Gume vs brzina

Autor eLaCiD, 25 Srpanj 2023, 13:19:10

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

topolino

#15
165/65R14 je prava mjera za mk1. 75 je uredno postizala 180km/h po satovima sa oem mjenjacem. Sporting mjenjac je isao do 185km/h
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

skrooz

Elacid, svaka ti cast sto se zajebavas sa takvim sitnicama ako stvarno imas godina koliko pise u profilu. Sad me bas zanima kako vozis tog punta. 55ica mi je bila prvi auto i bio je na gewindama u podu sa felgama od gt-a i gumama 185 55 14 koje su kostale koliko i cijeli auto, ali nikad nisam radio nista na motoru. Stavi na njega 13 cola celicane i usku gumu i ne kompliciraj, koliko ti je zbilja bitna maksimalna brzina na tom autom i ubrzanje?  Mislim da ti je bolje onda uzeti neki jaci model

topolino

Samo nisam siguran za koji mjenjac se odlucio. 75 ili je ostao na 55
ex giallo 126 Polski fiat, e rosso Ritmo 105 TC :D
Face free dude :DD:

eLaCiD

#18
Citat: skrooz  u 27 Srpanj 2023, 00:41:16Elacid, svaka ti cast sto se zajebavas sa takvim sitnicama ako stvarno imas godina koliko pise u profilu. Sad me bas zanima kako vozis tog punta. 55ica mi je bila prvi auto i bio je na gewindama u podu sa felgama od gt-a i gumama 185 55 14 koje su kostale koliko i cijeli auto, ali nikad nisam radio nista na motoru. Stavi na njega 13 cola celicane i usku gumu i ne kompliciraj, koliko ti je zbilja bitna maksimalna brzina na tom autom i ubrzanje?  Mislim da ti je bolje onda uzeti neki jaci model

Ne zajebavam se uopće  :smile: pa s nečim se moraš baviti uostalom. Kaj se tiče godina stvar je genetike kak je rekao jedan moj prijatelj, nisu bitne, bitno je to kak se osječaš, kak zgledaš i kaj još možeš  :smile: ,a  Punta  vozim tak da se sjednem u  njega i po plinu... kak bi drukčije. Kaj se tiče samog Punta imal sam priliku ga vozit od 95-te ... stari je nabavil jedan od prvih na Hr cestama. Na žalost otišel je i on i Punto tak da sam prije 15 godina nabavil drugog za ženu. Sredil ga full i to je to. U međuvremenu sam se rješil ML350 jel je to bila vreća bez dna. Primjer elektronika 7000 kn pa reduktor (to mu je očito boljka>>) 30.000 kn. Sva sreća na vrijeme je otišel  :smile: Punto je ostal. Ženi sam kupil BMW-eee X1 tak da može razvozit unuke, a ja sam opet ušel u Punto i počel prtljat u garaži. Malo usis malo ispuh Lastovčić i natjertal ga na valjcima na 68 KS. (original je bio 54 KS) Maksimalka mi nije toliko bitna koliko ubrzanje kad se voziš iza šlepera i razmišljaš da li bi ga prešo ili ne. Sad ne razmišljam o tome, samo po plinu  :smile: Kaj se tiče jačeg modela nepotrebno (imam jači u familiji) stvar je u tome da je Punto ono kaj mi je dovoljno za ono kaj obavljam (svaki dan ZG -Samobor i natrag) a osim toga ne brine me parking po ZG jer ga možeš uparkirat tam gde sa ML-m nije bilo šanse. Sve u svemu po mom mišljenjiu idealan auto ak ne patiš za fensi šmensi drangulijama senzori i elekktronika za svaki qrac palac, oprema kao za dnevni boravak i slično. Osim toga djelovi jefta i sve mogu sam u garaži, a to je neprocijenjivo za slobodno vrijeme  :smile:
098  38 77 11
elacid@net.hr

skrooz

Kad se vratim s mora, javim se da popijemo cugu i poklonim ti knjigu/prirucnik za punta sta mi je ostao

[/ur

Toxy

Kod ovog dijela koji govori o startnosti treba uzeti u obzir i da je veća felga u pravilu i teža, a veću masu je malo teže pokrenuti s mjesta ili? Čovjek bi se začudio koliko je nekada razlika u masi felgi... Mislim malo je smiješno o svemu ovome pričati kod 1.1 Fire motora, ali ovako malo za razbibrigu nije loše razmisliti...:). Tako da realno je možda najbolje držat se 13 zoll-a, ali kužim i ove kolege s estetikom...:)

eLaCiD

quote author=Toxy link=msg=713130 date=1690813067]
Kod ovog dijela koji govori o startnosti treba uzeti u obzir i da je veća felga u pravilu i teža, a veću masu je malo teže pokrenuti s mjesta ili? Čovjek bi se začudio koliko je nekada razlika u masi felgi... Mislim malo je smiješno o svemu ovome pričati kod 1.1 Fire motora, ali ovako malo za razbibrigu nije loše razmisliti...:). Tako da realno je možda najbolje držat se 13 zoll-a, ali kužim i ove kolege s estetikom...:)
[/quote]

Pa gledaj sad.. u principu to stoji kaj navodiš, samo zanemaruješ ćinjenicu da je tromost navedena s obzirom na gume ne na felge. Felge su iste u obadva slučaja tako da to nije njihova "zasluga" Btw kad sam Punto skidao sa čeličnih felgi i postavljao ga na alu nisam nigdje mogao naći 13 colne zato da sam uzeo 14-stice (širine 6 cola) od HGT-a .Onda mi vrag nije dao mira pa sam ih išao vagati radi usporedbe. E sad ovako koliko me sjećanje služi te alu felge (14" x 6) bile su teže od originlnih čeličnih (13" x  5) za cca manje od 1,5 kg po komadu.
Kako bilo da bilo Punto je nakon prerade podignut sa 68 KS i sa tim novim alu felgma i gumama 165/760x14. bio je startniji i brži u max brzini nego kad sam ga stavio na gume 185/55x14, Dimetar u obadva slučaja pa tako i opseg kotača je gotovo identičan (razlika u desetak milmetara) tako da je zaključak da je tromost i smanjenje max brzine posljedica novih guma, Btw danas sam stavio "nove" nove gume 165/60 (Falken Sincera) i Punto opet ima startnost i max brzinu kao prije. Dakle krajnji zaključak je da su 185-ice neisplative jer nemaju ništa bolje držanje ceste od 165-ica, a izgled je bar za mene zanemariv.
098  38 77 11
elacid@net.hr

ALFA145QV

A si probao 175/60 R14?
Kad je bila moja 75-tica živa sa tom gumom je bilo sasvim ok. Jes da je to skupa dimenzija ali
estetski je taman za Puntača.
E sad da li se da nać neka dobra guma u toj dimenziji ...
Alfa 145QV...Fiat Seicento Sporting ... Fiat Tipo  1,4 16V