Punto mk1 75 problem sa strujom

Autor Bero, 21 Srpanj 2019, 18:50:15

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Bero

Ekipa, imam jedan problem sa svojim puntićem koji me izluÄ'uje.

Naime, kada se auto zagrije, dogaÄ'a se to da u vožnji na momente izgubi gas (u trajanju cca 2-3 sekunde), u tom trenutku obrtaljka padne na 0 i upali se ona lampica injektora (tj. greÅ¡ke motora).
Do sada napravljeno:
- Promjenjena centrala motora
- Stavljen drugi sentzor radilice (polovan, skinut sa puntića koji je ispravno radio)
- Mijenjano komplet ožičenje motora, takoÄ'er sa auta koji je normalno radio.

Nakon zamjene ožičenja i senzora radilice situacija je malo bolja, ali problem i dalje nije otklonjen
S obzirom na to da više nemam ideju što bi još moglo uzrokovat ovakve probleme, svaki prijedlog ili pomoć je dobro došla.
Da napomenem, u mojoj okolici nisam uspio naći nikoga tko ima dijagnostiku pa da se probamo sa njom spojiti na auto, jer bi onda možda znali malo više...
Samo boxer bajo moj :)

Memphis

A kakve žice ste mijenjali? Jel ste očistili spojeve mase od getribe na dalje? Mjerili pad napona i sl.?

Bero

Mjenjano je komplet kabelski snop motora (dakle, snop koji ide od centrale dalje ispod haube)
Spojeve mase sam provjerio i očistio (iza na motoru i na getribi).
Padove napona nisam mjerio jer ne znam to sam odraditi  :D:

Ono što mi pada na pamet su još bobine, sviječice i kablovi (jer se kod ubrzavanja osjeti zacukavanje) i da kupim novi senzor radilice...
Samo boxer bajo moj :)

topolino

MAP ili cjevcica sa usisne na MAP?
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

Bero

Dakle, glavni problem (gore opisano gaÅ¡enje motora u vožnji i zacukivanje) je rijeÅ¡eno (zamijenjena bobina, sviječice i stavljen NOVI senzor radilice), meÄ'utim sad mi je ostao problem da ne mogu dobiti nikako da auto radi u leru kak se spada.
Naime, dok se motor ne zagrije auto na leru radi na jako niskim okretajima i sav se trese, a nakon turiranja se vrlo često i ugasi. Kada se zagrije onda na leru radi na oko 1300 okretaja, dakle previsoko. TakoÄ'er, kada ga palim toplog, ne pali ili pali jako teÅ¡ko ako ne stisnem pedalu gasa.
Probao sam staviti drugi motorić ler gasa, ali mi je onda ler na 2000 okretaja, ne spuÅ¡ta ga ispod, a nakon turiranja  okretaji prvo padnu na 1000, pa sekundu-dvije nakon toga si sam da gasa i diže okretaje na 2000 na leru.

Provjereno:
- Senzor temperature motora - izmjeren otpor - ok
- Senzor temperature zraka - izmjeren otpor - isto ok

Ima nekakva uputa za kalibraciju motorića minimuma, vidio sam da se spominje kalibracija istoga, ali nigdje ne vidim postupak kako?
Ima način kako da provjerim senzor pedale gasa, da on možda ne zajefrkava?
Samo boxer bajo moj :)

Memphis

Vuce ti negdje falsh zrak.

Motoric se kalibrira tak da das kontak i iskljucis ga. Nakon 10tak sekundi cut ces zujanje motorica ler gasa. To napravis 2 puta i to je to sto se tice kalibracije.

Isto tako provjeri gljive na motoricima da li su iste ako nisu onda ti je tu razlika u radu okretaja izmedju ta dva motorica.

Bero

Za falÅ¡ zrak joÅ¡ jedino nisam crijevo od servo bubnja provjerio  :rolleyes:
ostala vakumska crijeva su ok, otpojio sam ih i onda probao povući zrak kroz njih da vidim da li puštaju
Gledao sam ove motoriće minimuma, iste su gljive na vrhu, jedino ovaj jedan ima malo kraći pipac - vjerojatno zbog toga auto radi na većim okretajima  :budala:
Samo boxer bajo moj :)

Bero

Update:

Spojio auto na univerzalnu dijagnostiku (tj. na dvije različeite) i uspije se povezati, ali su rezultati u najmanju ruku čudni:
I jedna i druga izbace hrpetine grešaka svega živoga i neživoga koje se ne daju izbrisati, a što je još čudnije niti vrijednosti monitoringa rada motora (broj okretaja, temperature, i sl.) očitava nebulozne vrijednosti koje se ne mijenjaju kada motor radi.
Sve u svemu, znači li to da moram tražit novu centralu motora?

Slike:
https://ibb.co/ZTx5HNy
https://ibb.co/VHNjyPS
Samo boxer bajo moj :)

Memphis

Nije to dijagnostika za to. Trebas se spojit sa MESom.

Memphis

Jel si provjerio ona crijeva kaj idu na EVAP ventil?

Bero

Jesam, sve vakume sam provjerio (MAP, EVAP, i vakum serva kočnica).
Znam da nije to dijagnostika za to, ali ako se može spojiti na alfu 156 jtd i očitati neÅ¡to realno i smisleno, onda valjda može i sa puntilaka neÅ¡ta očitati  :neznam:
Samo boxer bajo moj :)

Bero

Uz to, tražim već neko vrijeme nekoga tko ima MES pa da se probam spojiti, ali izgleda da će mi biti jednostavnije naći drugu centralu za probu  :laughing-smiley-001:
Samo boxer bajo moj :)

Memphis

Citat: Bero  u 13 Kolovoz 2019, 13:29:39
Jesam, sve vakume sam provjerio (MAP, EVAP, i vakum serva kočnica).
Znam da nije to dijagnostika za to, ali ako se može spojiti na alfu 156 jtd i očitati neÅ¡to realno i smisleno, onda valjda može i sa puntilaka neÅ¡ta očitati  :neznam:
Gore ti javlja grešku EVAP ventila. Ako je ostao otvoren odnosno ne zatvara onda ti tu vuče falsh zrak. Ako možeš odpoji crijevo (al da ga ne potrgaš) koje ide od evapa prema usisnoj i začepi ga pa ćeš onda vidjet jel će divljat okretaji kad se zgrije.

Alfa radi sa CANom a ovo su stari tipovi protokola koji rade preko KKL-a tak da ako ta delphijeva ne podržava taj protokol onda ti baca takve nebuloze od parametara.

Po meni to nije do centrale ...

Bero

EVAP je raštekan, i baš sam otpojio njegovo vakumsko crijevo s usisne grane i povući zrak kroz njega -nije išlo, što znači da je EVAP zatvoren i da crijevo drži
Imaš ti MES?
Samo boxer bajo moj :)

Memphis