Punto 55 1.1 - labav zupčasti remen

Autor Miha., 13 Rujan 2015, 12:37:32

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 12 Gosti pregledava ovu temu.

Tihich

Meni je čovjek za 55 icu rekao da mu pokazuje zupčaste sa 104 i 108 zubi sa pripadajućim pumpama, na kraju na moj ide zupčasti sa 104 zuba i naravno pumpa za njega.

ivica683

ALFA 145
ne kužim što je krivo napisano.pa ustanovili smo da poklopci i remeni za 55 i 75 nisu isti.

markohemarko

Susjed je mjenjao zupčasti set sa pumpom ali krivu pumpu je stavio  ;D
Za tjedan dana je auto počeo čudno raditi, zupčasti si je napravio novu fazu i nove zube  ;D ;D

eLaCiD

Citat: ALFA145QV  u 16 Listopad 2015, 21:05:36
Nažalost dečki moji u krivu ste što se zupčastih remena tiče.

Za 55-icu idu 2 vrste remena: od 104 ili 125 zubi.
Natezači remena su isti za 55-60-75.
Pumpe vode takoÄ'er idu 2 tipa, jer ova 2 različita remena imaju različitu Å¡irinu zubi.

Na 75-ticu (i 60-setku) idu takoÄ'er 2 tipa remena i to od 108 ili 129 zubi.
Isto tako ovisno o remenu idu 2 tipa pumpe vode (širina zuba je različita).

Pošto goooodinama radim u autodijelovima, a firma ima i servis, kojem ja dajem dijelove znam o čemu pričam.

Sory Alfa al ajmo ponovno.. za 55, 60 i 75 je samo jedna pumpa za vodu. Nema dvije niti pod razno. Ova "druga" koja se pojavljuje u trgovinama je čisti divljak koji nema veze sa Fiatom niti sa Puntom. To Å¡to radiÅ¡ godinama u autodjelovima znači da si i sam nehotice uÅ¡ao u tu pilanu, a vrlo vjerojatno djelove ne nabavljaÅ¡ ti nego netko drugi. To Å¡to nam po trgovinama auto djelova ima kojekakvih divljih djelova i kineskog smeća pakiranog u kutije made in  Germany, France ili kaj ja znam koje države to je već druga priča.

Dakle Punto Mk1  :

55, 60 i 75 ima samo jedan tip pumpe za vodu

motori 1,1 imaju jedan tip remenice zupčastog na bregastoj i jedan tip zupčastog remena
motori 1,2 imaju drugi tip remenice zupčastog na bregastoj i drugi tip (dužinu) remena
postoji i varijanta kod motora 1,2 MPI sa trećim tipom remenice zupčastog na bregastoj.

55,60 i 75 imaju samo jedan tip remenice zupčastog na radilici

55,60 i 75 imaju samo jedan tip Å¡panera

S obzirom da su bez obzira na tip zupčastog remena i remenice na bregastoj, remenica na radilici i vaser pumpa uvijek iste, logično proizlazi da je i korak (razmak zuba) na remenu uvijek isti.

Ovo gore se sve odnosi na original Fiat djelove
Sve ostale variajnte tipa vaser pumpe sa različitim korakom i brojem zuba su divljaci tipa kinesko-ugandske kemije odnosno jednostavno rečeno neupotrebljivo smeće do kojeg zaključka se vrlo brzo dolazi kad sve sastaviš i onda kreneš stavljat motor u fazu sa čime sam imao i osobnog iskustva. Onda ovi u servisu namontiraju takvu kemiju i postave fazu ono pol ili trfrtalj zuba u for ili nah al po sistemu ko ga j'ebe ko da bu to ovaj papan kaj je auto dofural na servis uopće osetil.

U ovoj čitavoj priči postoji i drugi model vaser pumpe kod Punta Mk1 ali taj je samo za motor 1,6 MPI i nije prema tome u ovoj kategoriji o kojoj je rječ.

I to bi bilo to ;)

zetsthebunny

Nemogu izdrzati a da ne prokomentiram...
Svi ste u pravu ali...
Za Fiatove Fire motore OHC tipa postoje dvije vrste pumpe vode i dvije glavne vrste zupcastog remenja bez obzira na duzinu remena...
A razlika je u obliku zuba i dubini zuba... Ima stara tipa koja ima sire ali plitke zube npr. ko stojka a druga nova tipa  je s uzim zubima ali su nesto dublji...
Eto decki to je ta jedina razlika a duzina ovisi o ccm motora 750, 1000, 1100 ili 1200...
Staru tipu imaju 750, 1000 i prve serije 1100, a novija tipa 1100 i 1200...
Zato se dosta cesto desi da ekipa u ducanu uvali staru tipu pumpe a novu tipu remena i onda se desavaju *** s motorom...
+385977970759 Zlatko

eLaCiD

Citat: zetsthebunny  u 17 Listopad 2015, 16:44:20
Nemogu izdrzati a da ne prokomentiram...
Svi ste u pravu ali...
Za Fiatove Fire motore OHC tipa postoje dvije vrste pumpe vode i dvije glavne vrste zupcastog remenja bez obzira na duzinu remena...
A razlika je u obliku zuba i dubini zuba... Ima stara tipa koja ima sire ali plitke zube npr. ko stojka a druga nova tipa  je s uzim zubima ali su nesto dublji...
Eto decki to je ta jedina razlika a duzina ovisi o ccm motora 750, 1000, 1100 ili 1200...
Staru tipu imaju 750, 1000 i prve serije 1100, a novija tipa 1100 i 1200...
Zato se dosta cesto desi da ekipa u ducanu uvali staru tipu pumpe a novu tipu remena i onda se desavaju s motorom...

Ovo bi bile kruške i jabuke. Ovdje je rječ o motoru Punto Mk1, Ovo sa motorima 750 i 1000 nema veze sa Puntom. Ovako ispada da pričamo o vaser pumpi sa Una, Pande i Punta, a sve u jednoj košari.
Btw koja je to prva serija 1100, a koja bi bila novija 1100.

zetsthebunny

Citat: Tihich  u 10 Listopad 2015, 20:56:08
Pozdrav, da ne otvaram novu temu, zanima me da li postoje različiti poklopci zupčastog remena na Puntu mk1 1.1, ako da o čemu to ovisi.
Da, postoje tri vrste poklopca za Fiatove FIRE OHC motore...
Stara tipa znaci za 750 i 1000 ccm su ti bili dvodjelni a nova tipa za 1100 i 1200 su ti jednodjelni i jos jedna novija1200 ali u Puntu mk2 jer on ima nosac motora kroz plastiku...
Drugim rijecima 1 i 2 tipa ti teoretski pase osim sto na prvoj tipi nemas dodatne nosace za instalaciju senzora radilice i senzora pritiska ulja...
A dosta je gadno staviti taj poklopac onom tko nezna zato jer ga treba podvuc pod remenicu radilice al nije nemoguce ili si skini remenicu MCV remena pa bu ti plastika sama upala unutra...
+385977970759 Zlatko

Tihich

Citat: zetsthebunny  u 18 Listopad 2015, 09:38:20
Da, postoje tri vrste poklopca za Fiatove FIRE OHC motore...
Stara tipa znaci za 750 i 1000 ccm su ti bili dvodjelni a nova tipa za 1100 i 1200 su ti jednodjelni i jos jedna novija1200 ali u Puntu mk2 jer on ima nosac motora kroz plastiku...
Drugim rijecima 1 i 2 tipa ti teoretski pase osim sto na prvoj tipi nemas dodatne nosace za instalaciju senzora radilice i senzora pritiska ulja...
A dosta je gadno staviti taj poklopac onom tko nezna zato jer ga treba podvuc pod remenicu radilice al nije nemoguce ili si skini remenicu MCV remena pa bu ti plastika sama upala unutra...
Uzeo sam poklopac od 1.1 55ks, sjeo je bez problema i to nakon Å¡to sam promijenio remenje i pumpu.

ivica683

poklopci zupčastog i zupčasti remen za 1.1 i 1.2 motore (PUNTO 55 I 60,75) nisu isti.

