Zvučnici za Brava II

Autor Sonic, 07 Studeni 2014, 09:13:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

topolino

Opet mora vanjsko pojacalo.
Meni osobno nije se svidio njihov zvuk cak ni Mille pro serija jer visokotonac je pre nisko odrezan (1.5khz) i kalote se ne odlikuju nekim dobrim zvukom ispod 10khz. Do 5khz svileni mogu ici ispod toga bez high tech i ogromne cijene ne racunaj na neki SQ. Potrazi na yubito dsk ili koji zvucnik da ti je interesantan stavi solidne slusalice i procjeni koliko ti odgovara zvuk. Nije idealno, ali najbolje sto mozes cuti. Vise je tesko naci demo stup kakvi su nekada bili u audio ducanima.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

topolino

#91
Jedan primjer komentara kupaca za hertz DSK
Woofer je ok visokotonac bas i ne.
https://www.crutchfield.com/S-gh9CwKUWtHr/p_301DSK1653/Reviews/Hertz-DSK-165-3.html
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

g3ar

sorry na spamanju teme ali mozda ce dobro doci :)

topolino, imas neki savjet onda za neki mid range

a) zvucnike bez pojacala
b) sa pojacalom
<3JTD

forsage

#93
ma trpaj čovječe naprijed alpine type g 17 cm a straga neki pioneer 13 cm coax...ali na tvorničkom radiju u bravu zvuk nečeš dobit ni približno pristojan.Ja sebi danas upravo montirao u stilo naprijed alpine type g 17 cm midwoofer a straga 17 cm pioneer ts-g 1710 coax...ali....što sam god našao doma armaflexa od 1 cm stavio na lim iza zvučnika komade i nemam tvornički radio nego kineski android 9 incha sa DSP -om (digital sound processor)sa ekvilajzerom koji ima jako širok spektar mogućnosti i ako znaš porihtat zvuk dobiješ jako pristojnu zvučnu sliku.Ja prezadovoljan bez pojačala kako radi...imam dubine, ima visine naprijed od serijskih visokotonaca i još sam malo to digo prema 18-20 khz a sad imam visine i straga jer sam stavio coax dvosistemce.Bas je dubok vokal kako treba bit il ko kako voli a visokotonac siječe kak i treba biti.Inače u bravo je moguće straga na policu stavit zvučnike i ja bi to napravio bez razmišljanja i to pioneer ts-e (excellence serija)2090 (to je trosistemac od 20 cm koji ždere ove nove puno razvikanije zvučnike koji su ionako novi preskupi...naprimjer made in japan rabljene se još uvijek može naći...to ima moćan bas toliko da ti woofer niti ne treba jer kreću već od 28-34 Hz a srednji i visoki ton su isto odlični....njih na pojačalo a ovo gore što sam napisao ide bez pojačala no ipak sinusne snage moraju biti bar 60 w a max snage straga 120-160 w min a naprijed 180-260w.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

topolino

#94
Uff. Ovo ce biti kobasica od posta 😂
Ja bi sebi napravio ovako:
Bez da mjenjam radio: Najbolji set up ti je neko malo class D ili DLS A/B pojacalce sa hi input (signal prima sa izlaza za zvucnike). Snaga pojacala mora biti otprilike ista (otpor 4 Ohm) kao i RMS snaga zvucnika. Naprijed komponetni alpine (nemam iskustva sa novim verzijama), DLS performance ili neki focal (samo ne auditor verzija). Iza ako imas u vratima onda neki coax. To ti je racunaj oko 400€. Cca 100€ prednji i 50/70€ zadnji zvucnici i 200€+ pojacalo. Armaflex ili K-flex 1 cm po dva sloja u vrata iza zvucnika 30x30cm. I ostatak vanjskog lima 1 cm debljine. Sve zice plastike dobro fiksiraj i omotaj necim da ne vibriraju. Onu kapu od stirodura iza zvucnika makni jer ce ti rezonirati kada ih nalozis. Oblozi unutrasnju oplatu gdje dira lim sa tankim k flex u roli. Ako imas onu plasticnu plocu koja je zavidana vidama za vrata koju mozes skinuti onda nju poljepi isto s k-flex.
Opcija 2: dodatno mjenjas radio za neki android (minus im je sto im treba vremena za butanje i vecina aplikacija koje neces koristiti) ili neki aftermarket 2 din (morat ces se malo isprsiti sa dobar zvuk). Nisam siguran za car android, ali na smartphone kvaliteta zvuka je max 320kb/s na slusalicama. Mislim da car audio je ista stvar. Jedino kako iz androida mozes izvuci max tj. CD zvuk jest posebna app i HDMI kabel u DSP. Ali onda sama smisao prihvatljive cjene gubi podlogu. Isto imas i pojacala sa ugradenim DSP, ali nisu jeftina cca 600€.
Na zalost kako god okrenes nema jeftine muzike. Mozes kvalitetno polovno pojacalo naci za manju lovu ili cjenu novog entry level pojacala. Polovni SQ radio ces naci samo 1 din i problem je laser koji izgubi fokus s godinama i onda problemi. Polovne zvucnike nemoj uzimati osim ako nije jako dobro provjeren izvor. 99% ih je vecinom masakrirana (pogotovo kod mlađarije). Kablove za napajanje pojacala uzmes one koji se koriste za spajanje pistolja (pince) za zavarivanje.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

