GP 1.3 check engine cirkus

Autor Dr.Grande, 16 Veljača 2017, 09:49:39

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Dr.Grande

Prije nekih 3 tjedna Grande otkazao posluÅ¡nost, cukao, guÅ¡io se, nije primao gas i onda nije htio upalit sljedeće jutro, samo je verglao i točka. Nije bilo nikakvih check engine lampica niti uskličnika. Spojen na dijagnostiku, pokazuje senzor radilice. Nakon brisanja te greÅ¡ke Grande nekako upalio, ali jedva primao gas i dovukao se u servis. Senzor stavljen novi, usput počišćena turbina jer je bila začaÄ'ena i navodno zbog tog je cukao i guÅ¡io se (vjerojatno moj stil vožnje gdje ga Å¡param s obrtajima  :joj:).

Za par dana u vožnji CHECK ENGINE: ne sjećam se točno kodova, ali bila su 2: senzor temperature zraka i nešto sa ispušnim plinovima, obje greške povremeno. Pobrisano, vozi dalje.

Jučer opet u vožnji CHECK ENGINE: danas na dijagnostiku i pokaže P0401 Kontrola kvantitete zraka, povremeno. Obrisano i sad čekam šta dalje...

Po netu vidim da je to EGR u pitanju. Prije nekih cca 40 tkm je već bio čišćen EGR, samo me tada u vožnji zabljesnula chechk engine lampica, zvučni signal i uskličnik.

Trenutno na 134tkm.

Ako se opet pojavi ta greÅ¡ka: čistiti, ili blokirati? Novi ne bih uzimao jer je bolesno skup. Propuhati ga na autocesti?  :grin:

Multijet

Moje iskustvo: Mk2b 1,3 multijet-relacije na dnevnoj bazi 10 km do posla isto tako povratak, mjesečno jedamput 50 km isto tako i natrag, 2-3 puta godišnje relacija 250 km i natrag. Na 160kkm upalio lampicu motora, očišćen egr i nikada više problema, prodan sa 210 kkm.
Vozila žena osim ove dulje relacije.
Prije tehničkog na auto cestu i cigla na gas, najprije crni dim, pa bijeli pa plavi desetak kilometara i na teh pregledu se čude kako nema zacrnjenja, sve je izgorilo.
Jednom sam vozio Karlovac- Zadar auto cestom za 1 sat i 32 minute stigao na trajekt. Nakon toga je auto radio ko benzinac, tih da ne vjeruješ.
Taj motor je poželjno držati iznad 1800 okretaja jer se u protivnom guÅ¡i, mali je obujmom,slabo izgaranje-nakuplja se čaÄ'a koja stvara 90% problema oko map-a, egr-a i inih dijelova oko usisa, da ne spominjem loÅ¡iji protok ulja i antifriza kroz motor na malim okretajima. Mogao bi napisati traktat o tome.....

Ja bi očistio egr i usisnu granu (ima jedan vijak torx koji je teško dostupan na grani), sve senzore, na otvorenu ili auto cestu i vozio 50-100 km na max mogućim okretajima.
Pod uvjetom da je lanac ok ništa mu ne može biti, preporoditi će se vjeruj mi.
0989739290

Dr.Grande

Ako se opet upali check engine vodim ga na čišćenje... Primijetio sam i ja da ovaj motor voli povremena divljanja jer onda se stvarno kao što kažeš umiri ko benzinac.

Ima li smisla propuhivati ga na autocesti prije čišćenja EGR-a?

tempradrifter

zablindiraj mu i ugasi egr, i riješi si problem zauvjek

Dr.Grande

Citat: tempradrifter  u 24 Veljača 2017, 20:25:11
zablindiraj mu i ugasi egr, i riješi si problem zauvjek
To je pametna opcija, svakako, samo za to treba opet odriješit kesu pa sam se zasad skrpio sa čišćenjem (opet).


Zadnjih godinu dana nemam više svakodnevnih tura po 100km pa je auto spao većinom na gradsku vožnju i povremeno koju dužu relaciju 1x tjedno, pa pretpostavljam da je i to kumovalo ovom brljavljenju EGR-a (a i regeneracija se češće obavlja).

Dakle ako sam dobro skužio majstora odvojio se neki "Å¡eÅ¡irić" na EGR-u i opet je bilo čaÄ'e i prljavÅ¡tine tako da je zbog toga izbacivao greÅ¡ku 2x za redom. Taj dio je zavaren, počišćeno i sad radi normalno.

Multijet

A da, zna se dogoditi da se odvoji taj "šeširić" koji je u biti klapna koju otvara električni dio egr-a, ecu daje signal da ga otvori, električni dio odradi svoj dio, mehanički nije ispravan i onda povrat plinova nije kako je zamišljeno i dolazi do problema. Dijagnostika nije svemoguća, registrira samo ono što joj daju senzori putem električnog signala, dok mehaničke probleme ne može, već to može samo iskusni meho na osnovi nekih parametara a najviše na osnovi sluha i iskustva
Ovo je samo moje osobno mišljenje, neka me isprave ako griješim.
0989739290