ALFA145QV

Citat: eLaCiD  u 17 Listopad 2015, 16:17:33
Sory Alfa al ajmo ponovno.. za 55, 60 i 75 je samo jedna pumpa za vodu. Nema dvije niti pod razno. Ova "druga" koja se pojavljuje u trgovinama je čisti divljak koji nema veze sa Fiatom niti sa Puntom. To Å¡to radiÅ¡ godinama u autodjelovima znači da si i sam nehotice uÅ¡ao u tu pilanu, a vrlo vjerojatno djelove ne nabavljaÅ¡ ti nego netko drugi. To Å¡to nam po trgovinama auto djelova ima kojekakvih divljih djelova i kineskog smeća pakiranog u kutije made in  Germany, France ili kaj ja znam koje države to je već druga priča.

Dakle Punto Mk1  :

55, 60 i 75 ima samo jedan tip pumpe za vodu

motori 1,1 imaju jedan tip remenice zupčastog na bregastoj i jedan tip zupčastog remena
motori 1,2 imaju drugi tip remenice zupčastog na bregastoj i drugi tip (dužinu) remena
postoji i varijanta kod motora 1,2 MPI sa trećim tipom remenice zupčastog na bregastoj.

55,60 i 75 imaju samo jedan tip remenice zupčastog na radilici

55,60 i 75 imaju samo jedan tip Å¡panera

S obzirom da su bez obzira na tip zupčastog remena i remenice na bregastoj, remenica na radilici i vaser pumpa uvijek iste, logično proizlazi da je i korak (razmak zuba) na remenu uvijek isti.

Ovo gore se sve odnosi na original Fiat djelove
Sve ostale variajnte tipa vaser pumpe sa različitim korakom i brojem zuba su divljaci tipa kinesko-ugandske kemije odnosno jednostavno rečeno neupotrebljivo smeće do kojeg zaključka se vrlo brzo dolazi kad sve sastaviš i onda kreneš stavljat motor u fazu sa čime sam imao i osobnog iskustva. Onda ovi u servisu namontiraju takvu kemiju i postave fazu ono pol ili trfrtalj zuba u for ili nah al po sistemu ko ga j'ebe ko da bu to ovaj papan kaj je auto dofural na servis uopće osetil.

U ovoj čitavoj priči postoji i drugi model vaser pumpe kod Punta Mk1 ali taj je samo za motor 1,6 MPI i nije prema tome u ovoj kategoriji o kojoj je rječ.

I to bi bilo to ;)

I dalje stoji ono Å¡to sam napisao.
Ne punto 55,60,75 nemaju samo 1 tip pumpe vode, već 2, kao i zupčaste remene.
Ne govorim o kineskim dijelovima već o renomiranim markama CONTINENTAL, SKF, BOSCH, INA ...

Neda mi se raspravljat jer sam vjerojatno i ja naletio u Fiatu na neku budalesinu kad sam pitao
remenicu radilice za 75-ticu a on mi kaže da bez stare nezna koju da mi da.
Vjerojatno moje kolege iz servisa doÄ'u napuÅ¡eni zajedno samnom i priviÄ'aju nam se različite pumpe
vode na Puntićima i različite širine zuba na zupčastima i onda se svi skupa smijemo jer iskemijamo
stranci neko *** sa fazom i jednorozima umjesto konja u motoru.

:facepalm:
Alfa 145QV...Fiat Seicento Sporting ... Fiat Tipo  1,4 16V

eLaCiD

Citat: ALFA145QV  u 19 Listopad 2015, 23:38:45
I dalje stoji ono Å¡to sam napisao.
Ne punto 55,60,75 nemaju samo 1 tip pumpe vode, već 2, kao i zupčaste remene.
Ne govorim o kineskim dijelovima već o renomiranim markama CONTINENTAL, SKF, BOSCH, INA ...

Neda mi se raspravljat jer sam vjerojatno i ja naletio u Fiatu na neku budalesinu kad sam pitao
remenicu radilice za 75-ticu a on mi kaže da bez stare nezna koju da mi da.
Vjerojatno moje kolege iz servisa doÄ'u napuÅ¡eni zajedno samnom i priviÄ'aju nam se različite pumpe
vode na Puntićima i različite širine zuba na zupčastima i onda se svi skupa smijemo jer iskemijamo
stranci neko sa fazom i jednorozima umjesto konja u motoru.

