500 x 1.4 turbo 140 ks iskustva

Autor tupi kut, 21 Kolovoz 2024, 17:46:07

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

tupi kut

Pozz, zanima me kakav je ovo motor u 500x i koje su mu mane ako ih ima
miki ZD

Tom

MultiAir motor, turbo.
Ako se ne mijenja ulje kako treba i koje treba, mijenja filter na multiair sistemu odlazi taj multiair sistem (rijetko tko mijenja taj mali filter jer treba skidati poklopac ventila, nosač motora....)
Gore su elektroventili koji preko ulja otvaraju ventile, iliti hidraulički promjenjivo upravljanje ventilima, ima samo jednu bregastu. Osim toga zna odlaziti wastegate klapna na turbu.
Imao sam Bravo s takvim motorom na kratko, motor je živ, ide čisto ok
Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...
Nesposobni ima sposobnost da onesposobi sposobnog
Počeo sam dobivati disfunkciju motivacijskog sustava.... iliti po naški, postajem lijen

Tom

Krivo sam napisao, ne treba skinuti poklopac ventila, već poklopac zupčatog remena i nosač motora.
Probaj naći onaj 1.4 120, to je T-Jet i mislim da je tvornički imao ugrađen plin u tom modelu.
Taj motor nema problema, zna biti neka sitnica, podnosi plin bez problema, lijepo se vozi
Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...
Nesposobni ima sposobnost da onesposobi sposobnog
Počeo sam dobivati disfunkciju motivacijskog sustava.... iliti po naški, postajem lijen

Mike20

I zamnjena multiair sustava je 2000eu ako se ne varam.

Onaj 1.6 atmo koji je dolazio u 500x izbjegavaj.

Rijetki su t-jeti u 500x.

tupi kut

Koji motor  bi preporučili bolji da je išao u 500 x
miki ZD

Mike20

Svaki s stvarnim km, i poznatom cijelom poviješću održavanja.
Ako gledaš benzince, da 1.4, ako nađeš t-jet, idealno.
Dobar je i multiair, ako je redovito mijenjnao ulje al ne na svakih 30 000km, i ako ima malo km.

tupi kut

miki ZD

tupi kut

miki ZD

Mike20

Nemaš što misliti, ako ti se sviđa, to je to, auto od prvog vlasnika, kupljen tu, sva povijest održavanja se zna.

Mijenjaj ulje na 10-12 000km, i samo gas

tupi kut

Mike molim te samo još kakvi su ovi fiatovi benzinci 1.0
miki ZD

Mike20

Citat: tupi kut  u 27 Listopad 2024, 13:54:46Mike molim te samo još kakvi su ovi fiatovi benzinci 1.0

Trocilidrični  :haha7:

Ne znam, ni ne želim osobno znati  :laughing-smiley-001:

Tooutman

Barem su još FIRE motori... Iskreno imam više povjerenja nek u ove francuske 1.2 kojima se zupčasti mače u ulju.

Ja nemam predrasude prema trocilindrašina, baš naprotiv. Prvo se upoznao sa Suzukijevim od staraca 1.0 110 ks i mogu reći da za njih i za takvu veličinu auta (S-cross) ide jako dobro. Sam auto je i dosta lagan što mu ide na ruku budući da je lim tanak, ali je čisto u redu agilan za gradske, vangradske voznje. Onda žena kupila 1.0 od VW na Taigu i po meni jako lijepo ide, mirno radi. Moment mu je super za tu kubikazu i ona je kaj najbitnije zadovoljna.

Treba uzeti u obzir da su starci presli na suzukija sa brave 1.2 80 ks pa im to bio veliki korak više po pitanju snage i svega. Dok žena je prešla s 1.6 TDI 75 ks i mogu reći da je isto korak više.

Ti motori po meni nisu za autoceste, pa time ide potrošnja,  pa meni isto kaj smeta je 5 brzinski mjenjač. E sad kako će dugo to je pitanje ali oni kao primjer su korisnici koji sigurno ga neće vozit više od 200 tkm a za tolko moraju biti sposobni.

Iskreno, ako si imao neki takav ili sličan motor je super upgrade, ali ako dolazis s nekog 2.0 dizla, ili jakog beznzinca onda naravno da nije to nekaj.

Vozio sam neko vrijeme od šogora Leona FR koji je ima 180 ks tvornički ali je bio i čipan na nekih 200+ ks i mogu reći da nakon što sam se vratio na svoj Bravo sam mislio da mi je auto neispravan jer nikud nije išao :D

Kod tih "mlinaca" je najgore dok otvoriš haubu pa vidiš da smiješno izgledaju, a najgore je da nakon što je i tak mali motor ti ne možeš doprijeti do nečeg na jednostavan način.

500 x je imao jači 1.0 motor pa time i getribu od 6 brzina dok tipo ima nazalost samo 1.0 od 100 ks s 5 brzina.

Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Mike20

GSE i GME motori više nemaju veze s Fireima i ičim od prije, to su potpuno novo konstruirani motori.