Vrste farova sijalica itd

Autor Emil, 28 Veljača 2016, 20:23:52

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Emil

Iskreno premišljao sam se da li da ovaj post ubacim u off-topic ili ovde ali sam se odlučio za ovde pa molim admina ako post nije na mjestu da ga premjesti(sorrz :D:)

Eh, pošto vjerujem da na ovom forumu ima dosta ljudi koji imaju poprilično znanja oko auta a po netu nisam našao potpuno zadovoljavajuće odgovore na sva pitanja u vezi svjetala postavit ću ih ovde pod rednim brojem i nadam se da će onda ova tema moć poslužit kao i info nekome tko odluči u budućnosti eksperimentirat sa svjetlima na autu(meni prvom) a neke odgovore čisto da nauče kako šta funkcionira. Pa idemo:


1. Da se pojasni zaÅ¡to su farovi na svim starijim autima bili da se tako izrazim izrezbareni? Da li je to imalo neku svrhu(far stakleni) ili je to stavljano onako? Zanima me                      razlika izmeÄ'u tih farova sa slike i onih koji su providni tipa punto 2 i sva auta imalo novija). Estetska ili ima neÅ¡to?
   
     slike:  https://static.kupindoslike.com/Golf-2-far_slika_O_2982352.jpg
              http://www.njuskalo.hr/image-bigger/farovi-svjetla/desni-far-fiat-uno-1995-slika-17757991.jpg


2. Razlika izmeÄ'u običnih sjenila u farovima i leća(projektora)?  Možda se nisam dobro izjasnio pa ako nisam molim da me se ispravi. Predpostavljam da leća služi najviÅ¡e za  kratka svjetla zanima me zaÅ¡to se neki proizvoÄ'ači odluče za sjenila u nekim modelima pa za leće u sljedećim pa se vrate na sjenila(primjer: punto 1(sjenilo), punto 2(leća), punto 3(sjenilo)), passat 6, passat 7 itd itd. Da se pojasni koja je razlika i za Å¡ta je koja vrsta svjetala bolja
            slike(sjenila):       http://i25.tinypic.com/1z5rkvn.jpg
                                     http://jugoauto.rs/slike/asortiman/2_8449.jpg
                     (leća):       http://www.njuskalo.hr/image-bigger/farovi-svjetla/leca-far-audi-a4-b5-slika-54403728.jpg

3. Postoji li razlog zaÅ¡to neki proizvoÄ'ači(fiat model punto) u prvom modelu stave maglenke na branik i u sljedećem ih uvale u far(po meni glupo). Da li postoji neki razlog ili je samo do glupog dizajna da se tako izrazim(mijenjanje čitavog fara radi maglenki).

4. Razlika izmeÄ'u običnih, xenon, bi-xenon i led farova te da li je ludost stavljat xenon na far sa sjenilom bez leće, da li se valja ugraÄ'ivati samo za kratka svjetla ili se može ugraditi i na maglenke ili na duga(da li se to isplati raditi te da li je sigurno za druge vozače)? Å ta je potrebno za ugradnju bi-xenona? Koliko to predstavlja opasnost za druge vozače te da li je to uopće moguće ugraditi u neke manje i starije modele(tipa punto2) i zadnje isto pitanje i za led svjetla i joÅ¡ kolika je vidljivost sa led kratkim svjetlima?

5. Da li postoje duga svjetla s lećom ili se ona koristi samo za kratka i maglenke?
           
6. Vidjeh da postoje neki modeli mercedesa sa duplim maglenkama pa me zanima da li to stvarno pomaže ili je drugi par čisto prikazivanje luksuza?  Ukoliko to nisu maglenke ispričavam se
    slika: http://i2.wp.com/hooniverse.com/blog/wp-content/uploads/2009/12/2010-Mercedes-Benz-E550-Coupe-low-nose-and-fans.jpg?w=650



Pojma nemam o svjetlima i baÅ¡ me zanimaju ove stvari te ako neÅ¡to joÅ¡ korisno zna da napiÅ¡e. Nadam se da će odgovori pomoć nekom osim mene  :D: :D: :D:

Bero

Ne znam baš odgovore na sva pitanja, ali...