:facepalm:

J'ebiga al ovo mi izgleda ko tipična reakcija trgovca.
Ajd da ne raspravljamo i ne rastežemo motore ovaj ili onaj.
Ovdje je priča o 55 1,1..... NHF ako ti je promaklo imaš u naslovu.

Sad ti meni reci koji je to za 55-icu drugi tip vaser pumpe, samo  Fiat original kod.. ono bez ljevih kataloga tipa mi dobili taj, a ovaj imamo već godinama.

Btw.,. ak ti u servisu napuÅ¡ene kolege neznaju odredit koju vaser pumpu trebaju namontirat  :bravo onda neka se okane il servisa il  te trave.. ova koju koriste je očigledno katastrofa inače im ne bi radila takve poteÅ¡koće u rasuÄ'ivanju tipa gdje je naprijed, a gdje natrag.

ALFA145QV

Citat: eLaCiD  u 20 Listopad 2015, 07:39:19

Sad ti meni reci koji je to za 55-icu drugi tip vaser pumpe, samo  Fiat original kod.. ono bez ljevih kataloga tipa mi dobili taj, a ovaj imamo već godinama.

Vidim da imam posla sa pametnom glavicom  :no2:.
Evo kodova SKF (a ovi brojevi u zagradi su original), pa i slikice.
Uživaj  :beer:

SKF   VKPC82214 (OEM  46423351, 46531183) - 20 zuba, Å¡iri

SKF    VKPC82250 (OEM  46526243, 46805736) - 24 zuba, uži

eLaCiD

Eto Alfa kaj reći .. u pravu si  :care1:

Ovo je vaserica za Punta. Moj za'jeb je jer postoje dvije varijante ne kaj se tiče tipa motora nego godišta.
Postoje pumpe za godišta do 97 i za 97-99. Ovo gore na tvojim slikama je za to novije godište o čemu nisam uopće razmišljao i popušio na 98-ici pumpu za starije godište..
Eto posipam se pepelom  :good:

Uglavnom čovjek uči dok je živ (žena i duže).... ImaÅ¡  :beer:  a može i trava.. oÅ¡ tekuća il motana po želji  :) i NHF

ivica683

punto 1.1 i 1.2 je u raznim godinama proizvodnje imao motore sa drugačijim šiframa.
Neda mi se tražiti ali ako se dobro sječam,

punto 1.1 55 93-97g     a6
          1.1 55 97-99g      b2
          1.2 60                  a4,a7,b1,b4
          1.2 75                  a8
Koji motor ima koji zupčasti i pumpu nemam pojma.
Kod kupnje najbolja opcija:uzeti stari remen i pumpu sa sobom.

ALFA145QV

Citat: eLaCiD  u 22 Listopad 2015, 09:58:56
Eto Alfa kaj reći .. u pravu si  :care1:

Ovo je vaserica za Punta. Moj za'jeb je jer postoje dvije varijante ne kaj se tiče tipa motora nego godišta.
Postoje pumpe za godišta do 97 i za 97-99. Ovo gore na tvojim slikama je za to novije godište o čemu nisam uopće razmišljao i popušio na 98-ici pumpu za starije godište..
Eto posipam se pepelom  :good:

Uglavnom čovjek uči dok je živ (žena i duže).... ImaÅ¡  :beer:  a može i trava.. oÅ¡ tekuća il motana po želji  :) i NHF

Može  :beer: a može i vutra  :D

Citat: ivica683  u 22 Listopad 2015, 10:23:44
punto 1.1 i 1.2 je u raznim godinama proizvodnje imao motore sa drugačijim šiframa.
Neda mi se tražiti ali ako se dobro sječam,

punto 1.1 55 93-97g     a6
          1.1 55 97-99g      b2
          1.2 60                  a4,a7,b1,b4
          1.2 75                  a8
Koji motor ima koji zupčasti i pumpu nemam pojma.
Kod kupnje najbolja opcija:uzeti stari remen i pumpu sa sobom.

Je to je najbolja opcija.
Nažalost većina vlasnika auta jedva zna godište auta koji vozi, a kamoli da zna
kubikažu ili nedajbože konjažu auta   :lol