor se preporučuju 5W30 (i to) ACEA C2 ulja!
Kakva crna Selenia WR, ne sipajte to, bar prvih 400 hiljada km a posle kako hoćete. To je ulje za (mnogo) starije modele!
Može Selenia, može i WR ali uz P.E. (Selenia WR P.E.).
Ima dosta kvalitetnih ulja u ovoj kategoriji, kao Å¡to su Shell Helix Ultra Pro AP-L 5W-30 ili Total INEO ECS 5W-30.
Jedno od (naj)boljih rešenja je Mobil 1 ESP 5W-30 ili (čak) ESP 0W-30 (za prvih 100 hiljada km).
Navedena Optima ulja su O.K.
Dobro su se pokazala ali nisam po tom pitanju merodavan jer imam svega nekoliko (5-6) iskustava, što nije (baš) statistički značajno.
Ipak, po svemu, to bi morala da budu ulja visokog kvaliteta. Jedina mana, malo veća cena od realne.
Tu je drugi problem, jer su ovo ulja koja su ACEA C3, a ne C2. Nije da ne može (naročito za model bez DPF-a), ali nije idealno. Naročito ne bih preporučio prvih 100-tak hiljada km, i naročito ako se većina km napravi u gradu (ne samo Modričina ulja, nego uopšte ulja tih specifikacija).
ACEA C3 je dobar prelaz sa C2 nakon 100, 150 ili 200 hiljada km, kao "high HTHS" Å¡to dobro doÄ'e starijim motorima. Bolje nego preći na 5W-40.
Naravno u obzir dolaze i mnoga druga ulja sa ACEA C2 (koja ispunjavaju taj standard). Nemaju ih (baÅ¡) svi proizvoÄ'ači, FAM (zanimljivo) ima takvo ali neke veće kompanije pak nemaju ... stvar procene tržiÅ¡ta.
Pozdrav!

P.S.
Ako ste odlučili za ACEA C3, Eco je sasvim u redu, kao malo jeftinije i isplatljivije. Naravno, može i Eco Plus.
Ponavljam to je rezervna varijanta (Plan B).
Ulje menjajte na godinu dana (iako je dozvoljeno dve) ili makar 1,5 god. ili 20 hiljada km (pa Å¡ta prvo "iziÄ'e"). Dovoljeno je viÅ¡e ali u slučaju da prelazite 40, 50 ili 60 hiljada km ili da je veći deo (3/4) km napravljeno Van grada. U kombinovanim uslovima ili pretežno gradskim, bolje je sve to malo skratiti (ali nikako ispod 15000km, bacanje je para, i to, 15000km, samo ako se bližite "bijenalu" (dvogodiÅ¡njici) zamene ulja), kako sam već naveo.

----

Luka:

Najljepse se zahvaljujem na iscrpnom odgovoru. Pisuci pitanje, nisam napisao da se radi o motoru noji je vec presao oko 130.000 km. Dakle, vozilo nije novo, vec koristeno i kao takvo sam kupio. To sam previdio, ne znajuci da ce imati ulogu u pisanju vaseg odgovora. U svakom slucaju, iz Vaseg odgovora je vidljivo sta je preporuka, osim ako nemate sta dodati u vezi ove nove info, tj. da se ne radi o novom motoru.

Hvala

----

expendable:

Pošto je vozilo kupljeno prva zamena ulja (obavezno) ACEA C2 (ako ništa drugo imaćete reper u smislu potrošnje ulja i posredni uvid u stvarno stanje motora).
Posle toga (što će taman biti oko 150 hiljada km), možete nastaviti sa takvim uljima ili preći na C3 (uključujući i Modriču), mada je pravo vreme za to tek oko 200k km (ako je motor u stanju kakav treba da je motor sa 130k km (pravih) i (tek) 5-6 god. starosti).
Pozdrav!

huby

Pozdrav !  Bravo T-Jet ostao sam bez struje i vidio na akumulatoru na + da ima talog ,očistio i kad sam upalio svijetli mi check engine ??? to zbog toga il??? Hvala unaprijed!  8)

chrisRi

C2 je preporuka samo zbog marginalno bolje ekonomije. C3 ima ogranicen sulfatni pepeo na 0.8 kao i C2 ulje ali zato ima HTHS od minimum 3.5. Btw Stilo multijet iz 06g ima specificirano B4 ulje. Multijet u Stilu je isti kao i u Bravu.Ako nema DPF B4 je puno
pametniji izbor Za aute sa DPF C3 je obavezno.Za kraj ako netko misli da je c2 sa HTHS od max 2.9 dobro neka ga stavi.
.

get

Citat: huby  u 20 Srpanj 2014, 21:30:59
Pozdrav !  Bravo T-Jet ostao sam bez struje i vidio na akumulatoru na + da ima talog ,očistio i kad sam upalio svijetli mi check engine ??? to zbog toga il??? Hvala unaprijed!  8)

Koliko ti je star akumulator?

Jesi probao odvesti koji kilometar sa autom?

huby

Ok je akumulator ugasila se danas popodne lampica  :wiii:, talog je napravio problem na +... Neznam zasto se to stvara? Bas je bilo puno...
Comp biljezi svaki kvar pa ak je sve ok sam se resetira mislim...

robert_zd

Ekipa evo da podijelim malo iskustvo i vidim Å¡to vi mislite. Vozim 2.0 Mjet 165 konja business paket opreme. Danas sam vozio od poznanika 1.9 sport 150 konja,ali ima mjenjač od alfe na sebi. Moj je tiÅ¡i i udobniji a njegov je bučniji,malo tvrÄ'i (logično) i čini mi se puno startniji nego moj 2.0 , on je isto to primijetija i poÅ¡to je mehaničar kaže jedino da elektronika moga ne dozvoljava takav režim rada kao njegov sport. Å to mislite?