Novi Bravo-kvar na rashladnom sistemu

Autor hecnet81, 21 Rujan 2020, 19:29:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

hecnet81

Posjedujem bravo1.9mjet 8V,120KS. Zbog inžinjerskog šlamperaja fiatovih konstruktora i patentatora za malo da nisam popušio koju tisuću kuna za drugi motor.
Situacija je bila sljedeća: u večernjim satima sam iÅ¡ao prema kući i kako je malo zahladilo, upalim grijanje na 25 stupnjeva nariktam, grijanja nema, pojačam na HI temperaturu, opet puÅ¡e hladno. Sutra dan podižem haubu i primjećujem da u posudi nema antifriza. Nadolijevam 2 l antifriza i palim motor, primjećujem curenje antifriza na metalnoj cijevi (16mm promjer, pocinčana) sa odzračnikom koja je spojena na hladnjak ulja. Skinem cijev, zavarim je sa mig aparatom i opet montaža. Nakon zagrijavanja motora vidim da mi auto gubi joÅ¡ negdje vodu.Nakon par dana majstor me zove i kaže mi da je zamjenuo pumpu vode i ugradio novi termostat jer je stari propiÅ¡ao na kućiÅ¡tu. Sve vrijeme dok je auto gubio antifriz, temperatura nije prelazila radnu temperaturu, kako posuda za antifriz nema mjerač nivoa, nema nikakvog upozorenja da neÅ¡to nije u redu, a indikator temperature kako je na kućiÅ¡tu termostata i dosta visoko ne može ispravno pokazati temperaturu jer nema medija koji temperaturu prenosi na idikator, jedino u slučaju da se blok motora i glava zasije do rastaljenja.  :ljut:
!!! Tko god vozi Fiat bravo nek pogleda nivo rashladne tekućine barem jednom u tjednu...!!!

Mike20

Taj motor je konstrukcijski star i provjeren.

Radi zakuhalog motora nikad nisam čuo da je netko mijenjao motor. Glavu da, ako pukne.

Još nisam čuo da se glava usijala radi nedostatka antifriza.

Na starom autu velika je vjerojatnost da nešto pukneoko cijevi
Možda je tvoj auro bio razbijen, pa je nešto bilo načeto.

Mislim da ti u uputama održavanja i piše da tu i tamo provjeriš razinu ulja i antifriza.

Tak da, samo gas dalje

hecnet81

Htio sam samo reći da super i provjeren motor zbog par sitnih nedostataka( u vezi kontrole temperature i razine rashladne tekućine, te jedne cjevčice od 16mm koja je tanjeg materijala i loÅ¡ije galvanizirana) može biti dobrano onesposobljen. Takvu istu boljku je imao stari bravo, koja nije otklonjena na novom bravu. Provjeru tekućina radim skoro svaki vikend, ovo se izdogaÄ'alo od srijede do petka, kao po insceniranom dogaÄ'aju. SvaÅ¡ta se može izdogaÄ'ati kad motor ostane bez hlaÄ'enja, znam iz iskustva. Ja sam proÅ¡ao najjeftinije a moglo je biti puno gore, voziti auto bez antifriza 10 ak dana i joÅ¡ ga naložiti na duljoj relaciji plus ljeto, vrućina, samo čekati karike kako izlijeću na auspuh :yesyes:




Miha.

Ajmo svi odmah pogledat razinu antifriza :crazy2:  :haha7:

Mike20

S termostata će se prenijeti toplina na senzor temperture, k tome je još i mesingani, i pokazat će porast temperature, iako senzor nije uronjen u tekućinu.

