Čišćenje i održavanje dizna

Autor ivand, 11 Svibanj 2011, 21:53:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ivand

Eto ako ko ima kakvih iskustava po ovom pitanju neka reče par riječi, nebi bilo loše da obnovimo gradivo.

Dakle, kada bi to bilo potrebno raditi, može li se riješiti aditivima kroz gorivo, koje ste aditive koristili i jesu li pomogli, kakvi su simptomi začepljenih dizni, može li dijagnostika u tome pomoći, kako se ponaša potrošnja u svemu tome, itd.

((Meni se čini kod moga auta (iako ima dobar minimum) da postoje neke sitne vibracije koje ukazuju na problem sa diznom (ili više njih). Ubacio sam za probu dvije tablete pa ću vidit hoće li to šta pomoć.
A takoÄ'er mi kroz 15-ak dana treba doći i dijagnostika pa ćemo i to istražit...))

kresozg

najbolje ti je otić kod mehaničara koji ima uzv kadicu. mislim  da je cijena oko 100kn po injektoru + demontaža/montaža

Max Abarth

ma...

ja sam lani na svome kad sam radio sve i svašta stavio i dizne na čišćenje...

koje ni nije trebalo čistiti jer su bile  na 5% odstupanja ;)

mislim da te sitne vibracije koje si primjetio nemaju veze sa diznama ...

samo mišljenje ;)

ivand

Citat: Max Abarth  u 12 Svibanj 2011, 00:25:06
ma...

ja sam lani na svome kad sam radio sve i svašta stavio i dizne na čišćenje...

koje ni nije trebalo čistiti jer su bile  na 5% odstupanja ;)

mislim da te sitne vibracije koje si primjetio nemaju veze sa diznama ...

samo mišljenje ;)
pretpostavljam da je tih 5% odstupanja vidljivo na dijagnostici ?

za početak sam probao tablete, vidiću ima li učinka, a ako ne bude onda ću provat sa Liqui Moly Injection Reinigerom. Iako neki savjetuju da se uliva isključivo OMV benzin...

daniels007

imaÅ¡ od stp-a injector neÅ¡to doÄ'e ti oko 120-130kn,tu se nekaj malo osjeti poboljÅ¡anje.
iako mislim da bez čiščenja niš.
a podrhtavanje ti može bit i do goriva il neke druge sitnice.

ivand

a na koliko se km inače trebaju čistit dizne (kao redovni servis)?

kresozg

ja sam negdje pročitao ako imaš pli u autu onda svakih godinu do dvije, a ako nemaš onda svakih 3-4

ivand

Bio sam i u Vuke (iz Klisa) za te dizne i rekao mi je na cca 80.000km... da do tada netreba niš dirati.

... Zaboravio sam reći da mi je kod izmjene bobine u servisu majstor pripomenuo da na examineru vidi neÅ¡to u vezi injektora, ali kako mi je tada fokus bio samo da auto proradi, nisam puno odvraćao pažnju  :trus

Baza je u tome Å¡to mi na tabli (konzoli) ne prijavljuje nikakav error tj, check je uvijek OK. Koliko je
to uopće mjerodavno ?

venom

Lipo ti diznu po diznu bar provjeri pa platiš čiščenje one koja je ''zaštopana''

Max Abarth

5% se ne osjeti na diagnostici

to je odstupanje meÄ'u injektorima i spada u normalu

ja sam to napravio na nekih 90000 km od čega je bilo 20 na plin ;)

u biti nije ih ni trebalo čistiti... al ono..kad sam sve radio napravio sam i to ;)

bilo kakav nepravilan rad injektora, maf senzora, lambda sonde odma pali lampicu na tabli ;)

a to ponajprije utjeće na rad motora...

mene zanima od kud ti saznanje da su "sitne vibracije" baš zbog dizne ?

ivand

Ne bih rekao da je to saznanje, već sumnja da je jedna od dizni zašporkana.
Prijatelj mi je mehaničar i on mi je jednom prigodom rekao da je tako i njemu slično "cukalo" te da je
to vjerojatno dizna, i da to nije neki problem.
A već sam rekao da mi je i kod izmjene bobine nešto serviser u autocom. rekao vezano za injektor.
Sad, da li je u trenutku dok je bobina bila u k..cu to utjecalo na rad injektora pa je tako i pokazalo
na examineru - ne znam (nije ga spajao nakon izmjene bobine...).

Nekako gledam da sve bude cakum - pakum, a opet s druge strane volim znat na čemu sam.

Max Abarth

pa ako već gledaš da sve bude cakum pakum, a vjeruješ frendu mehaničaru,

očisti injektore ;)

ako vibracije nestanu otkloniti ćeÅ¡ sumnju i savjet mehaničara će biti dobar  :ok:

da raznorazne bočice i tablete mogu očistiti injektore putem goriva nebi postojale kadice koje su namjenjene za to ;)

ivand

Citat: Max Abarth  u 14 Svibanj 2011, 16:04:21
pa ako već gledaš da sve bude cakum pakum, a vjeruješ frendu mehaničaru,
očisti injektore ;)
ako vibracije nestanu otkloniti ćeÅ¡ sumnju i savjet mehaničara će biti dobar  :ok:
da raznorazne bočice i tablete mogu očistiti injektore putem goriva nebi postojale kadice koje su namjenjene za to ;)

...štrumpf je u tome što mi je upravo prijatelj-mehaničar sugerirao da probam baš sa tabletama, jer
je on sebi na taj način riješio problem.

Dakle, kao što rekoh, u planu mi je test prvo sa tabletama, pa sa tekućim aditivom, e ako to ne uspije
onda pravac čišćenje injektora.

ivand

a, evo još jednog razloga zašto sam posumnjao na dizne:
dakle kad se motor zagrije, u leru ne prima gas instantno, već sa zadrÅ¡kom, a ta zadrÅ¡ka zvuči kao da na tren skrne zrak (zvuči neÅ¡to kao "Å¡uuk"). TakoÄ'er je malo trom u ubrzavanju sa manjih Ä'iri, a na većim Ä'irima dobro vuče... (problem je Å¡ta se ja volim ćufkat polako)...
ako je kome ovo poznato nek se javi

Dedinjo

Ja sam recimo u svog punta jednom godisnje znao naliti tekuci aditiv u gorivo ( natoceno na tifonu ili omv-u) i skoknut kod bratica u Karlovac na kavu. Kad se ulije taj takozvani aditiv ne vrijedi ti se vozikat po gradu jer nema nekog ucinka nego ga moras natijerat na duzu relaciju i po gasu. Auto mi je imao 165 000 km i nikad nisam mjenjao diznu na njemu ( citaj ovo imao 165 000 kad sam se okrenuo s njim na krov :formula: ), a cijeli frgic sam poslje dao frendu koji ga jos uvijek vozi i nema problema s tim. Moze biti da je zbog tog aditiva toliko trajao a opet moze biti i *** sreca.... ko zna.