1,2. "Izrezbareno" staklo na farovima starijih auta - to je tkz. fresnel optika - te rezbarije služe kao dodani usmjerivači svijetla na cestu, jer reflektor ne može kompletan snop usmjeriti na cestu. Tako je osigurana maksimalna osvijetljenost ceste i minimalno zasljepljenje vozača iz suprotnog smjera. Čak i noviji auti sa reflektirajućim (znači klasičnim, bez leće farovima) moraju imati te rezbarije nekako - primjer: far od alfe 147 fl - vanjsko staklo prozirno, ali zato svaki reflektor unutar fara ima rezbarije

Nasuprot tome, projektirajući farovi (tj. sa lećom) imaju prozirno staklo, a u sebi imaju projekcijsku leću - sklop koji se sastoji od reflektora u koji ide žaruljica i leće ispred toga, kroz koju se "projicira" svijetlo na cestu. Unutar toga sklopa se nalazi kulisa koja propušta svijetlo samo kroz jednu polovinu projektora - na taj način far projicira svijetlo samo na cestu i stoga mu nisu potrebne rezbarije na staklu.
Farovi sa lećama su u pravilu skuplji za proizvesti (čisto zbog razloga jer imaš jednu komponentu u faru više - leću).
Å to se tiče kvalitete osvjetljenja leća vs. bez leće, moram priznati da ne znam  :neznam: Vjerojatno se leće na velikoserijskim autima tipa punto ili alfa 145 nisu baÅ¡ pokazale u eksploataciji, tj. nisu davale znatno bolje osvjetljenje nego klasika farovi, a skuplje za proizvest, pa su na nasljednicima odustali od leća i ostavili ih samo za ksenon farove.
Konkretno, znam da kod 145ica sjenilo unutar reflektora iza leće s godinama matira, Å¡to rezultira slabijom osvjetljenošču ceste i imaÅ¡ filing kao da je cesta osvjetljena fenjerom  :grin:

3. Pozicija maglenki - mislim da je to čisto zbog dizajna

4,5. xenon farovi -"xenon" (ilitiga high intensity discharge - HID) se odnosi na tehnologiju dobivanja svijetla. Drugim riječima, xenon farovi nemaju klasičnu lampu sa žarnom niti nego lampu punjenu xenonom, koji pod djelovanjem visokog napona isijava svijetlo. Prednost xenona je svijetlo znatno jačeg intenziteta, uz nominalno manju snagu (znači manje zagrijavanje). nedostatak je cijena - sustav je kompliciraniji (imaš tu žaruljicu punjenu xenonom + tkz. balast - elektronika koja služi za podizanje napona na vrijednosti koje su potrebne da bi stvar funkcionirala.
Xenon farovi MORAJU imati leću zbog intenziteta svijetla, a po propisima i pranje farova
U pravilu proizvoÄ'ači stavljaju xenon samo na kratka svijetla, a kada stavljaju i na kratka i na duga svijetla, onda ga zovi bixenon far :grinning-smiley-044: I da, tada i duga svijetla imaju leću (zbog xenona, jelte)
Ako ugradiÅ¡ xenon u far bez leće u ilegali si, jer tako (bar u teoriji) ne prolaziÅ¡ tehnički... TakoÄ'er, očekuj da će ti onda svatko na cesti tko ti ide ususret je*at sve po spisku jer će ga ti xenoni zaslijepiti  :jao:
Ako ugradiÅ¡ xenon u far s lećom, i dalje si u ilegali ako nemaÅ¡ pranje farova, ali bar ne zasljepljujeÅ¡ vozače iz suprotnog smjera  :D:

6. Ovo što ti zoveš duple maglenke, vjerojatno je jedna od tih "maglenki" za osvjetljavanje kod skretanja - tkz. static bending lamp. Radi se o toma da kada skrećeš u zavoj, onda ti ta lampa osvijetljuje tu stranu u koju skrečeš - to dosta novih auta sada ima. Kod nekih je ista lampa za to i za maglenke, a kod nekih je to odvojeno (protpostavljam da to vrijedi i za ovaj mercedes)

Eto, my 2 cents na temu  :haha7:


Samo boxer bajo moj :)

Emil

Hvala na odgovorima,

Ako još tko zna da li ima kupit leća za duga za punta 2 kao što ima leća za punto grande, a drugo za xenone sam pitao više manje jer sam dolazio u slučaj nekih starih bmwa i golfova 2 radi kojih sam i ja skidao svašta nešto navečer...,
u svakom slučaju jako korisno, Hvala  :yesyes: :D: :yesyes:

Bero

Leća za duga svijetla ti je nepotrebna, jer nečeš dobiti apsolutno ništa s time
Samo boxer bajo moj :)