topolino

Koliko god se dobro cuje bez vanskog pojacala, tek sa pojacalom ces cuti kako nesto zapravo svira
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Miha.

#96
Gledam imam odvojeno pojačalo na Hondi.

Razmišljam o ovim zvučnicima? https://www.alpine.hr/p/Products/type-s-speakers37/s-s65c




forsage

Android imam i koristio u starom stilu i u ovom novomi i priča o dugom bootanju je glupost ali treba znati spojiti....Android (doduše ne svaki) ima opciju da sprema osnovne postavke u svoju nazovimo to SSD memoriju tak da moj android je bio van auta 2 jeseca i kad sam ga stavio u ovaj stilo čak je zapamtio podešenje DSP ekvilajzera koje sam si custom namjestio i sačuvao....nije zapamtio radio stanice ali masu postavki je zapamtio.Brat u bravu ima aftermarked android i njemu se dugo boota ali nije spojen kao moj...ja ga imam spojenog na kontakt bravu ispod volana i dodao sam osigurač.Kad upalim auto radio se samo upali...nema nikakvog bootanja....boot jedino ako se iskopča akumulator.Što se tiče zvuka kao što rekoh...treba ga znati namjestiti i posložiti a sa DSP koji isto baš svaki android nema ipak se dobiva jako dobar zvuk-bar kod mene ali isto sam dosta dampirao.Dakle ako ti HU nema DSP ugrađen nikakva app ti neće pomoći-to su gluposti...i kakav mrtvi HDMI???A da imam kamo stavit 20 cm trosistemce bez pola sekunde razmišljanja bi tražio pioneer t-se 2... seriju jer je to made in Japan ali to samo znalci znaju što je to....gotovoneuništiv robustan zvučnik koji se proizvodi samo u Japanu što nije bezveze....ali problem je što ga znalci ne prodaju a oni koji pojma nemaju što je to se rijetko nađe da prodaju....ja sam ih osobno imao 10 godina u starom bravu-nepoderivo!!!!!Kak sam reko u bravo naprijed 17 midwoofer straga 13 coax i na policu 20 cm 3 sistemac + pojačalo i android sa DSP i imaš odličan zvuk.Osim toga android ti daje mogućnost snimanja vožnje ispred, bluetooth razgovori preko zvučnika, stražnju kameru kad staviš u rikvers, vavigaciju, carplay, apple...TPMS, bluetooth OBD  spajanje za praćenje mase info od auta (turbina, akumulator, ulje, okretaji....ma masu toga)-tako da je jako koristan all in one uređaj a nađe se već od 200 eur nadalje....ja sa prednjom i stražnjom kamerom platio niti toliko ali prije 2 god.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

