Fiat Bravo 2, 1,9 jtd 88kW Dynamic- problemi

Autor Rus123, 13 Kolovoz 2020, 15:31:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rus123

Pozdrav od novog člana foruma  :85565:
Nedavno sam kupio Fiata Bravo 2, pa sam tokom vožnje zamjetio par stvari koje me zabrinjavaju. Bio sam kod mehaničara koji je utvrdio da je auto u dobrom stanju, ali svejedno bi volio ćuti iskustva nekoga tko ga vozi već dulje vrijeme.
1. Glavna stvar koja me zabrinjava je neko čudno vibriranje/rontlanje kada se stisne gas do nekih 2000 okretaja i onda se pusti te se prilikom smirivanja motora 2000-900 rpm čuje taj zvuk. Neovisno bio auto u leru ili se kreće u prvoj brzini. Te vibracije se ne čuju kada je auto u leru na 900rpm ili kada se kreće na više od 1500rpm. Auto ide stvarno dobro, ne dimi niti ne cuka.
2.U kabini negdje iza instrument table/centralne table (ne mogu ustanoviti točno od kuda zvuk dolazi) čuje se neko tiho zujanje u točnim intervalima (vizualizacija zzzzzzz    zzzzzzz    zzzzzz   zzzzzzz). Pretpostavio bi da se radi o nekoj elektroničkoj komponenti.
3. Klima ureÄ'aj radi, kao i funkcija puhanja ali kada se prebaci na neku temperaturu na vozačevoj strani počne puhat kipući zrak a na suvozačevoj hladni neovisno koja se temperatura namjesti. Iz toga razloga kad koristim klimu ili vrući zrak postavlajm postavke na ili low ili na high, nikada ne odreÄ'enu temperaturu (npr. 22 na vozačevoj strani, odnosno 24 na suvozačevoj.). TakoÄ'er kada se upali puhanje počinje neko lupkanje iza centralne table kao da neki zubac preskače kada ga motorić pogoni (pretpostavio bi neka klapna zraka). Lupkanje se smiri jako brzo. Radi se o digitalnoj dvozonskoj klimi.

Zupčasti remen je mjenjan na 174 000km, a auto je sada na 2030000km.
Mehaničar je rekao da bi se trebalo zamjeniti set kanalnog remena jer je remenica počela hrÄ'ati pa kada se auto zagrije počinje ono cviljenje neke od remenica.
Nisam siguran dali te vibracije/rontlanje mogu dolaziti od neke od remenica kanalnog remena?

Hvala puno svima

Mairon

Meni je remenica radilice radila buku i pri puštanju kuplunga rezonancu neugodnu. Isti motor samo u gp. Nakon promjene smirilo se. Što se tice klime, to ti je poznata mana na bravu. Vrlo skupa mana, do 3000 kn idu cifre popravka. Ali neka me ispravi netko tko posjeduje baš bravo ako je drugačije. A rezonance 900-2000 to jedino da mehaničar pregleda, možda je banalna stvar neka metal od metal pa rezonira upravo na tim nižim okretajima. Stari su to auti danas i koliko god uložiš, bude s vremenom trebalo još.

Rus123

Hvala puno na odgovoru
Kanim sada u naredno vrijeme malo uložiti u njega pa ga voziti jos barem 4 godine. Kupio sam ga jer mi se linija auta bas svÄ'ala a i unutraÅ¡njost mi je čak ljepÅ¡a nego kod nekih novih automobila danas, a i ne drže cijenu toliko kao golfovi.

Iduci mjesec mjenjam komplet klinastog remena pa javima kako je sve proÅ¡lo i dali se joÅ¡ Å¡ta čuje. Može čak biti da je neka banalna sitnica da negdje lupa neki metal pri niskim okretajima kada motor najviÅ¡e vibrira. Klimu ne kanim sada sreÄ'ivat jer ako stavim na mono i na low sve funkcionira normalno

Mike20

120kn je set plastika za reparaciju mehanizma klime, to je original set.
Nabaviš Workshop manual na netu i primiš se posla lagano

punto1976

ne znam kako možeš čuti tiho zujanje u dizelu? :82:
jedino ako ga ugasiš i onda čuješ, to su ti motorići klime ili ventilacije ajmo reći, vraćaju se u početni položaj.
imam ti ja set tih polugica, u vrećici je skoro za dva auta materijala kad sam otvorio. ja sam si zamjenio što mi je pukla i ostalo je još toga dosta pa ak ti treba javi se.

Mike20

U jednoj toj vrečici je set plastika ventilacije samo za jedan auto  :haha7:

the-rider

ma to tri auta prodaju set  :laughing-smiley-001:
4 motorica=4 zupcanika u setu
Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far the wall moves after you hit it.

Mike20

Inače ako su motorići potrgali plastične spone s klapnom, trebalo bi i njih zamijeniti ,ili potenciometre u njima, jer preko njih zna u kojem je položaju. Čim trga spone, ne zna gdje su jer potenciometri su gotovi

punto1976

samo što pola tih motorića ima potenciometre, a ostali idu direktno.
kako meÄ'u prvima puca poluga recirkulacije, a nema potenciometar? kod Brava je prvenstveno komp koji upravlja klimom u banani, nije dobro složen i to je to. koliko sam puta vadio motore i provjeravao di je problem u njima ne znam ni sam, kompjuter ih ne zaustavi na vrijeme kad doÄ'u u krajni položaj jer nema precizno mjerenje struje koju motorić vuče kad je u opterećenju, tj. treba zaustaviti motorić.

punto1976

I Delta ima iste motoriće pa ne znam jel se možda kod nje manje kvari ili ih nema po forumu toliko da ljudi pišu o tome. Moj bratić je kupio prije dvije godine 2010.g. i sve mu još funkcionira. Kad smo gledali auto naišao sam na jednu kojoj je recirkulacija pukla jedino, ostalo je radilo. Možda je ipak tamo drugi software i radi bolje, ipak je ona na vrhu u grupaciji.

g3ar

Mislim da ih nema puno (Delti) pa nema tko ni pisati. Nije samo kod talijana problem sa tim klapnama i zupcanicima, svima to puca. Kolega na Picassu isti problem ima.
<3JTD

Mike20

oni koji imaju potenciometar, on je kriv za pucanje. Oni koji nemaju, komp mjeri povećanje struje prema njima kad doÄ'u u krajnji položaj. Kod mene na Delti je naravno puknuta poluga recirkulacije, ostalo radi, na Bravu isto tak, al sam tamo mijenjao polugu motorića za staklo

gandi

BMW 1 2012 god, isti problem.
Da ne budu samo talijani i francuzi.
--->>>    click here      <<<---

Mike20

Vjerojatno se vremenom to pojavljuje kod mnogih marki koje imaju slično/isto rješenje, ko ovaj sustav od Densa