1972 - stratos rally

Autor MaliBuda, 10 Prosinac 2007, 03:00:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

MaliBuda

Dakle ovo je kako izgleda auto snova ovo je:

                                                    LANCIA STRATOS

:care1: :care1: :care1:

Znači 1970te godine na Turin Motorshowu, Bertone je pokazao svoj suludi koncept Stratos, pogonjen središnje smještenim Fluvijinim 1600 motorom. Ime je dobio po tome što su njegovi tvorci željeli automobil koji bi po izgledu podsjećao na nešto što je došlo iz stratosfere. Ovaj koncept bio je čisto dizajnerska vežba, ali je probudio maštu Cesare Fioria, menadžera Lancia Rallye tima, koji je smatrao da neka od tehničkih riješenja ovog koncepta mogu se primjeniti i na stazi.

Za početak, gospodin Fiorio je mislio na centralno postavljen motor, preduslov dobrog ponašanja na stazi, zatim na poziciju vozača koja je bila skoro centralna i na izuzetno nisko težište vozila. Koncept koji je Bertone izradijo imao je V4 agregat od 1,6 litara, ali tih 100 KS nije bilo dovoljno za ozbiljniji rally automobil.

Svojim uticajem u upravi kompanije, Fiorio je uspjeo dobiti sredstva za razvoj novog trkačkog automobila iako niko nije imao jasnu sliku o kakvom se modelu zapravo radi. Da bi se od nečeg počelo, Bertone je dizajnirao novu karoseriju, ultramodernog i prepoznatljivog oblika.
STRATOS HF


Izgled je morao pratiti namjenu, to jest, da izgled bude podreÄ'en funkciji, u ovom slučaju beskrupuloznog rally monstruma. Ali, talijanski osjećaj za ljepo, u rukama dizajnera po imenu Marcello Gandini, pobjedio je i stvorio jedan od najljepÅ¡ih i istovremeno najagresivnijih oblika u automobilskom svjetu.

Kao osnova je korištena cjevasta šasija, klasično trkačko riješenje i već postojeći elementi koji su provjereni na utrkama.

Sljedeći korak je bilo opremanje prototipa adekvatnim pogonom.

MeÄ'utim, ovaj zadatak se pokazao mnogo težim nego Å¡to se na početku činilo. Jedini agregat koji je Fiat mogao ponuditi za ugradnju u ovaj model je bio (već spomenuti) V4 od 1,6 ccm. ÄŒak i poslije prerade od strane Abartha koja je uključivala povećanje obujma na dvije litre, ovaj agregat jednostavno nije bio dovoljno snažan za sukob sa konkurencijom. Spas je, na kraju, pronaÄ'en u okviru kuće, odnosu u djelu Ferrari.

Naime, model Ferrari 246 Dino, koji je tih godina bio na vrhuncu popularnosti, posjedovao je mali, ali snagom nabijeni V6 od 2,4 ccm koji bi bio idealan pogon i za Stratos. Vodeći ljudi Lancie su preko svojih Å¡efova iz Fiata, koji je tada već imao solidan udio u poslovanju legendarne talijanske marke sa propetim konjem u znaku, uspjeli su kontaktirati ”Comandatorea”. MeÄ'utim, Enzo Ferrari, ali je bio odlučno protiv. Smatrao je da će Stratos biti direktan konkurent njegovom modelu 246 Dino. Ipak, poslije dužeg razmiÅ¡ljanja, koje je pojačano vješću o skorom povlačenju iz prodaje modela Dino, Enzo Ferrari je odlučio ustupiti mali V6, vjerovatno očekujući da ova dva modela neće ni imati Å¡ansu da se sukobe na tržiÅ¡tu, a zalihe motora koje će ostati poslije prestanka produkcije lako će se prodati.

Kako se kasnije pokazalo, bio je u pravu. Da nije bilo ove odluke, Stratos vjerovatno ne bi ušao u proizvodnju ili bi dobio slabiji motor sa kojim sigurno ne bi postao najveća rally legenda sedamdesetih godina.

Stratos hf je sada bila pogonjena sa 2.4 litrenim V6 motorom iz Ferraria Dine. Pošto je Lancia htjela Stratosicu
striktno i samo za rally, no radi homologacije trebali su proizvesti 500 komada. 1973 godine Lancia je lansirala
24 ventilsku verziju (uopće na cesti) proizvodivši oko 270ks dok su ostali automobili s 8v izbacivali najviše 230ks.
1974 godine napravljen i zadnji Stratos od onih 500 potrebnih za homologaciju, te godine je i osvojila svijetsko
prvenstvo u rallyu (na nekim utrkama se pojavljivala i Lancija Stratos turbo sa 350ks).
1975 godine Lancia je dominirala i osvojila sv. prvenstvo (opet). 1976 dolazi nova i poboljšana verzija s 480ks
(Bertone je napravio novu i malo veću te aerodinamičniju karoseriju) bez većih problema opet je dominirala i naravno osvojila  prvenstvo. Razvijanje stratosice je stalo zbog dolaska fiata 131 te da nebi konkurirala Lancia je odustala od daljnjeg razvoja (Å¡teta). Računa se da ih je proizvedeno negdije oko 490 komada, a njihova cijena danas je oko 250000e.