Ova cijev izgleda trula, ko da je bio "preslab" ili neki loši antfriz



hecnet81

To bi tako trebalo izgledat sa pokazivanjem temperature ali ni milimetra viÅ¡e kazaljka nije otiÅ¡la u desno dok je auto bio bez vode, očito prijenos temperature na kućiÅ¡te ne ide kako treba, moguće zbog brtvene mase i gumenog oringa koji su izolatori topline. Jedino dva vijka su ti koji su prenosili toplinu. Cijev je otiÅ¡la jer ju je proizvoÄ'ač tako napravio, u originalu se ne može kupiti zasebno nego u kompletu sa aluminijskom cijevi i dva gumena crijeva, te to doÄ'e vrtoglavih 1800 kuna. Cijev ću izraditi od inoxa, za sada ova zakrpana nek vozi joÅ¡ jedno vrijeme. Antifriz je promjenut na 95000km u vrijeme kad je i set zupčastog remenja, tvornički razrijeÄ'en, kojeg je proizvoÄ'ača ne sjećam se.

Mike20


Tooutman

Osobno imam navedni bravo za koji ti pričaÅ¡, doduÅ¡e s 1.6 JTD motorom koji je izveden od 1.9 motora. 70 tkm s njim proÅ¡ao te nikakvi problemi u vezi rashladne tekucine, a bome ni neki drugi. Koliko znam ti 1.9 8V su jedni  od najpouzdanijih FPT motora. Isti motori su ugraÄ'ivani u alfu 147 i druge modele i nikad nisam naiÅ¡ao da je taj problem neki opčeniti tj boljka tog motora bilo za Bravo ili koji drugi model iste ili druge marke/grupacije. Moje miÅ¡ljenje je da je prije to neka greÅ¡ka u proizvodnji navedenog djela u tvojem autu ili je auto bio u koliziji. npr za 1.9 16V je boljka da swirl klapne znaju spucati i napravit havariju.

https://autoportal.hr/servis/ovo-su-problemi-talijanskog-turbodizelasa-1-9-jtd-jednog-od-najboljih-na-trzistu/

Tako da druga rečenica je malo previÅ¡e da odma pljujeÅ¡ opcenito  po konstruktorima, a i da zaokruzis da ama bas svi bravo korisnici bi mogli imati te probleme od kojih osim navedenog motora postoje joÅ¡ 1.4 atmo, Tjet, multiair motora, isto ako i 1.6 i 2.0 JTD motora. Bravo je sam po sebi auto koji je već 13 godina na cestama i dam se kladit da bi se o tome pisalo na veliko i na ovom forumu. A da ne govorim da je motor joÅ¡ stariji kao Å¡to i sam rekao i u prvoj seriji Brava tj preciznije od 1997 iz alfe 156.

Italia Corse na 2 kotača tracking
https://www.strava.com/clubs/263699

Miha.

Antifriz pojede sve živo, ako je loš ili nije u dobrom omjeru izmješan vodom.

Mike20

Nebi trebal, onaj crveni/naranÄ'asti je "blagi", čak za neke je predviÄ'eno da se uopće ne mijenja.
Al onaj zeleni koji se prije koristio, on "jede", čak je pisalo na kutiji Paraflua da se ne smije prekoračiti 50% koncentrata.

Memphis

Citat: Mike20  u 23 Rujan 2020, 16:24:28
Nebi trebal, onaj crveni/naranÄ'asti je "blagi", čak za neke je predviÄ'eno da se uopće ne mijenja.
Al onaj zeleni koji se prije koristio, on "jede", čak je pisalo na kutiji Paraflua da se ne smije prekoračiti 50% koncentrata.
Je, kak da ne ...

Zeleni/plavi je još bolji od crvenog po pitanju nagizanja sam kaj se više taloži ... uglavnom sve je to dobro ako je kvalitetan anifriz. Ak kupiš onaj najjefinji žuti za traktor on ti brzo propadne i počne radit kontra efekt. Počne nagrizat cijeli rashladni sustav i užasno smrdi.

AntonioK

Ja sam u 15-tak dana tri put minjao antifriz :haha7:

Mike20

Kod tebe budu cijevi u boljem stanju nego Å¡to su bile u tvornici  :laughing-smiley-001: