Fiat Punto Evo, zabilježene greške

Autor Michael, 03 Ožujak 2017, 15:33:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Michael

Pozdrav svima,
Ovaj topic namijenio bih za sve buduće greške (dao Bog da ih što manje bude) i za traženje njihovih rješenja.
Kako ne bi bilo da sam samo započeo temu, imam odmah i prvi slučaj.
Punto Evo, 1.4 16V, 2010. godište:
Auto normalno pali, normalno postiže temperaturu, ne trese, cuka, ne variraju okretaji, radi mirno ko sat. Bili smo sa autom kod kolege SEB-a i dijagnostikom su pronaÄ'ene greÅ¡ke: P0300, P0301 i P0304. Uglavnom radi se o greÅ¡kama paljenja, P0300 je generička, dok su P0301 i P0304 direktno vezane za greÅ¡ke paljenja na 1 i 4 cilindru ("pregrijano", pod napomenom). Imam i ispis tih greÅ¡aka, pa ću kasnije i dodati sliku tog.
Evo Å¡to se dogaÄ'a:
Nakon što se auto malo žešće podigne u više okretaje (iznad 3500) izbaci lampicu žutog trokutića sa uskličnikom unutar njega, ispusti beep te se pojavi žuta treptajuća lampica greške motora. Auto i dalje radi normalno. Nakon nekoliko treptaja lampice motora, ona se ugasi, ali trokutić ostaje svijetliti. Nakon što se auto ugasi, ponovno upali, tog trokutića više nema, nego se opet pojavi kod žešće vožnje. U laganim uvjetima vožnje, do 2500 okretaja/min, do sad nije došlo do pojave tih lampica. Zanima me da li je netko imao iskustva s tim greškama? Da li se nešto može dogoditi motoru ako se vozimo s tim greškama?
Pretrživao sam svemogući Google, pronašao brdo tema na stranim forumima sa tim greškama, navode da kvar može biti od svijećice pa sve do ECU-a.
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

gokiSP

Mogu biti i lose svjecice. Mogu i bobine, a ako su one onda one mogu i ecu sprzit. Za pocetak skini svjecice i vidi kakve su.

Poslano sa mog SM-G900F koristeći Tapatalk


Michael


Evo slike zabilježenih greÅ¡aka. NaÅ¡ao sam identičan slučaj na DE forumu, samo Å¡to su greÅ¡ke vezane za 2 i 3 cilindar (kod nas na 1 i 4). ÄŒovjek je od riječi do riječi opisao svoj problem, identično mojem opisu. Navodi da je napravio veliki servis u nekom nerenomiranom servisu (kao i u naÅ¡em slučaju), te je nakon toga doÅ¡lo i do tih problema. Nakon toga otiÅ¡ao je u ovlaÅ¡teni, nije naveo da se radio veliki servis, te su oni krenuli mijenjati sve, od najjeftinijeg prema skupljem. Zamijenili sviječice, problem i dalje, zamijenili kablove, problem i dalje. Nakon toga im je rekao da je raÄ'en veliki servis, pa su iÅ¡li provjeriti fazu. Naravno, faza nije bila u redu. Poslije je otiÅ¡ao na autoput, isprobao voziti u svakakvim okretajima i nije doÅ¡lo do pojave problema. PoÅ¡to za 100% ufaziranje treba alat, trenutno smo u potrazi za njime. Ako ga ne uspijemo naći, idemo pravac kolegi SEB-u i to rijeÅ¡avamo. Nadamo se da će rjeÅ¡enje biti identično onome u DE.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

Michael

Citat: gokiSP  u 03 Ožujak 2017, 18:42:52
Mogu biti i lose svjecice. Mogu i bobine, a ako su one onda one mogu i ecu sprzit. Za pocetak skini svjecice i vidi kakve su.
Sviječice nebi trebale biti problem, jer su mijenjane svakih 30000km.



Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

Mike20

Nažalost, poznato je da taj Multiair sustav zna crkavati/crknuti.
Kako si rekao, kreni redom.
Te greške očito imaju veze sa sagorijevanjem

Michael

Kako trenutno stvari stoje, problem u našem slučaju je


Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

Michael

Kako trenutno stvari stoje, problem u našem slučaju je riješen. Krenut ću redom kako smo tražili uzrok.
Jednom prilikom skidali smo kutiju filtera zraka i tad sam vidio da su dvije od četiri bobine starije, i to na prvome i četvrtome cilindru gdje se i greške javljaju. Tad mi je odmah sinulo, ma sigurno su bobine. Kako nebi kupovao nove, za svaki slučaj ako nisu bobine i da bacam novce bezveze, zamijenili smo im mjesta i te starije bobine stavili na drugi i treći cilindar kako bi vidjeli da li bobine povlače greške za sobom. Prilikom zamjene naišli smo na ulje kod svijećice motora na prvome cilindru. U pomoć mi je priskočio kolega Tooutman sa svojim MES-om. Na putu do mjesta susreta sam pazio kako nebi aktivirao grešku. Kolega je obrisao i otišli smo na vožnju gdje sam pokušavao aktivirati grešku, mada nije bio problem jer se nakon prvog izleta u visoke okretaje ona upalila. Nakon toga odmah prištekan MES:


Ništa od teorije o bobinama, greške su i dalje na prvome i četvrome cilindru. Opet na početku.
Kako sam u postu prije napisao, možda je problem u fazi. Skinuli smo plastike oko zupčastog kako bi "na oko" provjerili fazu, bez skidanja ičega i po oznakama od prijašnjeg mehaničara koji je mijenjao remen. Odmah smo vidjeli da nemamo nikakve šanse tako vidjeti da li je motor u fazi ili nije jer se oznake po ničemu ne poklapaju i da bez adekvatnog alata ništa. Usput smo naišli na crtu od antifriza kako curka iz pumpe vode. Ništa od toga, slijedi veliki servis jer je to ipak važnije od povremene greške.
Sad slijedi najvažnije. U prvome odlomku naveo sam ulje kod svijećice motora na prvome cilindru. Nekim slučajem naletio sam na Google-u i na taj problem, baš konkretno vezan uz prvi i četvrti cilindar kako dolazi do propuštanja ulja zbog gumica. Najvjerojatnije im je to mana. Kako smo zbog curenja pumpe pripremili sve za veliki servis, tako smo i kupili brtvu poklopca ventila sa gumicama.
Nakon zamjene svih dijelova razvodnog sustava te brtve poklopca ventila sa gumicama, greÅ¡ka je nestala. Nakon viÅ¡ekratnih izleta u visoke okretaje, 200km preÄ'enih u različitim režimima vožnje, greÅ¡ka se nije upalila tako da vjerujem da smo uspjeÅ¡no rijeÅ¡ili naÅ¡ problem.
Nadam se da će jednog dana nekome pomoći barem nešto od ovog. Hvala svima na pomoći :)



Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

Mike20

Pomalo čudno da bi mala količina ulja oko svječice to uzrokovala, svječica je ionako vezana na masu preko dosjeda na glavi. Al ak je to na taj način riješeno, super

Michael

Možda je stvar bila u fazi motora, ali sada samo možemo nagaÄ'ati.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Fiat Punto Evo 1.4 16V (2010.), BMW E30 316i (1985.)

Mike20


topolino

Moguce je da su skidane svjecice i ulje nije ocisceno sa dosjeda, pa je imalo slabiji kontakt.
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD: