Fiat Punto MK2 2003. 1.2 - puno pitanja; ulje/svjetla/muzika/itd.

Autor aleeen, 06 Rujan 2012, 22:57:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 4 Gosti pregledava ovu temu.

cicili

ako trosi rub onda treba optiku napravit oko 150kn. ali to osjetis i na volanu, vuce u stranu ili pak na velikim brzinama zna bit jako osjetljiv na volanu cim ka malo maknes auto skrene vise nego sto treba i sl. u svakom slucaju nije s goreg napravit... moze bit samo bolje.

aleeen

vlatko11, ove zimske gume, koje su inace dayton dw500 prvi put su stavljene na punta i to prije jedno mjesec dana, kupljene su polovne, ali nove, znaci bile su na auto mjesec dana koji je stajao (stvarno nove novcate)  i dao sam 600 kn za njih, inace taj dayton je low budget bridgestone, nije vrh oprema naravno ali ok. vezano za zadnju recenicu, znam da se mogu mijenjati, ali ovo mi nekako djeluje, a mozda se i varam da se mozda ipak malo previse trose po vanjskim rubovima i to obje prednje... mogu i poslikati, stvarno nije bed... pa da usporedimo prednje i zadnje s time da su na kolima oko mjesec dana, samo.

cicili, ubacio si mi jednu zanimljivu stvar napamet sada, mislim da bi mogla biti od velike vaznosti, zna se desavati, u kruznom toku, kada je malo vlaznija cesta, kada izlazim na drugim izlazima, ne prvima, dakle kad jos VISE okrenem volan da se treska na volanu a i cijeli auto!  znaci osjecaj kao da klizi prednji kraj, odnosno da vibrira?!?! kao da ne drzi dobro cestu kada je vlazno, isto mi se desavalo i sa ljetnim gumama, znaci treskanje po,volanu i vibriranje cijelog vozila, te osjecaj 'sitnog ' proklizavanja?!?  povezano?

aleeen

i moram reci da sam mislio da je to zato sta je cesta vlazna a ja imam ljetne gume, ali ista stvar je sada i sa zimskima, mada je na ovima vidljivije trosenje!  druga stvar, uvijek bi mislio da auto proklizava tako malo jer ima dosta uske dimenzije gume, 155mm?

stipe

idi samo kod dobrog majstora (optika) i rijesen problem za 100 kn (bar je kod nas toliko...)

i idi sto prije, da ustedis i na gumama, da se ne izderu do kraja...

cicili

to bi se trebalo desavat i na mjestu kad smotas puni pa kreces... lako moguce da je do optike... odi kod maistora nekog dobrog on ce ti odmah znati rec sta je cim vidi tvoje gume.  meni je isto trosio vanjske rubove prosli punto i tipu nije bilo jasno kako vanjski obicno punto kao trosi unutarnje dok ga nije prikopcao pa je vidio je trap bio zatvoren malo. kad je to podesio drugi auto a ni prije toga nije vukao u stvarnu ni nista...

aleeen

odnijet cu ga svakako, hvala vam puno decki, vidim da po vasoj prici nije uopce komplicirano, nadam se da me nece zezat, tipa uzet pare a nista ne napravit i tako, ili samo jednostavno reci da se nista ne moze poduzeti itd... sta je to trap uopce?  zasto se zove optika to?  sts tocno radi mehanicara kada to radi?

imam i jos jedno pitanje, prije koji dan upalio grijace stakla, zadnjeg, znaci odmagljivace i kad vidim ono, jedna zica ne grije, ostane sve magla oko bas te zice koja je taman negdje na sredini?? kako se to pak dogodili?  sta mogu napraviti da provjerim?  prvo sam mislio da je vlazno nesto ili slicno pa malo prebriso samo krpom ali i dalje nije funkcionirao?

cicili

samo trebas bit svjestan da ti ni jedan maistor nece prihvatit radit optiku ako imas bilo kakvog lufta na trapu, jer to nema smisla..

Dalibor

žica od grijaca ti je negdje na tom djelu oštecena prekinuta pa neradi da se popraviti ima set za reparaciju
toga.
kad odvezeš na optiku ukoliko nešto nije uredu prvo to zamjeniš pa ti napravi optiku :)

aleeen

ma sta je to trap?  most ili?  :D postoji i prednji ili samo zadnji?  kakav luft i zasto se stvara luft?  kolika bi mogla biti cijena toga?

