Mk2A Sporting pitanja

Autor malizuti, 01 Studeni 2016, 18:59:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 8 Gosti pregledava ovu temu.

malizuti

Pozdrav,

Imam vise pitanja u vezi dijelova za sportinga a trazenjem po internetu i ducanima nisam nasao odgovor.

1. Prednje kocnice puni diskovi. Koje su opcije za nadograditi da to ipak bude bolje nego sada? Pune disko ali neku busenu verziju? Ili samoventilirajuce diskove od jtd-a koji su istog promjera koliko sam skuzio ali su siri pa trebam i druge celjusti? Sto tocno trebam u tom slucaju? Jel uz jtd diskove i kocnice i dalje mogu imati 14 cola felge jer je i ovako razmak izmedu celjusti i felge oko 1cm? Kocnice od hgt-a su vece i zahtjevaju 15 cola felge?  Uglavnom po ducanima nisam nasao neke solid busene diskove jer vele da nema za moj auto.

Koliko takav disk napravi razliku u odnosu na ove sada?

2. Auto je visok ko koza naprijed. Jel se moze radi upravljivosti i sigirnosti spustiti samo prednji kraj za recimo 3cm sa oprugama? Koje opruge uzeti i koliko to utjece na vijek trajanja serijskog amortizera? Progresivne ili linearne opruge?

punto mk1

veći diskovi i pločice logično bolje kočenje , koliko ja znam mislim da su i na sporting i jtd-u 257  diskovi samo su na hgt-u veći , a buÅ¡eni diskovi su za bolje hlaÄ'enje a poÅ¡to vjerovatno ne voziÅ¡ utrke to ti ne triba

malizuti

Citat: punto mk1  u 01 Studeni 2016, 23:15:39
veći diskovi i pločice logično bolje kočenje , koliko ja znam mislim da su i na sporting i jtd-u 257  diskovi samo su na hgt-u veći , a buÅ¡eni diskovi su za bolje hlaÄ'enje a poÅ¡to vjerovatno ne voziÅ¡ utrke to ti ne triba

Kod mene jesu 257mm ali su puni diskovi a jtd ima ventilirajuce. Mk2b sporting ima ventilirajuce 257mm diskove.

ccm

A cisto pitanje, zasto ti to treba? Mislim, jace kocnice? Meni Punto Sporting koci iznadprosjecno.
Ako zelis upgrade, uzmi bolje plocice. Ako to nije dovoljno, uzmi diskove i plocice.
Mozes i zadnji most mijenjat, sa HGT-a. U konacnici i nove prednje diskove i klijesta.
Ali opet, zasto sve to? Osim ako se ne mislis trkama bavit?
Jer, dosta ce tu novaca otici na sve to, a ponavljam, Punto Sporting jako dobro koci.

Nebu mene niko v mojoj koruzi...

Michael

Kao sto je kolega napisao, stavljanjem busenih/ventilirajucih diskova necete dobiti na efikasnijem kocenju. Oni se samo brze hlade, pa su stoga najkorisniji kod utrka.
Tvornicki amortizeri trpe od 3 do max 4 cm spustanje. Spustanje samo prednjeg kraja, ne bi preporucio. Auto nece nikako izgledati.
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

malizuti

Citat: ccm  u 02 Studeni 2016, 11:41:48
A cisto pitanje, zasto ti to treba? Mislim, jace kocnice? Meni Punto Sporting koci iznadprosjecno.
Ako zelis upgrade, uzmi bolje plocice. Ako to nije dovoljno, uzmi diskove i plocice.
Mozes i zadnji most mijenjat, sa HGT-a. U konacnici i nove prednje diskove i klijesta.
Ali opet, zasto sve to? Osim ako se ne mislis trkama bavit?
Jer, dosta ce tu novaca otici na sve to, a ponavljam, Punto Sporting jako dobro koci.

Do posla svaki dan i nazad imam 90km kroz sumu sa hrpom zavoja, nizbrdice i uzbrdice. 2 covjeka unutra nakon 10km zavoja, blago reci ne postoje. Diskovi i plocice su u stanju kao novom bile kad je odraÄ'ena prva voznja. Niti ceste po velebitu i magistrala nisu strani pojam autu jer posao to zahtjeva.