forsage

inače car play je samo aplikacija ugrađena u android radio koja služi za reprodukciju sa apple telefona na android radio a android auto je aplikacija isto ugrađena koja služi za reprodukciju sadržaja sa android telefona na android radio pa je onda kvaliteta zvuka istovjetna kako je i u telefonu a jasno je da telefon ne služi za to.Za direktnu reprodukciju zvuka android koristi npr muziku koju sačuvaš u memoriju samog android radija (ovisno koliko uzimaš dostupne memorije) ili još jednostavnije preko USB-a na koji neki od 64 GB natrpaš masu muzike sa videom u mp4 formatu (ja koristim na taj način da ne opterećujem kupljenu memoriju)...dakle DSP radi i funkcionira unutar USB ili unutarnje memorije ovisno kamo spremaš muziku dok ako koristiš car play ili android auto reprodukcija ide u kvaliteti koju može podržati izvorni uređaj koji se koristi (iphone ili android mob)ali ja to ne koristim jer kako sam naveo jednostavno nakrcam USB sa mp4 muzikom i onda android radio daje zvuk preko DSP koji si narihtaš ekvilajzer kako ti odgovara.Što se tiče žice za napajanje pojačala ako nečeš koristit sub od 3 kW koji traži jako skupo i jako pojačalo dosta ti je obična licna izolirana žica 10 mm2...pa nečeš se napajat iz nuklearke...ali nikako nemoj zaboravit na tu žicu poslije akumulatora negdje u motorni prostor staviti odgovarajući osigurač sa kučištem...imaš ih za 5-10 eura u chipoteci ili tak negdje ili naručiš online za čak i manje.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

forsage

Citat: Miha.  u 30 Svibanj 2023, 12:35:42Gledam imam odvojeno pojačalo na Hondi.

Razmišljam o ovim zvučnicima? https://www.alpine.hr/p/Products/type-s-speakers37/s-s65c


ovisi za što ti taj zvučnik treba ali pogledaj si da niski tonovi počinju tek od 70Hz na tom zvučniku.No ovisno za koji dio spektra ga trebaš.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

forsage

Evo primjer kako je netko prodavao TS-E 2090  za 400 kuna i koliko vidim u jako dobrom stanju a pojma nema što je imao očito kad je davao za 400 kuna https://www.njuskalo.hr/auto-zvucnici-pojacala/pioneer-zvucnici-20-cm-oglas-29007184  Ali to treba pratit i gledat kad se tak nešto pojavi a jazavci pojma nemaju...on ih valjda spojio na radio direkt i nije znao ni zvuk namjestit pa mislio valjda da ne valjaju a zvučnici old school vrhunski za te novce sa odličnim zvukom.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Mike20

Imao sam te Pioneer-ce od 20cm, i stvarno su fenomenalni,čak i za direkt na radio.
Vjerojatno bi bili super za one radie Pioneer 4x100w

topolino

Ako nisu NOS ja ih nebi uzimao. Jednom se zj. sa poslovnim zvucnicima i nikad vise. Da se cuju "super" u to ne sumnjam, iako ja ih ne bih spustao ispod 80hz. Jesu 3 way, ali 50mm midrange vrlo vjerojatno ne ide ispod 5khz jer je vrlo vjerojatno spojen sa visokotoncem na istom filteru tj. kondenenzatoru. Ako slusas neku muziku sa malo vokala onda pusti na full range, sve ostalo kvari kvalitetu zvuka na visokom volumenu. Pogotovo vokali koji onako potonu kada odvali bas dionica. Mozda visoki i mid imaju svoje kondenzatore pa radi kao pravi 3 way. Kondenzator za mid koji bi trebao rezati na 1khz ili cak 500hz nije malen da se moze ugurati ispod plastike od zvucnika. Miha: imas li podatke od tog pojacala? Nemogu naci nista konkretno.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

forsage

taj zvučnik kao 3 system nije samo tako i bez veze složen sa rasponom od čak 25 Hz do 20 000 Hz i ipak je to 20 cm fi tako da bez ikakvih problema reproducira čak i 40,50, 60 hZ zvuk a srednji ton neznam zašto bi bio problem pošto se nalazi u sredini čujnog spektra...pa problemi sa reprodukcijom su niski tonovi i visoki koji zahtijevaju određene intervencije i tehničko rješenje....ljudsko uho najčešće čuje upravo srednje tonove ali za niske od 50 hz ili 15 000 hz treba biti kvalitetan zvučnik...no dobro kako sam i rekao taj zvučnik poznaju znalci i što on može i nije se bezveze proizvodio isključivo u Japanu.
prvak Hrvatske u bespluznom oranju...

Tom

#104
Kupio sam i ugradio JVC CS-J520 u zadnja vrata.
Nisam kupovao adaptere, već sam originalni zvučnik odrezao, izvadio van (ionaki nije radio), pobrusio okolo i na to stavio novi
Na originalni radio rade jako dobro, prema onome kaj je bilo je vrhunski.
Za prva vrata sam kupio CS-J620 nekaj, gornje visokotonce na vratima mislim ostaviti
Elektronika radi na sivi dim. Kad taj dim izađe... više ne radi...