Dalibor

sama optika ti doÄ'e 100-150 kuna
luft ti se stvara sa vremenom zbog kvalitete izrade djelova, starosti, loših cesta...
ništa nije vjecno.
evo procitaj malo ovo pa ce ti biti neke stvari jasnije
http://www.opelclub.hr/forum/viewtopic.php?f=28&t=17037

aleeen

hvala na linku! pročitao jesam jednom samo, letimično jer sam imao samo mob, laptop mi je rasturen :D zanima me par stvari, baš mi se nešto mota po glavi - djelotvornost guma na cesti? šta želim time pitati? dakle, koliko su zaista te moje gume na cesti i koliko one zaista stvarno rade ono šta bi trebale na cesti?

Å¡ta to točno odreÄ'uje - koliko su gume svrsihodne i služe svrsi? upravo ono o čemu pričamo - dakle centriranju trapa ili? dakle, ako mi se troÅ¡e vanjski rubovi prednjih a i zadnjih guma, premda ne toliko, znači li to da ja imam možda svega 30-40-50% koristi od ovih mojih zimskih guma? dakle, svo ono "ostalo meso visi u zraku" ili se varam?

naravno da ne mogu doći kod automehaničara i pitat ga koliko su "ove moje gume uopće na cesti"? vama sam bolje opisao točnije šta me muči i zanima me kako se to provjerava - dali je to stvarno centriranje trapa ili se radi o pak nečemu drugome? dakle, slikovito - kako se "mjeri" djelotvornost guma pri vožnji na cesti i time da povećam svoju sigurnost i osjećaj sigurnosti? hvala ljudi!

drugo moje pitanje - koje su serijske gume kod ovog punta? dali je moguće da se rubovi troše jer su gume dosta uske (ili možda PREuske?), dakle kako sam par stranica iza napisao, ja imam 155/80/13, dali sam nesigurniji nešto na cesti od onog ko ima guma 165 ili 175? ako su serijale 155 zašto tako malo ljudi na svojim puntačima (koliko vidim na cesti) imaju barem 165 ili čak i 175? THANKS!

stipe

Å¡ira guma, bolje prijanjanje na cestu...

u originalu je 155 (uno je imao 135, koliko se sicam) a 165 imaju istu cijenu, pa zasto onda ne sire?
nisi ti nista nesigurniji, dok je god guma dobra i mekana bit ces siguran, to je najbitnije... a to da li je ona 155 ili 165 je totalno nebitno, premala razlika...

a nista ne visi u zraku, auto ima svoju tezinu, on te gume stisne do kraja, samo sto ako optika nije nastelana, onda  guma, dok se kotrlja, istovremeno i "dere" vanjsku ili unutarnju stranu...

kad nastelas optiku, auto opet sjeda na gume do kraja, samo sto gume idu ravno, u pravcu kretanja pa se i ne deru...

i moram priznati, previse razbijas glavu sitnicama :)

aleeen

hvala na postu, vratiti ćemo se još na tu temu :D

sada me muči jedna druga stvar, jučer sam se vratio iz rijeke, i sada malo oko auta, čišćenje i to, i primjetim da mi je na (novoj) zimskoj gumi, zadnjoj i to lijevoj, mala izbočina, odnosno balon na gumi!

nisam našao nikakve konkretne informacije, ali kako google kaže i forumi da se uglavnom preporuča mijenjanje te gume? u smislu da je taj balon/bubreg/sisa ili kako se to već uopće zove tempirana bomba koja pukne taman kad ne treba??? tek šta sam kupio ove zimske gume i sada su već u banani? naravno da nemam love za još 2 nove zimske gume?

stipe

idi i reklamiraj, ako ne da, malo se svadjaj

i zasto dvije? nove su, uzmi samo jednu ako bude tribalo...

aleeen

Citat: stipe  u 09 Prosinac 2012, 14:35:28
idi i reklamiraj, ako ne da, malo se svadjaj

i zasto dvije? nove su, uzmi samo jednu ako bude tribalo...

to su polovno kupljene gume i tu pizdarija nastaje, bile su na prošlom vozilu cca. jedan mjesec, dakle, ništa vožene (vidio sam svojim očima kada sam ih uzima, ni kamenčića i trunke prljavštine na njima, mesa je stvarno cca. 7-8mm, nisam pametan šta napraviti :) trenutno nisam u mogućnosti nijednu gumu kupiti novu, kamoli dvije koliko bi ih i trebao zamjeniti, nisam pameta, nešto sam čitao o posjeti vulkanizeru, pa kamionskoj "fleki"? još mi treba negdje na putu da mi guma pukne po ovom snijegu, pravo veselje...