Hoce li drugi diskovi koji su buseni tvornicki ali su u solid verziji napraviti razliku u odnosu na ove koji su samo solid? Naravno uz nove plocice?

malizuti

Citat: Michael  u 02 Studeni 2016, 11:47:24
Kao sto je kolega napisao, stavljanjem busenih/ventilirajucih diskova necete dobiti na efikasnijem kocenju. Oni se samo brze hlade, pa su stoga najkorisniji kod utrka.
Tvornicki amortizeri trpe od 3 do max 4 cm spustanje. Spustanje samo prednjeg kraja, ne bi preporucio. Auto nece nikako izgledati.

Jacina kocenja je zadovoljavajuca ali je problem 5,6,7 zavoj za redom, pogotovo niz brdo.

Koje opruge bi bile nekakav best buy cijenom i kvalitetom? -3cm cm je neki maks koji bi bio okej da auto legne.  Jel amortizer nabija do kraja sa takvim oprugama?

kiky776

Takav sam imao i ja problem sa pregrijavanjem na bravi, stavi 257mm ventilirajuće, razlika velika u hlaÄ'enju, i paÅ¡e na 14 cola. KljeÅ¡ta su plug&play
Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

ccm

Citat: malizuti  u 02 Studeni 2016, 12:49:41
Do posla svaki dan i nazad imam 90km kroz sumu sa hrpom zavoja, nizbrdice i uzbrdice. 2 covjeka unutra nakon 10km zavoja, blago reci ne postoje. Diskovi i plocice su u stanju kao novom bile kad je odraÄ'ena prva voznja. Niti ceste po velebitu i magistrala nisu strani pojam autu jer posao to zahtjeva.

Hoce li drugi diskovi koji su buseni tvornicki ali su u solid verziji napraviti razliku u odnosu na ove koji su samo solid? Naravno uz nove plocice?

A izgleda da ipak vozis trke :)
Pa te muci hladenje. Kiky ti je odgovorio sve onda.

Nebu mene niko v mojoj koruzi...

malizuti

Citat: kiky776  u 02 Studeni 2016, 13:00:26
Takav sam imao i ja problem sa pregrijavanjem na bravi, stavi 257mm ventilirajuće, razlika velika u hlaÄ'enju, i paÅ¡e na 14 cola. KljeÅ¡ta su plug&play

Znaci samo disk i klijesta od jtd-a trebam? To me zanimalo. Hvala na odgovorima :)

Ma kakve trke.... Jedno spustanje od Gospica prema Karlobagu sa tri osobe od 80kila u autu uz normalnu brzinu i pracenje prometa kako svi drugi voze i kocnica vise nema na pola puta uz kocenje samo di se bas mora i ako mora. Od jurcanja po cesti nema srece ;)

kiky776

Od jtd-a, od brava 1.8, od alfe 145/146 ... ima ih dosta sa takvim klještima
Alfa Romeo 156 SP2
Stilo Abarth 2.4 20v
Brava 1.4 12v / 1.6 16v / 2.0 20v /2.4 20v
Alfa Romeo 33 1.3 boxer
Opel Astra dti 1.7

Michael

Citat: malizuti  u 02 Studeni 2016, 12:54:14Koje opruge bi bile nekakav best buy cijenom i kvalitetom? -3cm cm je neki maks koji bi bio okej da auto legne.  Jel amortizer nabija do kraja sa takvim oprugama?

Ima ih dosta na trzistu, a puno forumasa ima krace opruge pa ce se vec netko javiti sa prijedlozima. Mi na nasem autu (doduse ne na Fiatu) imamo -4 cm opruge na original amortizerima i ne nabija nista. Sto se tice stabilnosti i upravljivosti, auto je postao i stabilniji i direktniji. Puno ljepse prolazi kroz zavoje.
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

Jezy

Ja na svom puntu imam komplet -3cm opruge i tvorničke amortizere... auto je osjetno stabilniji i ugodniji za vozit... a na oko nije neka prevelika razlika u visini...

Poslano sa mog SM-G361F

:abarth:

malizuti

Citat: Jezy  u 02 Studeni 2016, 19:56:13
Ja na svom puntu imam komplet -3cm opruge i tvorničke amortizere... auto je osjetno stabilniji i ugodniji za vozit... a na oko nije neka prevelika razlika u visini...

Poslano sa mog SM-G361F

Koju marku opruga imate?

Jezy

Citat: malizuti  u 02 Studeni 2016, 20:29:45
Koju marku opruga imate?
Nema marke... raÄ'ene su po narudžbi...

Poslano sa mog SM-G361F

:abarth: