Å kripanje pri okretanju volana

Autor pMarko, 07 Studeni 2016, 01:28:45

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

pMarko

Danas sam prvi put primjetio nekakvo škripanje pri okretanju volana. Definitivno bi rekal da nije u kabini, nego negdi naprijed. Možda se malo izraženije čuje dok okrećem volan u lijevu stranu. Dok stojim na mjestu nisam primjetio. Najjače se se čuje dok se polagano vozim.
Nisam snimio, al tražeći problem na netu naletio sam na ovaj video ispod. Rekal bi da se čuje isti zvuk, al kod mene je daleko slabije.
Ovaj tjedan bum otiÅ¡al na servis. Ima li u meÄ'uvremenu netko ideju kaj bi moglo bit? Da razbijem kasicu?

https://www.youtube.com/watch?v=Tka_roaYkMg

luka78

Evo ja sam postavio prije vise od godinu dana ovaj video, imas ovdje temu: http://italia-corse.com/forum/index.php?topic=36417.msg611401#msg611401

Od tada je sve isto, nikakvih promjena, krcka sve isto...A presao preko 25000...

Jumpman

Meni se čulo isto tako nekakvo Å¡kriputanje i takoÄ'er dolazi iz prednjeg dijela. MeÄ'utim, to se deÅ¡avalo isključivo zimi pa sam ja to pripisivao hladnom vremenu. Nikad nije smetalo u vožnji, a i sa mrvicom toplijim vremenom bi nestalo. Ali nikad ovako kao na klipu kojeg si stavio. Inače znam da su se ljudi žalili na letvu volana, čak se to u garantnom roku rijeÅ¡avalo jer im je bila boljka. A sad Å¡ta je točno ne znam. :/

ludaman

Vrlo vjerojatno kape amortizera. Ja bi prvo to provjerio. 
Motorsport, because all other sports require only one ball...!!!

vedri28

Slažem se, vjerojatno kape/e amortizera, odnosno ležaj/i u njima.

I po priči vjerojatno lijevi.

Imao sam to na Puntu, i meni je prije otišao lijevi ali to zato što su mi uslijed korozije pukla oba prednja federa i auto je sjeo na amortizere. Onda je prvo procurio lijevi amortizer pa je auto legao u lijevo i radi preopterećenja prvo je otišao lijevi ležaj.

Iako odu oni svakako, ali imalo bi smisla sve pregladati.

ÄŒudi me Å¡to se Jumpman ovoga nije sjetio imajući u vidu da je on prvi Å¡panao tog Punta i upozorio me na ovakav zvuk. Nakon Å¡to sam ja uzeo Punta od njega.  :grin:
Punto 188.2 1.2 16V
Stilo 1.4 16V
Bravo 1.9 JTD 120

Jumpman

Sad kad kažeš sjetio sam se. Osim tog detalja auto je bio "beba". Da je takav novi sad...

pMarko

Tnx, budem sutra vidio o cemu se radi pa javim.

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk


punto1976

I mene to već drugu zimu počinje živcirat, jer pogledat ću kad mijenjam kotače zima-ljeto, a ono kad doÄ'e vrijeme nemam vremena, do danas.
Znači, padne mi na ideju da ne vadim cijele amortizere i rastavljam, prvo pogledam kugle jel su suhe jer sam nailazio na drugim autima da su škripale jer su suhe, kad ono dobre su.
Kak mi je auto bio u zraku prednji kraj, probam ja malo okretat ljevo-desno i skužim da mi samo desna strana škripi. Gledam malo i vrtim i skužim da škripi zaštitna guma (ona žuta kao tvrda spužva) amortizera jer ulazi u kapu amortizera i dodiruje se na jednoj strani.
E sad jel nije šta dobro sjelo u centar jer je bivši vlasnik mijenjao amortizere, ne znam, ali kad sam stavio masti oko te zaštitne gume sad više ne škripi. :hello2: